Annons

Klimatexpert: En väldigt bra signal

Klimatmötet i Madrid nådde inte hela vägen men länderna lovade ändå att höja sina ambitioner.

Det är en väldigt bra signal, säger klimatforskaren Björn-Ola Linnér. Samtidigt slår han fast att utmaningen är gigantisk.

Under 2019 har flera länder lovat att höja sina klimatambitioner och tidigare i december gav alla EU-länder, utom Polen, besked att unionen ska vara klimatneutral till 2050.

Men länderna är förhållandevis små och står bara för åtta procent av världens utsläpp, säger Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik. Därför var det glädjande att deltagarna på klimatmötet COP25 i Spanien kunde enas om att klimatlöften ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas.

”De länder som inte lämnar in skarpare löften om utsläpp riskerar att få skämmas. Det var en ändå bra signal, för hade den inte stått där hade det upplevts som väldigt negativt.”

Björn-Ola Linnér beskriver den viktigaste frågan på mötet som en övergripande sådan, att upprätthålla trovärdigheten i Parisavtalet och se till att avtalet inte urvattnas. Det lyckades länderna med, anser han.

Att länderna sedan inte lyckades komma överens om handeln med utsläppsrätter är en besvikelse, men det är inte frågan som kommer att göra skillnaden för att nå temperaturmålet, säger Linnér. Nu skjuts den upp ännu ett år till nästa klimattoppmöte i Glasgow.

”Även om man inte kom överens om artikel 6 så har man tagit bort fem, sex ganska komplicerade frågor i den artikeln och nu tror jag man endast har en kvar. Och det gäller om man ska få tillgodoräkna sig tidigare utsläppsminskningar under Kyotoprotokollet in i Parisavtalet.”

Han har själv varit på plats under klimatmötet och beskriver att deltagare kastats mellan hopp och förtvivlan. Känslan han tar med sig är ändå positiv på längre sikt. Parisavtalet håller och EU har visat en konkret plan för ett mer förnybart Europa.

”Men sedan är utmaningen gigantisk och vi ser ju hur otroligt svårt det är att få ner koldioxidanvändningen. Vi går inte i den takt vi skulle behöva får att nå 2-gradersmålet, och än mindre för att nå 1,5-gradersmålet.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?