1515

Klockan tickar för S och MP om migrationen: Ingen vill ha regeringskris

Nu väntar tuffa förhandlingar mellan S och MP om en ny migrationslag där de båda regeringspartierna har vitt skilda åsikter.
”Jag tror inte någon vill ställa till med regeringskris”, säger justitieminister Morgan Johansson (S) om sprickan.  

”Jag tror inte någon vill ställa till med regeringskris”, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
”Jag tror inte någon vill ställa till med regeringskris”, säger justitieminister Morgan Johansson (S).Foto:Marko Säävälä/TT

På tisdagseftermiddagen lämnade migrationskommitténs ordförande Thomas Rolén över migrationskommitténs slutbetänkande, en nätt skrift på 685 sidor. 

Förslagen måste till lagrådet i början av nästa år och en proposition nå riksdagen i mars för att den tillfälliga lagen ska kunna ersättas vid halvårsskiftet, enligt justitieminister Morgan Johansson (S). 

”Jag ser ingen fara för den tidsplanen”, säger han. 

Alternativet är att Sverige återgår till den gamla lagstiftningen som gällde under flyktingkrisen, ”en magnet”, för flyktingar, kallade Johansson den vid pressträffen. 

Socialdemokraterna är det enda parti som står bakom samtliga 26 förslag i betänkandet, medan Miljöpartiet säger nej till 23 av dem, inklusive portalparagraferna om tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel. 

Det ställer Morgan Johansson i en delikat sits i frågan om vilka delar som kommer att remitteras. Inga besked i den frågan kom på tisdagen. 

”En dialog om det förs”, säger Morgan Johansson. 

”Jag är väldigt glad att det finns en dialog i regeringskansliet om hur man ska gå vidare”, säger Annika Hirvonen, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson.

Samtidigt har riksdagen också möjlighet att ta initiativ, påpekar Morgan Johansson. 

”Om vi inte har remitterat förslag där det finns stor majoritet i riksdagen kommer riksdagen att anta det förslaget”, säger han. 

Morgan Johansson påminner om Miljöpartiets roll i samband med flyktingkrisen, då det tvingades till smärtsamma kompromisser, eller tog stort ansvar, som han beskriver det.  

”En av de viktigaste sakerna vi fick igenom då var att den tillfälliga lagen skulle vara just tillfällig”, säger Annika Hirvonen, som även är språkrörskandidat. 

”Vi förstår att vi inte kan få precis allt som vi vill. Det måste andra partier också förstå”, säger hon vidare. 

Hur ser du på risken att regeringen spricker på den här frågan? 

”Jag tror den är väldigt låg. Jag tror inte någon vill ställa till med en regeringskris”, säger Morgan Johansson. 

Centerpartiet och Liberalerna vill se en bred uppgörelse om flyktingpolitiken, där även Moderaterna är med, enligt partiledare Nyamko Sabuni (L) och Centerns migrationspolitiska talesperson Jonny Cato till TT. Moderaterna å sin sida menar att kommitténs förslag inte på långa vägar går tillräckligt långt i en åtstramande riktning och signalerna från Morgan Johansson på tisdagen oroar partiet. 

”Med en redan begränsad och undermålig produkt är man beredd att förhandla om ytterligare politik”, säger Moderaternas Maria Malmer Stenergård. 

 

 


Innehåll från Phoenix ContactAnnons

Ett helelektriskt samhälle är vägen till en hållbar morgondag

Med ett kraftfullt fokus på hållbar omställning och automatiseringslösningar går energibranschen snabbt framåt, men på många håll saknas fortfarande verktyg för att balansera ekonomisk tillväxt med långsiktiga klimatstrategier. Globala automationsföretaget Phoenix Contact arbetar därför mot att möjliggöra en väl avvägd omställning, med syfte att öka svensk konkurrenskraft i västvärldens industriproduktion. 

– Genom att ta tillvara på tekniken som möjliggörare för effektivare och klimatsmartare verksamheter hjälper vi våra kunder att ta sig an den utmaning som en hållbar, digital framtid innebär, säger Stefan Nordenfors, vd för Phoenix Contact.

Under de senaste åren har företaget lagt väsentliga resurser på att utveckla och förädla avancerade automatiseringslösningar, vilka idag finns etablerade inom allt från basindustri och fastighetsbestånd, till infrastrukturanläggningar, intelligenta trafiksystem och elnät. Målet? Att skapa förutsättningar för visionen om ett helelektrisk samhälle. 

– Samhället har gjort enorma framsteg inom många segment, men när det gäller vårt beroende av fossila energikällor står vi fortfarande och stampar. Det är ett enormt klimatproblem, betonar Stefan Nordenfors.

Lever som de lär

Han får medhåll av Susanne Dahl, Business area manager IMA och Brand manager på Phoenix Contact. Susanne understryker att det är absolut nödvändigt för västvärlden att ställa om till smartare el för att uppnå FN:s klimatmål och klara morgondagen. 

– Med dagens teknik är detta fullt möjligt; vi lever i en värld där kostnadseffektiv, förnybar elektricitet finns tillgänglig i nästintill obegränsad omfattning; med automatiseringslösningar erbjuder den därtill nästan obegränsad potential. Ett helelektriskt samhälle är alltså redan en möjlig verklighet och vi kan stötta våra samarbetspartners på resan dit.

Samtidigt lever Phoenix Contact som de lär. Företaget gör omfattande investeringar i sin egen energieffektivisering, vilka bland många andra inkluderar att bygga egen förnybar energi till fastigheter och produktionsenheter och att ställa om hela fordonsflottan till laddbara fordon. Målsättningen är att vara CO2-neutral inom sin egen verksamhet 2021. 

– Detta är emellertid ingenting man klarar ensam, utan ska man nå resultat krävs att man arbetar tillsammans. Vi vill vara den självklara partnern i det arbetet, avslutar Susanne.

Läs mer om All Electric Society

 

Mer från Phoenix Contact

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Phoenix Contact och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?