Annons

Klyftan ökar mellan stad och land

Sverige blir alltmer ett delat land. Städerna växer och utvecklas, medan orter på landsbygden krymper och utarmas. Närmare hälften av kommunerna har färre invånare i dag än för tre decennier sedan. Många av dem kämpar nu för sin överlevnad.

Bild:TT

Kommande vecka ger sig statsminister Stefan Löfven (S) ut på turné för att uppmärksamma klyftorna i Sverige. Ett antal orter som vanligtvis inte hamnar i politikens centrum ska besökas.

Men det bortglömda Sverige är betydligt större än vad en veckas turné kan omfatta. Sedan mitten av 1980-talet har nästan hälften av landets 290 kommuner tappat invånare, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Ser man enbart till landsbygdskommunerna blir splittringen mellan stad och land än tydligare: Två tredjedelar av landsbygdskommunerna har förlorat invånare sedan 1985.

Det är framför allt de unga som flyttar och det får förödande konsekvenser, enligt Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi på Jönköping International Business School.

"Kraften i platsen avtar - skattekraften och arbetsmarknadens kraft, men även köpkraften. Färre individer går ut och handlar, äter, klipper sig och så vidare, vilket gör att tjänster som gör platsen attraktiv, som affärer, restauranger och liknande, sakta men säkert försvinner", säger hon och fortsätter:

"Medelåldern ökar, det är färre som tankar bilen, färre som uppsöker sjukvård, och efter en tid tenderar även grundläggande funktioner som skolor, vårdcentraler och bensinmackar att försvinna."

Hela 33 kommuner har tappat minst en femtedel av sin befolkning sedan 1985. Bland dem som förlorat mest finns exempelvis Kramfors, som blivit av med fler än 6.800 invånare, Hagfors som förlorat 4.700 invånare och Åsele som tappat drygt 1.500 personer, motsvarande 35 procent.

"Vi har ställen att äta på, ett konditori, men utbudet är inte så stort och det minskar hela tiden", säger Linnea Lindberg, kommunalråd i Åsele för Åselepartiet.

I Åsele, som ligger i Västerbottens inland, finns både invånare och företag som måste åka tre mil enkel väg bara för att hämta posten, berättar hon.

"Det stora problemet är att vi som kommun måste ge samma service som exempelvis Stockholm, trots att skatteunderlaget stadigt minskar. Annars bryter vi mot lagen. Men vad vi gör den dagen då budgeten inte går ihop? Det vet jag inte och vi är snart där", säger Linnea Lindberg.

Frustrationen, menar Charlotta Mellander, handlar till mångt och mycket om att levnadsvillkoren blir orättvisa.

"Varför ska vi inte få ha en polis här när vi betalar mer i skatt per invånare än de som bor i Stockholm? Varför ska vi inte få ha en väg hit, en buss, en skola på rimligt avstånd? Var man än bor ska man ha rätt till likvärdig service. Det får man inte idag", säger Charlotta Mellander.

För den som inte lever med landsbygdens utmaningar kan det samtidigt vara svårt att se dem - och här finns en grogrund för populistiska krafter, enligt Charlotta Mellander.

"Både brexit och Trump-valet är väldigt tydliga illustrationer av vad som kan hända. Om man känner att politikerna inte hör oss, journalisterna skildrar inte våra utmaningar — då är det sista man har att ta till sin röst. Och då får vi utslag som Trump. Den tydligaste skiljelinjen mellan om man röstade på Trump eller inte var just hur tätt man bodde på platsen, om det var stad eller landsbygd", säger Charlotta Mellander.

https://infogr.am/307d9de8-0ee2-4fb1-9866-a1d7aa0dc7b8


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?