1515
Annons

Klimator vände till förlust

Klimator, specialiserat på vägklimatologi och listat på Spotlight, har lagt fram sitt första bokslut som listat bolag och visar där en negativ trend för omsättning och resultat.

Omsättningen för helåret 2020 blev 10,7 miljoner kronor (14,6) och för fjärde kvartalet 3,3 miljoner (7,1). Motsvarande för rörelseresultatet blev -7,4 miljoner (1,2) respektive -2,4 miljoner (3,6).

Torbjörn Gustavsson, vd och en av grundarna till bolaget, framhåller dock att affärsaktiviteten är hög. Listningen i höstas har placerat bolaget i strålkastarljuset och genererat ett ”stort antal dialoger med potentiella affärspartners”.

”Som så ofta tar det ett tag innan nya dialoger resulterar i konkreta affärer men antalet förfrågningar i kombination med den bredd på typ av bolag som kontaktar oss känns mycket spännande. Vi hoppas att under kommande månader kunna presentera ett flertal samarbeten och nya affärer”, skriver Klimators vd i rapporten.

Klimator är ungt som listat bolag, men ser redan nu på att stärka finanserna genom att ta nya pengar. Avsikten är att genomföra en riktad emission om 18,9 miljoner kronor, att behandlas av extrastämma den 12 mars.

Rejält korrfel i Sectras rapport – aktien föll tungt

Foto:Jesper Frisk

Sectra-aktien föll kraftigt på fredagen efter att ha rättat bokslutsrapporten som släpptes tidigare i veckan. Den organiska tillväxten var inte ens hälften av vad man uppgav i rapporten, framkom i rättelsen.

Det Linköpingsbaserade medicinteknik- och it-säkerhetsföretaget Sectra har haft ett motigt börsår hittills i år och fram till den bokslutsrapport som släpptes i onsdags. Aktien hade backat nästan 22 procent fram till dess.

Rapporten fick dock fart på aktien. I den redovisades en klart starkare organisk tillväxt än vad marknaden synbarligen hade förväntat sig (några Infrontestimat sammanställs inte för bolaget). Omsättningen steg med hela 23,8 procent valutajusterat under kvartalet, som spänner över februari till april, enligt onsdagsbeskedet. Aktien lyfte med 7,4 procent, från 575 till 617 kronor.

Beskedet fick tummen upp även i analytikerled. På torsdagen höjde Danske Bank sin riktkurs för Sectra-aktien, som man har köpråd på, från 719 till 727 kronor. Carnegie, som har säljråd, såg sig också tvungen att justera upp sin värdering något och höjde riktkursen från 500 till 515 kronor enligt vad nyhetsbyrån PLX rapporterade på fredagsmorgonen.

Kort därpå, före fredagens börsöppning, släppte Sectra beskedet som fick aktien på fall: uppgifterna om den organiska tillväxten var fel. I stället för den 23,8-procentiga valutajusterade tillväxten handlade det om en omsättning som visserligen steg kraftigt, men med den klart mer beskedliga takten 10,4 procent – inte ens hälften av den i onsdags rapporterade takten, således.

Sectra-aktien föll 5,5 procent på fredagen, från torsdagens stängningskurs på 616 kronor till 582 kronor, och hörde till de sämsta storbolagsaktierna på en börs som samtidigt rörde sig sidledes. Kurstappet motsvarar ett 1,2 miljarder kronor lägre börsvärde.

Di har sökt bolaget för en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera