1515

Klimatexpertens varning: ”Skogen räcker inte till allt”

Hur ska skogsägare och industri priorietera för att den svenska skogen ska kunna axla allt som förväntas av den? 

Klimatexperten Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige har regeringens uppdrag att se till att vi blir ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Svante Axelsson
Svante AxelssonFoto:Joey Abrait

”Skogen räcker inte till allt, därför tar vi nu fram en biostrategi för hur vi ska optimera användningen av skogsråvaran. Vilken värdetrappa vi ska satsa på och om vi kan få upp resurserna högre och värdeförädla mer. För att göra mer nytta både för ekonomin och för fossilfriheten.”

Vi måste alltså bli bättre på att prioritera vad vi använder skogen till.

”En viktig fråga är till exempel om vi ska använda så mycket biobränsle till uppvärmning, ska vi inte ha det till flygbränsle istället?”

Det finns nya spännande idéer inom fjärrvärmesystemen som börjar försörjas alltmer med geovärme vilket öppnar upp för att kunna använda mer biobränsle i andra sektorer.

”Vi har också konflikten mellan biologisk mångfald och uttaget av bioresurser ur skogen. För att företag ska våga investera måste vi få en tydlighet mellan restriktionstänkandet och uttagsdiskussionerna. Det är väldigt låsta positioner mellan miljörörelsen och skogsindustrin hur mycket skog som ska stå kvar och hur mycket som ska avverkas.”

Det finns också en hel att göra för att förbättra och effektivisera skogsbruket för att få ut mer av den svenska skogens värdefulla resurser. En lågt hängande frukt enligt Svante Axelsson är att vi måste minska det svenska viltbeståndet.

”Det skulle öka avkastningen och skogstillväxten ordentligt. Idag har vi problem med vilt som äter upp tallplantor för stora värden vilket minskar totalproduktionen i svensk skog.”

Vi röjer också för dåligt i den svenska skogen, tycker han. 

”Vi måste jobba mer arbetsintensivt för att få bättre tillväxt. Där är till exempel Finland bättre.”

Den växande skogen är inte heller bara värdefull för den biologiska mångfalden utan även ur klimatsynpunkt i form av kolsänka. Men även här gäller det att prioritera. Skogen gör ännu mer nytta nedhuggen än när den står kvar, enligt klimatexperten.

”Jag ser inte kolsänkan som det viktigaste så länge som vi använder fossila bränslen. Substitueringen måste prioriteras. Vi måste stoppa problemet vid källan först”, menar Svante Axelsson. 

Det gäller för övrigt i hela skogsindustrin, att det måste bli ett större fokus på att ersätta så mycket fossilbaserat som möjligt med skogen. 

”Allt som tas ut från skogen är ju inte ersättning för något fossilt i dag. Vi måste jobba mer med biooptimering, hur man både ekonomiskt och klimatmässigt optimerar uttaget från skogen.”

Svante Axelsson har också ett såväl ekonomiskt som klimatmässigt värdefullt råd till alla enskilda skogsägare.

”Det är svårt med skogen, man planterar utifrån en världsbild men när skogen är fullvuxen lever vi en helt annan värld. Därför måste man jobba mer med riskspridning, att inte bara satsa på ett trädslag. Det är så mycket mer osäkert i dag, ingen vet varken hur vädret eller marknaden ser ut i framtiden.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?