1515
Annons

Knapp ledning i Ankara för turkiska oppositionen

Oppositionella CHP var i knapp ledning i huvudstaden Ankara när tre fjärdedelar av rösterna var räknade i turkiska lokalvalet. Mycket prestige står på spel för president Recep Tayyip Erdogan.

Foto:Yasin Bulbul

Erdogans konservativt islamistiska AKP har vunnit vartenda val sedan det kom till makten 2002. Mycket tack vare en ekonomisk framgångsvåg.

Men nu har den turkiska ekonomin stora problem. Inflationen är hög liksom arbetslösheten och fjolårets valutakris, då liran tappade mer än 30 procent av sitt värde, har resulterat i negativ tillväxt.

”Valet är en indikator på regeringspartiets förmåga att bibehålla sin makt och popularitet, trots exempelvis de ekonomiska svårigheterna”, säger Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Ett stort test blir storstäderna Istanbul, Ankara, Adana och Bursa, menar Levin. Och när en stor del av rösterna var räknade på söndagskvällen var det fortfarande tajta lopp i storstäderna.

I Istanbul ledde AKP knappt medan rösträkningen närmade sig sitt slut.

En särskild prestigeförlust för Erdogan vore ett nederlag i Istanbul, eftersom det var där presidenten påbörjade sin politiska bana som borgmästare.

I år valsamverkar AKP med ultranationalistiska MHP i vissa av de större städerna.

Erdogan har kritiserats för sitt allt mer hårdföra styre, där meningsmotståndare demoniserats, motarbetats och fängslats. Men valen spelar fortfarande stor roll för regeringspartiet, enligt Paul Levin.

”Blir det alltför tydligt att man regelrätt fuskar eller stänger ner stora partier förlorar man legitimitet och det är skadligt för partiet”, säger Paul Levin.

 


Intensiv talangjakt till norrländska industriboomen

Till hösten trappar industrin i norr upp jakten på svårflirtad spetskompetens. Regionen ska hårdlanseras som ”Swedish Arctic” och locka med en unik livsstil. En jätteutmaning är regionens förmåga att hålla samma tillväxttakt som företagen. 

”Det utvecklingskliv som normalt skulle ta 20 år måste vi nu ta på två till fyra år”, säger Claes Nordmark (S) i Boden. 

Entreprenörerna Markus Gustafsson och Chana Svensson. I mitten en illustration av H2 Green Steels planerade anläggning i Boden.
Entreprenörerna Markus Gustafsson och Chana Svensson. I mitten en illustration av H2 Green Steels planerade anläggning i Boden.Foto:Mostphotos; Pressbild; Thomas Bergman

Den explosiva Norrlandsrekryteringen befinner sig i en kritisk startfas. Bara i år behöver industrijättarna bakom satsningen ”T25” och underleverantörer anställa drygt 3.000 personer – vilket i sin tur genererar minst lika många jobb inom andra sektorer i regionen.

Mycket står på spel för att den väldiga expansionen ska lyckas. Behovet växer i princip dagligen. Det gäller också att inflyttarna inte ger sig av igen redan efter ett par år.

”Det svåra är inte främst att attrahera människor, utan att få dem att stanna. Ingen flyttar till ett nytt land en längre tid enbart för ett jobb. Man måste kunna skapa ett liv här uppe”, säger juristen och entreprenören Chana Svensson som med Markus Gustafsson, tidigare mångårig vd för PR-byrån Prime, är duon bakom Minddig – en jobbplattform som hjälper samtliga stora aktörer i den nya industrivågen med deras rekryteringsarbete. 

Till Northvolt väller det in mellan 6.000 och 10.000 spontanansökningar varje månad, enligt Minddigs uppgifter. Det fattas alltså inte intresse för batteritillverkaren, inte heller för övriga bolag i det nordliga industriklustret. 

Utmaningen är att massanställa spetskompetens – en målgrupp vars karriärmässiga smörgåsbord spänner över hela världen. I princip konkurrerar alla OECD-länder om samma arbetskraft, vilket för industrin betyder ingenjörer och andra högutbildade inom besläktade områden. 

För att trycka sig in i främsta klungan ska norra Norrland bli ”Swedish Arctic” i en global PR-kampanj till hösten. Den internationella talangjakten kommer att gasa på rejält, uppger Chana Svensson och pekar på att det anses lättare att locka en indier än en stockholmare till kommuner som Boden och Luleå. 

