1515
Annons

Klimatriskerna som redan hotar ditt hus – här lever du farligast

Klimatförändringarna sätter redan stora spår i världen. 

”Klimatrisk är något man som fastighetsägare i allra högsta grad behöver ta hänsyn till i dag”, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på branschorganisationen Fastighetsägarna.

Foto:Most Photos

Klimatanpassningen i världen är helt otillräcklig givet det nya risklandskapet. Redan den uppvärmning av jorden som hittills skett ger stora effekter. Det konstateras i en stor rapport från FN:s klimatpanel som ska presenteras i februari nästa år, men  som läckte ut häromveckan. Rapporten pekar ut en rad svåra konsekvenser som uppvärmningen redan har gett.

”Klimatrisk är något man som fastighetsägare i allra högsta grad behöver ta hänsyn till idag”, konstaterar också Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

Enligt branschorganisationen är det skyfall och översvämningar som tillhör de största och mest konkreta klimatrelaterade riskerna för svenska fastighetsägare i dag.

”Det finns dock goda förutsättningar för att kunna förbereda sig och jobba förebyggande och se om man befinner sig i riskområden för översvämning. Men alla är vi tyvärr lite till mans reaktiva och det måste oftast till en kris innan vi agerar”, konstaterar Rikard Silverfur.

Ras och skred är andra risker som Fastighetsägarna pekar ut.

”Det är ju den klimatrelaterade risk som är farligast, då hela hus riskerar att försvinna. Här har också en del försäkringsbolag sagt att man slutar att försäkra fastigheter som byggs i de mest utsatt riskområdena i Sverige.”

Även sådant som extrem värme börjar dock bli alltför aktuellt också på våra breddgrader.

”På kontorsmarknaden finns det ökade krav på en god inomhusmiljö vilket också ökar produktiviteten. Det kräver mer investeringar i till exempel fjärrkyla för kommersiella fastigheter.”

Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.
Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

Klimateffekter är inte längre något som riskerar att hända i framtiden, utan något som redan händer. 

”Vi upplever allt oftare klimatförändringar som det ihållande regnovädret i maj när vi fick onormalt mycket nederbörd. Då var det många fastigheter, inte bara villor utan även köpcentrum och andra kommersiella lokaler som fick översvämmade bottenvåningar, källare och lager”, berättar Rikard Silverfur.

Branschorganisationen Fastighetsägarna får också allt fler frågor från medlemmarna om att skydda sina tillgångar från klimatrisker.

”En ökad kunskap om vilka skador klimateffekterna medför tror jag är nyttigt för diskussionen. Därför har vi också utformat en vägledning för att klimatsäkra sin fastighet. Det handlar om sådant som att installera backventiler så att det om det blir övertryck i dagvattensystemet inte spolas in avloppsvatten i fastigheten, eller ordna en bra avrinning från den egna tomten.”

Rikard Silverfur påpekar också att det är kommunerna som ska leda arbetet, inte ha allt ansvar, men ändå vara de som i slutänden ser till att stora vattenmängder kan ledas bort utan att medföra skador.

”Det krävs dock även någon form av samarbete mellan det offentliga och enskilda fastighetsägare för att klara detta. Det finns ju ett talesätt som lyder ‘råttor och vatten bryr sig inte om fastighetsgränser’. Det vill säga, det är ett gemensamt problem.”   

En våt filt borta – lättnadsrally i Sinch

Softbanks försäljning av hela sitt innehav i molnkommunikationsbolaget Sinch innebär ett orosmoment mindre för aktieägarna. Att köparna av posten blev Sinchs vd och medgrundare samt storägare är bästa möjliga utfall för övriga aktieägare. 

Sinch ordförande och storägare Erik Fröberg.
Sinch ordförande och storägare Erik Fröberg.Foto:Pressbild

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera