Annons

Klimatlarm och rapportras – veckans viktigaste händelser

FN:s klimatpanel släppte under måndagen en dyster klimatrapport och rapporterande datorspelsbolag rasade på börsen.

Di guidar dig genom de viktigaste nyheterna från veckan som gick.

FN larmar om klimatet

FN:s klimatrapport på måndagen fick med rätta stor uppmärksamhet. Rapporten baseras på tillgänglig forskning från 234 författare och 14 000 vetenskapliga artiklar. Det är nu uppenbart för forskarna att det är den mänskliga faktorn som driver klimatförändringarna och en uppvärmning som inte setts på åtminstone 2000 år. Koldioxidkoncentrationen är den högsta på två miljoner år och isarna i Arktis på de lägsta nivåerna på minst 1 000 år enligt rapporten. 

Nu krävs omedelbara, starka, storskaliga minskningar av koldioxidutsläppen. Trycket lär därmed öka ännu mer på företag som släpper ut stora mängder växthusgaser.

Läs också: Experten: ”Rapporten visar att det är bråttom” 

Investmentbolagen rasade

I en artikel förra lördagen varnade Di:s analytiker Mikael Vilenius för extrema värderingar bland börsens investmentbolag. Bolagens andel av börsen hade inte varit så här stor sedan 1980-talet och den genomsnittliga substanspremien exklusive Investor låg på hela 37 procent, konstaterade han. Till och med Industrivärden, som har en helt noterad portfölj, handlades med premie. 

Tydligen tog marknaden fasta på analysen för investmentbolagen har haft sin sämsta vecka på länge på en svagt stigande börs. Bure BURE +2,20% Dagens utveckling har till exempel rasat 12 procent, Kinnevik KINV B +2,94% Dagens utveckling 9 procent och Latour LATO B +2,04% Dagens utveckling 10 procent. Trots nedgången har de aktierna fortfarande en hög premie, så riskerna lär kvarstå.

Tuffare tider för dataspelsbolagen

Rapportsäsongen är nu i den definitiva sluttampen och i veckan rapporterade dataspelsbolagen Stillfront SF +2,83% Dagens utveckling och Paradox PDX +2,18% Dagens utveckling med börsvärden på 21 respektive 17 miljarder kronor. Det var stora rörelser på bägge rapporterna. Stillfront rasade över 18 procent på onsdagen när siffrorna, som var något svagare än väntat, presenterades. På fredagen var dock nästan hela fallet återhämtat. Paradox sjönk med 12 procent på en svag rapport med fallande intäkter men aktien gick å andra sidan upp 9 procent dagen innan rapporten. 

Läs också: Rapporten en besvikelse – nya spel ett måste om aktien ska vända 

Det har generellt varit betydligt tuffare i år för dataspelsbolagen. Både Stillfront och Paradox har rasat i år på den starka börsen och giganten i sektorn Embracers EMBRAC B +6,96% Dagens utveckling aktiekurs är oförändrad.

Läs också: Kräftgången fortsätter – finns bättre aktier i sektorn 

Paradox vd Ebba Ljungerud.
Paradox vd Ebba Ljungerud.Foto:Evelina Carborn

Hög USA-inflation på väg ned

Inflationen i USA har varit ett hett tema under sommaren. Särskilt efter att den i juni klättrade till 5,4 procent. Kärninflationen, som exkluderar energi och livsmedel, uppmättes då till 4,5 procent. Det var den högsta nivån på 30 år. När juli-utfallet publicerades i veckan var årstakten för KPI fortsatt 5,4 procent. Men kärninflationen sjönk något till 4,3 procent och dessutom var månadstakten klart lägre än i juni. Med andra ord bjöd rapporten på en del signaler om att den värsta prisrusningen är på väg att lägga sig. Det är också är vad de flesta bedömare inklusive centralbanken Federal Reserve har räknat med. 

Läs också: USA:s höga inflation på väg att dämpas 

Foto:Graeme Jenning

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera