1515
Annons

Klyftan växer på arbetsmarknaden

Klyftan växer sig rekordstor. Bland inrikesfödda råder i stort sett full sysselsättning, medan närmare var fjärde utlandsfödd är arbetslös.
"Om man är ung och har gymnasieutbildning är det lätt att få jobb i dag", säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.

Bild:TT

Totalt sjönk arbetslösheten i november med 10.000 personer till 364.000. Det innebär att arbetslösheten har sjunkit med 0,2 procentenheter till 7,6 procent jämfört med samma tid i fjol, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Men klyftan mellan de allt fler som har ett jobb att gå till och de nyanlända svenskarna växer sig större.

Arbetslösheten bland svenskfödda är nu lägre än på länge, 4,2 procent är nog nära botten för vad som är möjligt att nå.

"Vi är nära full sysselsättning, säger Annika Sundén." Stor brist

Men bland de utlandsfödda, speciellt utanför EU, finns en annan bild av verkligheten.

"Saknar man gymnasieutbildning är det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Bland de nyanlända saknar hälften gymnasieutbildning, många saknar till och med grundskolan, säger Annika Sundén."

Utbildning blir därför helt avgörande för de nyanlända svenskarna. För de behövs, arbetsgivarna skriker på folk i väldigt många branscher.

"Vi har verktyg att ta till, nu har regeringen också aviserat mer utbildningsinsatser, säger Sundén." Relativt bra

Men arbetslösheten är hög i de här grupperna, i vissa kommuner som har tagit emot många flyktingar uppemot 50-60 procent. Och den riskerar att stiga ytterligare, åtminstone på kort sikt, när fjolårets stora flyktingvåg nu söker sig ut på arbetsmarknaden.

"Tittar man på utflödet till arbete eller studier för de utrikes födda så har 30 procent gått till arbete eller utbildning efter etableringsprogrammet. Det går förstås alltid att göra mer, men jämfört med andra länder ligger vi relativt bra till, speciellt med tanke på att en stor del av de som kommer är flyktingar, säger Annika Sundén."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?