Det som talar för Västerbottens och Norrbottens gemensamma mål – att tillsammans positionera sig som en av världens mest attraktiva tillväxtregioner – är vilda naturupplevelser, ren luft och dricksvatten från kranen. Den gröna omställningen är också en avgörande ingrediens. I andra vågskålen finns avskräckande väder, höga skatter och internationellt sett låga löner.  

”En amerikansk ingenjör kan tjäna fem gånger så mycket som en svensk. Här jobbar vi på att ta fram en Sverige-kalkylator för att visa vad du får när du bor och arbetar i landet. Många amerikaner betalar mer för skola och sjukvård än en genomsnittlig svensk heltidslön”, säger Chana Svensson – själv inflyttad till Luleå från Florida för två år sedan.

Markus Gustafsson och Chana Svensson, Minddig.
Markus Gustafsson och Chana Svensson, Minddig.Foto:Tomas Bergman

Ytterligare en riskfaktor för kompetensmålen är kommunernas förmåga att hålla jämna steg med bolagens spurt. 

”Det finns saker som kan skada utvecklingen. Förutom elförsörjningen är tillgången på bostäder det som oroar mig mest”, fortsätter hon. 

Förra sommaren rapporterades det intensivt om flyttvågen till Skellefteå. Läget beskrevs som smått kaotiskt, där bostadstrassel ledde till att vissa valde att stanna i sina hemländer trots att de fått jobb i stan. Nu har byggandet kommit igång i stor skala. Från att ha byggt mellan 200–300 bostäder per år, har kommunen växlat upp till en mer än tre gånger så hög takt som den man är van vid. 

”Vi jobbar utifrån prognoser, utmaningen är att de ökar hela tiden. Northvolt anställer fler än vad man sagt tidigare. Företag och investerare strömmar till”, kommenterar Skellefteå kommuns näringslivschef Anja Palm, och fortsätter: 

”Behovet växer, vilket vi så klart är glada för. Vi behöver fler bostäder snabbare än vi förut räknade med.”

Förra året flyttade 2.600 personer till Skellefteå, vilket gav en nettoökning på 550 kommuninvånare. Under första kvartalet i år har invånarantalet ökat med 222 personer, vilket är dubbelt så många som under samma kvartal år 2021. 

I Boden planeras 3.200 nya bostäder de närmaste åtta åren för att matcha företagens anställningsplaner. Förutom H2 Green Steel, storsatsar även försvaret och spelindustrin på kommunen. 

Den problematik som Skellefteå brottades med förra året har Boden tagit lärdom av, säger Claes Nordmark (S), kommunstyrelsens ordförande. 

”När man funderar på att flytta till en ort måste det finnas tillgängliga lägenheter, villor eller mark att bygga på”, säger han och tillägger att Boden är snabbast i landet på att bevilja bygglov.

Hur svårt är det att göra en prognos med tanke på att H2 Green Steel inte är igång?
”Vi måste göra en bedömning av skatteintäkterna de närmaste åren, vi kan inte famla i blindo. De siffror som vi jobbar med har vi landat i efter vår framtidsanalys. Boden kommer onekligen att växa, allt annat är omöjligt.”

På lägenhetsfronten har det äntligen lossnat, konstaterar han. Fram tills nyligen klassade bankerna flerbostadshus i Boden som högriskprojekt, vilket saktat in byggtakten. 

”Vi kommer att lyckas med bostadsbyggandet. Den trånga sektorn är kommunens ekonomi. Det utvecklingskliv som normalt skulle ta 20 år måste vi nu ta på två till fyra år”, säger Claes Nordmark och syftar på H2 Green Steels planerade årsproduktion av 2,5 miljoner ton grönt stål från år 2025:

”Boden kan inte ensamt stå för den risk som samhällsomvandlingen innebär. Staten måste in och stötta ekonomiskt. En exportökning på 30 miljarder kronor är inget lokalt projekt”, tillägger han.

Kommer ni att kunna locka tillräckligt med folk till regionen, som inte jobbar i industrin?
”Boden är inte Berlin. Vi kommer inte att ha ett kultur- och restaurangflöde som en storstad. Det vi står för är vårt näringsliv med närhet till både Luleå och naturen. För motsvarande en etta i en större stad kan du få ett schyst hus med en gård – och en häst till, om du vill.”

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?