1515

KO stämmer snustillverkare för ekologisk reklam

Ekologiskt snus uppmuntrar användande av tobak. Det menar Konsumentombudsmannen som stämt den svenska snustillverkaren Skruf Snus för marknadsföring av ekologiskt snus.

Bild:TT

Det var i fredags förra veckan som Konsumentombudsmannen (KO) lämnade in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen mot den svenska snustillverkaren Skruf Snus.

KO menar att användningen av “ekologiskt” och “EKO” ger intryck av att produkten är mindre skadligt än annat snus och att Skruf Snus uppmuntrar konsumenter att använda tobak. Något som är olagligt enligt tobakslagen.

2015 lanserade Skruf Snus sin ekologiska produktserie efter att företaget lyckats köpa upp i praktiken all ekologisk certifierad tobak på världsmarknaden. Under 2016 marknadsförde Skruf Snus det ekologiska sortimentet i anslutning till snusautomater och på skyltar i butik.

I svar till KO framhåller Skruf Snus att påståendet om att produkten är ekologisk är saklig. KO menar å sin sida att det är av underordnad betydelse om produkten faktiskt är ekologisk eller ej utan att det är huruvida påståendet uppmuntrar till användning av tobak som är avgörande.

KO yrkar på att Patent- och marknadsdomstolen tilldömer Skruf Snus vite på 2 miljoner kronor samt förbjuder företaget att använda “ekologisk tobak”. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?