Annons

Knorr-Bremses bud på Haldex är dött

Efter mer än ett år är Knorr-Bremse ute ur striden om Haldex.
”Det är en glädjens dag”, säger Haldex ordförande Jörgen Dunbar till Dagens industri.
Nu tvingas i stället Knorr-Bremse betala en gammal skuld till Haldex.

Jörgen Durban, ordförande för Haldex.
Jörgen Durban, ordförande för Haldex.Bild:Joey Abrait

Turerna har varit många kring bromstillverkaren Haldex det senaste året. Sedan förra hösten har Knorr-Bremse, en av totalt tre stora spelare i branschen, haft det högsta budet men fått upprepade acceptfrister i väntan på tillstånd från konkurrensmyndigheter i EU och USA.

I juli meddelade USA:s justitiedepartement att Haldex i praktiken måste slaktas för att Knorr-Bremse ska godkännas som köpare, och en öppen konflikt bröt ut mellan Haldex styrelse och den allt mer ovälkomne giljaren.

Striden kulminerade med en extrastämma den 17 augusti, som röstade för att styrelsen måste bistå Knorr-Bremse i budprocessen, något styrelsen ändå vägrade.

På torsdagen meddelade dock Aktiemarknadsnämnden att Knorr-Bremses nuvarande acceptfrist, som formellt löper ut den 26 september, inte kommer att förlängas.

”De gör äntligen det riktiga”, säger Haldex ordförande Jörgen Dunbar.

Nämnden tar i sitt beslut varken hänsyn till beslutet från den extra bolagsstämman eller de regler i aktiebolagslagen om att verka för bolagets bästa som styrelsen lutade sig mot.
I stället konstaterar nämnden kort att om ytterligare en förlängning skulle medges innebar det att fristen blev dubbelt så lång som maximalt tillåtna. Det har helt enkelt gått för lång tid.

Jörgen Dunbar hävdar att Aktiemarknadsnämnden borde satt stopp långt tidigare, redan när de negativa beskeden om ett samgående kom från först EU-kommissionen och sedan USA.

”Ja. Absolut. Det jag hoppas kan bli resultatet av det här är en välbehövlig diskussion om take over-reglerna. Hade man haft ett regelverk som tillät en mer aktiv aktiemarknadsnämnd hade vi kunnat stoppa det här för två månader sedan”, säger Jörgen Dunbar.

Är det fel på instruktionerna eller på sittande nämnd?
”Det är regelverket man måste titta över.”

Nu, säger Jörgen Dunbar, gäller det för Haldex att komma tillbaka till ett normaltillstånd igen.

”Det mest konkreta är att vi nu kommer att återuppta diskussioner med kunder om affärer och utvecklingsprojekt. Senast förra veckan var det två stora kunder som sa ”Vi är jätteintresserade av de här utvecklingsprojekten, men vi gör ingenting förrän det här med Knorr-Bremse är klart”.”

Finns det några band med Knorr-Bremse som ska klippas nu?
”Det enda bandet är att de har en faktura som de måste betala till oss”, säger Jörgen Dunbar.
I april skickade Haldex en faktura till Knorr-Bremse på 1 miljon kronor, för kostnader som motparten gått med på att bära. Den fakturan är ännu inte betald, dessutom väntar en ungefär lika stor för kostnader som uppstått sedan dess.

Men det täcker långt ifrån alla Haldex utgifter för budprocessen.

”Nej, jag tror att vi har löpande kostnader för något mer än 50 miljoner kronor för det här”, säger Jörgen Dunbar.

Det kanske är lätt att bära i dag?
”I dag får man vara generös, det är en glädjens dag.”

Då kanske det också blir aktuellt att riva fakturan till Knorr-Bremse?
”Nej. Den ska de betala.”

Dagens industri har sökt Knorr-Bremses ordförande Klaus Deller, vars sekreterare låtit hälsa att han är upptagen i möte hela dagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?