ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Klimatministern varnar för krav på dubblad flygskatt

Språkröret Isabella Lövin, även klimatminister, och Per Bolund varnar kongressombuden för att stödja förslaget om att partiet ska driva krav på en fördubbling av flygskatten i valrörelsen.

"Vi ska inte gå till val på att låsa fast oss i kronor och ören", säger Lövin i debatten.

Hon varnar för att det kan bli svårt för partiet att försvara en fördubblad flygskatt i valrörelsen, särskilt som den nyss införts och att det just därför inte har skett någon utvärdering.

Flera ombud från Norrbotten varnar för att gå fram med dubblad skatt, flyget är idag det enda transportmedlet som fungerar från norra Norrland om man ska kunna komma fram i rimlig tid – tåg är inte ett verkligt alternativ.

"Vi vill ha gröna röster, vi kan inte säga att vi ska höja flygskatten till dubbel", säger Anders Bältsjö från Kiruna.

Karin Svensson Smith, trafikpolitisk talesperson för partiet och ordförande i riksdagens trafikutskott, vill att partiet ska vara tydliga.

"I ett valmanifest talar man om vad man vill, sedan får man förhandla med andra", säger Svensson Smith.

Hon oroar sig för partiets dåliga opinionsläge och tror att ett skäl kan vara att väljarna tvivlar om hur grönt partiet egentligen vågar vara. Hon argumenterar för att flygskatten är en fråga som också är symbolisk, ett bra sätt att visa unga väljare som gått förlorade att MP menar allvar om miljö och klimat.

Det utskott som arbetar med den del av valmanifestet där flygskatten finns med ställde sig på förmiddagen bakom Grön ungdoms förslag och vill att det ska bli hela kongressens beslut.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies