1515

Klyftan mellan Trump och Fox News växer: "Kommer bli stora konsekvenser”

Donald Trumps relation med Fox News är inte vad den en gång var. Nyhetskanalens valbevakning har väckt presidentens vrede, men varken nyhetsankarna eller ägaren Rupert Murdoch ger efter. 

Foto:Alex Brandon

Under valnatten fångade nyhetskanalen MSNBC upp hur en grupp Trumpsupportrar skanderade ”Fox News sucks” utanför en vallokal i Phoenix. Staden ligger i delstaten Arizona, som Fox News var först med att utropa Joe Biden till segrare i när det återstod ungefär en fjärdedel av rösterna i det pågående presidentvalet. Nyhetskanalen som varit en av Donald Trumps viktigaste allierade de senaste åren verkar ha ändrat sin hållning gentemot presidenten.

Journalisten Gabriel Sherman, som skrivit en bok om den tidigare Fox News-chefen Roger Ailes, har för Vanity fairs räkning rapporterat att Rupert Murdoch trott att Donald Trump kommer förlora valet och planerat för en sådan framtid. Presidenten, som ofta framträtt i kanalens sändningar och tweetat om dess innehåll, uppges på sin sida ha varit upprörd över kanalens valundersökningar som under hösten prognostiserat en valseger för hans motståndare.

Under onsdagen ska Donald Trump ha ringt upp Rupert Murdoch för att kräva att Fox News skulle dra tillbaka deras prognos om att Joe Biden får flest röster i Arizona, en prognos som konkurrenterna MSNBC och CNN ännu inte gjort. Men Fox News-ägaren vägrade, enligt Gabriel Sherman.

”Fox news begick journalistiskt tjänstefel. Någonting måste förändras där annars kommer det bli stora konsekvenser”, säger Trumprådgivaren Sam Nunberg till Vanity Fair.

Även Rupert Murdochs tryckmedier verkar ha gjort ett skifte i sin attityd gentemot presidenten. Den tidigare Trumppositiva tidningen New York Post hade huvudrubriken ”Nedslagen Trump gör grundlösa anklagelser om valfusk” efter presidentens presskonferens i torsdags. 

Fox News blev 2016, det året Donald Trump vann presidentvalet, den kanal på kabel-tv med flest tittare på bästa sändningstid i USA, inkluderat underhållningskanalerna. Nyhetskanalen och Donald Trump har haft ett ömsesidigt gynnsamt förhållande. Kopplingarna har varit så nära att flera av programledarna, bland annat Tucker Carlson, agerat rådgivare åt presidenten.

Tucker Carlson har i sitt opinionsprogram öppet kritiserat sin egen kanal för beslutet om Arizona. På nyhetskanalen skiljer det sig däremot mellan nyhetsdelen och opinionsdelen. Den förstnämnda har hållit en betydligt mer neutral linje i valbevakningen jämfört med den senare. Medan Tucker Carlsson har tagit presidentens påståenden om valfusk på stort allvar har den profilerade nyhetsankaret Chris Wallace under kanalens valbevakning sagt att det inte finns några belägg för dem.

”Chris Wallace vägrade att hålla käften under hela valnatten. Jag bytte över till CNN varje gång han syntes i rutan”, säger Sam Nunberg.

Under en presskonferens där Donald Trumps son, Eric Trump, och hans advokat Rudy Giuliani hävdade valfusk bröt ett annat nyhetsankare, Neil Cavuto, av. Han ska enligt New York Times ha sagt att de som vill ifrågasätta valets integritet behövde presentera bevis för sina påståenden. Även när republikanen Ronna McDaniel hävdade valfusk i hennes hemstat Michigan pressades hon av nyhetsankarna på kanalen om att presentera konkreta bevis.

På opinionssidan har utöver Tucker Carlson, Sean Hannity och Laura Ingraham egna program på Fox News, där de också upprepat Donald Trumps budskap de senaste fyra åren. Det har inte varit någon skillnad den senaste veckan från något håll. Men Laura Ingraham överraskade med att uppmana presidenten att acceptera ett potentiellt nederlag med värdighet.

”Att förlora, speciellt när du upplever att processen är orättvis, är ett slag i magen. Jag ger inte upp någonting ikväll, för övrigt. En förlust, om så blir fallet, är fruktansvärt. Men president Trumps arv kommer bara tjäna på om han fokuserar på att landet ska komma vidare”, sa Laura Ingraham i sitt program under fredagen.

 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?