1515

Klimatet i fokus i Österrikiskt val

Vem som ska ta sig an rollen som förbundskansler är i det närmaste redan avgjort.

Frågan är snarare vilka den konservative Sebastian Kurz och hans ÖVP ska kunna regera tillsammans med, när Österrike nu går till nyval.

Den senaste tidens skandaler har satt honom i en knepig situation.

Frågan är vem den konservative Sebastian Kurz ska kunna regera tillsammans med.
Frågan är vem den konservative Sebastian Kurz ska kunna regera tillsammans med.Foto:Francisco Seco

Vallokalerna öppnade tidigt i morse för landets 6,4 miljoner röstberättigade. De första prognoserna väntas klockan 17 när de stänger.

”Vi har haft för mycket kaos de senaste månaderna. Vi hoppas på något mindre kaotiskt”, säger Clara Heisinger, som röstade i huvudstaden Wien, till AFP.

Sedan andra världskrigets slut har Österrike mestadels styrts av storkoalitioner mellan det konservativa Folkpartiet, ÖVP, och Socialdemokraterna, SPÖ. Den tiden är förbi. De senaste åren har det politiska läget i landet varit mer turbulent och styrkeförhållandet mellan de forna storpartierna är nu kraftigt förändrat.

”ÖVP och Sebastian Kurz startade den här valrörelsen med 15 procents försprång mot Socialdemokraterna, och det är historiskt”, säger Kathrin Stainer-Hämmerle, professor i statsvetenskap vid Carinthiauniversitetet, till TT.

När den unge Kurz tog över ÖVP gick väljarstödet starkt uppåt och ledde till en klar valseger hösten 2017. Det var dock inte tillräckligt för att regera utan stöd. Trots varningar valde Kurz att samarbeta med högerpopulistiska Frihetspartiet, FPÖ. Tre gånger tidigare hade FPÖ suttit i regeringsställning – tre gånger hade samarbetena kraschat.

Den fjärde gången blev inget undantag. Anledningen: avslöjandet av en komprometterande videoinspelning med FPÖ:s partiledare, tillika landets vicekansler Heinz-Christian Strache.

Nu är det alltså återigen parlamentsval i Österrike. Trots det misslyckade samarbetet såg Sebastian Kurz till en början ut att gå stärkt ur situationen och opinionssiffrorna gick betydligt uppåt. Nu dalar de något igen, mycket beroende på en nationell debatt om partibidrag. Det har visat sig att Sebastian Kurz fått stora tillskott utan att berätta om det.

”I Österrike måste man redovisa alla bidrag över 50 000 euro. ÖVP fick stora bidrag av en känd miljardär, men hon gav alltid 49 000 åt gången. Så det har blivit tydligt att inte heller Sebastian Kurz alltid kör med rent spel”, säger Kathrin Stainer-Hämmerle.

Trots höga siffror kommer Kurz även denna gång att tvingas samarbeta om makten och den stora frågan är med vilket parti. Rent politiskt ligger ÖVP närmast FPÖ, men det är tveksamt om han vågar ge högerpopulisterna en ny chans, enligt Stainer-Hämmerle.

”Jag tror att det blir svårt för honom att gå ihop med FPÖ, med tanke på vad det skulle leda till för reaktioner utomlands. Sebastian Kurz vill inte bli illa ansedd, omdömet utomlands är väldigt viktigt för honom”, säger hon.

Ett annat alternativ är att regera med Socialdemokraterna, som ser ut att kunna göra sitt sämsta val sedan andra världskriget. Ett tredje är att gå ihop med två andra partier – De gröna och det liberala Neos. Valet 2017 åkte De gröna ur nationalrådet med blott 3,8 procent, nu ligger de på över 10 procent i mätningarna.

De, liksom Neos och SPÖ, ligger dock politiskt långt från ÖVP och stora kompromisser skulle krävas. Sebastian Kurz själv har inte velat ge några besked om vilket samarbete han vill ha.

”Vårt viktigaste mål med valet är att det inte ska finnas någon majoritet (i parlamentet) mot oss”, sade Kurz när han röstade i Wien, enligt AFP.

Till Reuters sade han även att partiet tänker se till att inte bara bli störst utan också att förbättra sitt resultat.

För 29-åriga Gabriela Steiner från Wien handlar valet om vilken väg Österrike ska ta i framtiden.

”Vi röstar för att bestämma i vilken riktning vi ska gå – Orbáns (Ungerns premiärminister) och populisternas, eller om vi ska fortsätta vända oss mot Europa. Vi bestämmer om korruptionen ska fortsätta”, säger hon till AFP.

För många väljare är den viktigaste valfrågan dock inte invandring – som ofta varit i fokus för Kurz och hans tidigare högerpopulistiska allierade – utan klimatet.

”Tidigare regeringar har gjort för lite”, säger 26-årige Peter Litzlbauer till AFP.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?