ANNONS:
Till Di.se

Klimatsmarta kycklingar ger skalfördelar

  • Foto: Björn Solfors

Karriären i Pakistan, Egypten och Iran gav köttbonden Olof Boson nya perspektiv.

Tillbaka i Mönsterås har han trefaldigat omsättningen på familjegården – och bestämt sig för att nå en klimatneutral produktion.

Blöt snö faller över de småländska tallarna. Men på andra sidan dörren väntar ett behagligare klimat. I det 4.000 kvadratmeter stora stallet hörs pipen från två veckor gamla kycklingar i 32-gradig värme.

”Kycklingarna härstammar från Sydostasien från början och vill ha det varmt och skönt”, säger Olof Boson, vd för och ägare av familjeföretaget Stranda Kyckling.

När han 2012 tog över verksamheten efter sin far påbörjades en offensiv satsning mot tillväxt. Han investerade 15 miljoner kronor i ett andra kycklingstall, vilket ökade den årliga produktionen från 650.000 kycklingar till 1,5 miljoner. Men först fick verksamheten en storstädning.

”Det löpande arbetet måste först fungera optimalt innan man kan satsa på tillväxt, och vi hade inte tillräckligt bra siffror. För oss handlar det om att kycklingarna ska väga ett visst antal gram efter ett visst antal dagar”, säger han.

Med tanke på att vi pratar om levande individer kan det låta lite väl matematiskt. Men vägen till bättre siffror handlar faktiskt om djurvård: Bättre vattenkvalitet, rätt temperatur vid rätt tillfälle och noggrann rengöring i alla led förbättrade också siffrorna.

”Ett djur som mår bra, som har ett stimulerande liv och kan röra sig fritt, växer också bra. Vi spenderar mycket tid ute hos djuren för att skapa den perfekta stallmiljön.”

Den utvecklingen har inte bara genererat en omsättningsökning från 9 Mkr (2012) till 28 Mkr (2017), utan också en vinstmarginal som har tagit rejäla kliv uppåt. Ytterligare ett kycklingstall planeras, samtidigt som samma resa ska göras med gårdens nötköttsproduktion. Moderna stallar ska byggas för att öka antalet nötkreatur från dagens 250 till närmare 700 djur redan nästa år.

”Djurhållning i dag handlar om att hitta skalfördelar. Ju större du är, desto mer kan du slå ut dina fasta kostnader. Det gör oss konkurrenskraftiga, samtidigt som vi kan anställa fler”, säger han.

Storskalighetens fördelar har han själv sett på nära håll under sin utlandskarriär i flera olika länder i Mellanöstern och Asien. Efter utbildningen till agronom blev han försäljningschef hos De Laval, som säljer maskiner för mjölkproduktion, i Egypten, Libyen och Sudan. 

Två år senare, 2010, rekryterades Olof Boson som ny chef med ansvar för De Lavals expansion i Pakistan, Iran, Afghanistan och Bangladesh. Under sina två år där ökade hans team försäljningen med närmare 2 000 procent.

”Jag hade, precis som många andra, massor av fördomar om muslimska länder. Men kulturen är väldigt social och öppen, och jag hade fantastiska år där. Ett ärligt handslag betyder mycket mer än ett kontrakt. Jag mötte väldigt noggranna, drivna och motiverade människor. Och företagsamheten är fantastisk. Alla är företagare på något sätt”, säger han och fortsätter:

”Generellt i Mellanöstern lyssnar man också väldigt mycket på den äldre generationen. Även om du är 55 år och driver en mångmiljonindustri, så är det fortfarande din pappa eller farfar som har sista ordet. De är bra på att ta vara på äldres erfarenheter.”

När Olof Boson 2012 återvände hem till Mönsterås för generationsskiftet var det en av sakerna han fick med sig i bagaget. Han skapade ett gårdsråd, ett slags informell styrelse med äldre mentorer och kunniga entreprenörer från andra branscher.

”Utan gårdsrådet hade jag aldrig klarat att växa så här snabbt. Vi sätter tydliga ekonomiska mål, som bryts ned i delmål man arbetar stenhårt mot. Man blir taggad. Det finns ingen bättre känsla än att gå till gårdsrådet och visa att man slagit budget.”

Gårdsrådet har också spikat ett tufft mål: 2030 ska verksamheten vara helt klimatneutral. Värmeväxlare i djurstallarna har redan halverat värmeförbrukningen, nästa steg blir solpaneler och planen är dessutom att 19 granngårdar ska ta vara på all gödsel och skapa såväl biogas som biogödsel. Importerad soja till kycklingfodret ska ersättas med hållbara, lokala alternativ och Olof Boson planerar också att sjösätta en – sjö.

”På vintern rinner det ut vatten och växtnäring från åkrarna. Jag vill bygga en stor våtmark här där allt samlas upp. På så vis kan vi använda näringen igen och vattna med på sommaren, samtidigt som vi stoppar onödigt läckage ut i Östersjön.”

Olof Boson erkänner att han ibland saknar utlandslivet, men på Stranda Kyckling är det aldrig särskilt långt till andra kulturer. På gården arbetar nämligen Aneel Rehmat, en tidigare anställd från Pakistan, och Salim Shaqra från Syrien.

”Det är enormt berikande att samarbeta med människor från andra kulturer. Kanske hade jag varit mer skeptisk om jag inte rest så mycket själv. Tittar man bortom alla fördomar är vi faktiskt ganska lika som människor, oavsett var vi bor i världen.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies