ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Klimatet och Lena Endre i huvudrollen i nya serien: ”Greta kan inte göra allt”

  • ”Klimatdebatten är så fokuserad på individ och skam, det leder ingenstans. Den skammen man riktar mot sig själv borde man rikta politiskt”, säger Bianca Kronlöf. Foto: Petronelle Halvorsen

I TV4:s nya storsatsning spelar klimatet huvudrollen. Serien ”Tunn is” utspelar sig på Grönland och involverar en kidnappning, en oljekonflikt och högt politiskt spel.

”Greta Thunberg kan ju inte göra allt själv. Herregud, vi måste hjälpa henne”, säger huvudrollsinnehavaren Lena Endre. 

Arbetet med storsatsningen ”Tunn is” har pågått i drygt sju år och involverat nästan tio nationer. I huvudrollerna syns de Guldbaggenominerade skådespelarna Bianca Kronlöf och Lena Endre. Den sistnämnda står bakom serieidén och har varit involverad sedan starten.

I ”Tunn is” blandas klimatpolitiska förhandlingar och polisaction med panoreringar över makalösa grönländska landskap. Den arktiska ön, som är världens största, är en av de platser som drabbas allra hårdast av klimatförändringarna. 

”Det är en otrolig omställning för dem som bor där. Det är otäckt”, säger Lena Endre. 

I serien vill hennes karaktär, Sveriges utrikesminister Elsa Engström, förbjuda oljeborrning i Arktis. Förslaget leder till en samling av Arktiska rådet. Under förhandlingarna uppdagas många konflikter. En av dem, Grönlands självständighet och förhållandet till Danmark, utgör ett viktigt tema i serien. Utanför mötet attackeras ett svenskt fartyg. Utrikesministerns rådgivare, som råkar vara Säpoagenten Livs pojkvän, blir kidnappad. Bianca Kronlöfs karaktär Liv bestämmer sig för att åka till Grönland för att rädda sin man. 

”Det var en av de roligaste inspelningarna som jag har varit på i hela mitt liv”, säger Lena Endre.

  • Lena Endre och Bianca Kronlöf. Foto: Petronelle Halvorsen

Det var när Lena Endre var i Kiruna som idén till serien föddes. I sin roll som Greenpeaceambassadör träffade hon ursprungsbefolkningar från Arktis som berättade historier om hur de påverkades av klimatkrisen.  

”Ryska samer beskrev oljetäckt mark, i kanadensiska floder simmade fiskar med två huvuden och på Grönland såg de isen försvinna redan då”, säger Lena Endre. 

Tillsammans med producenten Søren Stærmose, som hon jobbat med i samband med ”Millennium-trilogin” och ”Wallander”, började hon utveckla idén om ett klimatpolitiskt spänningsdrama som utspelar sig i Arktis. 

”Om man har en irriterande klimatförnekare till släkting kan man sätta på ‘Tunn is’ så behöver man inte driva diskussionen själv”, säger Bianca Kronlöf. 

Huvudrollsinnehavarna hoppas att serien ska väcka förståelse för Grönland och situationen för de som bor där. ”Tunn is” berör både socioekonomiska problem och konsekvenser av klimatförändringarna. Genom en ung grönländsk flickas relation till sin mamma skildras den utbredda alkoholismen. I en dramatisk scen kommer en isbjörn in i ett bebott område för att leta mat. I en annan tvingas en man skjuta sin egen hund för att han inte har råd att ha den kvar. 

Trots att att serien handlar om och utspelar sig på Grönland filmades mycket på Island. Vädret var dramatiskt. Lena Endre berättar att det ibland blåste så mycket att hon blev upphämtad av en bil för att ta sig 100 meter. 

”Det var som att vi var ute på ett riktigt äventyr även fast det var en inspelning, det brukar sällan kännas så”, säger Lena Endre. 

För att förbereda sig inför rollen som kvinnlig politiker tillbringade Lena Endre tre dagar med Margot Wallström. Bianca Kronlöf gick på skjutkurs och låg i hårdträning.

”Jag tyckte det var så coolt att få vara hjälten och inte spela någon som sitter hemma och väntar på att bli räddad. Tvärtemot den klassiska prinsessagan som man har fått höra sedan man var liten”, säger Bianca Kronlöf. 

Arbetet med manus pågick löpande under inspelningen. Bland annat utrikesministerns repliker uppdaterades med aktuella siffror. 

”Det handlar om dramat vi lever i. Klimatkrisen. Stressen i serien är en press som vi har på riktigt också”, säger Bianca Kronlöf. 

En förhoppning är att serien ska väcka diskussioner och bidra med fakta om klimatförändringarna. 

”Regeringar världen om borde se över sin klimatpolitik. Det är stora politiska beslutsom ska till för att det ska hända någonting”, säger Lena Endre. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer