Annons

Klyftan mellan Trump och Fox News växer: "Kommer bli stora konsekvenser”

Donald Trumps relation med Fox News är inte vad den en gång var. Nyhetskanalens valbevakning har väckt presidentens vrede, men varken nyhetsankarna eller ägaren Rupert Murdoch ger efter. 

Foto:Alex Brandon

Under valnatten fångade nyhetskanalen MSNBC upp hur en grupp Trumpsupportrar skanderade ”Fox News sucks” utanför en vallokal i Phoenix. Staden ligger i delstaten Arizona, som Fox News var först med att utropa Joe Biden till segrare i när det återstod ungefär en fjärdedel av rösterna i det pågående presidentvalet. Nyhetskanalen som varit en av Donald Trumps viktigaste allierade de senaste åren verkar ha ändrat sin hållning gentemot presidenten.

Journalisten Gabriel Sherman, som skrivit en bok om den tidigare Fox News-chefen Roger Ailes, har för Vanity fairs räkning rapporterat att Rupert Murdoch trott att Donald Trump kommer förlora valet och planerat för en sådan framtid. Presidenten, som ofta framträtt i kanalens sändningar och tweetat om dess innehåll, uppges på sin sida ha varit upprörd över kanalens valundersökningar som under hösten prognostiserat en valseger för hans motståndare.

Under onsdagen ska Donald Trump ha ringt upp Rupert Murdoch för att kräva att Fox News skulle dra tillbaka deras prognos om att Joe Biden får flest röster i Arizona, en prognos som konkurrenterna MSNBC och CNN ännu inte gjort. Men Fox News-ägaren vägrade, enligt Gabriel Sherman.

”Fox news begick journalistiskt tjänstefel. Någonting måste förändras där annars kommer det bli stora konsekvenser”, säger Trumprådgivaren Sam Nunberg till Vanity Fair.

Även Rupert Murdochs tryckmedier verkar ha gjort ett skifte i sin attityd gentemot presidenten. Den tidigare Trumppositiva tidningen New York Post hade huvudrubriken ”Nedslagen Trump gör grundlösa anklagelser om valfusk” efter presidentens presskonferens i torsdags. 

Fox News blev 2016, det året Donald Trump vann presidentvalet, den kanal på kabel-tv med flest tittare på bästa sändningstid i USA, inkluderat underhållningskanalerna. Nyhetskanalen och Donald Trump har haft ett ömsesidigt gynnsamt förhållande. Kopplingarna har varit så nära att flera av programledarna, bland annat Tucker Carlson, agerat rådgivare åt presidenten.

Tucker Carlson har i sitt opinionsprogram öppet kritiserat sin egen kanal för beslutet om Arizona. På nyhetskanalen skiljer det sig däremot mellan nyhetsdelen och opinionsdelen. Den förstnämnda har hållit en betydligt mer neutral linje i valbevakningen jämfört med den senare. Medan Tucker Carlsson har tagit presidentens påståenden om valfusk på stort allvar har den profilerade nyhetsankaret Chris Wallace under kanalens valbevakning sagt att det inte finns några belägg för dem.

”Chris Wallace vägrade att hålla käften under hela valnatten. Jag bytte över till CNN varje gång han syntes i rutan”, säger Sam Nunberg.

Under en presskonferens där Donald Trumps son, Eric Trump, och hans advokat Rudy Giuliani hävdade valfusk bröt ett annat nyhetsankare, Neil Cavuto, av. Han ska enligt New York Times ha sagt att de som vill ifrågasätta valets integritet behövde presentera bevis för sina påståenden. Även när republikanen Ronna McDaniel hävdade valfusk i hennes hemstat Michigan pressades hon av nyhetsankarna på kanalen om att presentera konkreta bevis.

På opinionssidan har utöver Tucker Carlson, Sean Hannity och Laura Ingraham egna program på Fox News, där de också upprepat Donald Trumps budskap de senaste fyra åren. Det har inte varit någon skillnad den senaste veckan från något håll. Men Laura Ingraham överraskade med att uppmana presidenten att acceptera ett potentiellt nederlag med värdighet.

”Att förlora, speciellt när du upplever att processen är orättvis, är ett slag i magen. Jag ger inte upp någonting ikväll, för övrigt. En förlust, om så blir fallet, är fruktansvärt. Men president Trumps arv kommer bara tjäna på om han fokuserar på att landet ska komma vidare”, sa Laura Ingraham i sitt program under fredagen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera