1515

Klimat på agendan när Löfven och Macron träffades

Statsminister Stefan Löfven (S) pratade om klimatet och vilka som ska få toppjobben i EU när han träffade Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.

Men några namn på vem som ska få posten som kommissionens ordförande dök inte upp.

”Där är vi inte ännu”, säger Löfven till TT.

Statsminister Stefan Löfven (S) pratade om klimatet och vilka som ska få toppjobben i EU när han träffade Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.
Statsminister Stefan Löfven (S) pratade om klimatet och vilka som ska få toppjobben i EU när han träffade Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.Foto:TT

Emmanuel Macron stegade ut ur Elyséepalatset på fredagseftermiddagen med ett stort leende på läpparna och tog emot statsministern som tidigare under dagen besökt Ericssons anläggning i Massy utanför Paris, och kvällen innan deltagit i ett möte med G7-gruppens arbetsmarknadsministrar.

De två höll ett kort anförande på grusplanen utanför huvudentrén innan de försvann in. Macron tryckte bland annat på innovationspartnerskapet som Sverige och Frankrike undertecknade 2017, och nämnde investeringar som svenska företag gjort i Frankrike.

”Jag tänker på Volvo Lastvagnar, Astra Zeneca och Ericsson. På samma gång har Frankrike investerat massivt i Sverige inom fältet hälsa och vindkraft”, sade Macron.

Presidenten sade att han ser en samsyn mellan Sverige och Frankrike när det gäller satsningar på klimatet.

”Europa måste utgöra spjutspetsen i Parisavtalet och måste gynna energiövergången”.

Vid ett senare besök på Sveriges ambassad berättade Löfven att de två ledarna även pratade om EU:s framtid och om utnämningar till de fem toppositionerna i EU-kommissionen. Men enligt statsministern handlade diskussionen inte om att vaska fram ett namn till den högsta posten.

”Vi hade en väldigt bra diskussion om kopplingen mellan den strategiska agendan, som vi också ska besluta om. Där menar vi att det är viktigt att se den agendan, och sedan ska vi ha personer som kan uppfylla den”, säger Löfven.

TT: Det nämndes inga namn?

”Där är vi inte ännu”.

Stefan Löfven och Emmanuel Macron diskuterade även migrationsfrågor under mötet. På frågan om hur han som svensk S-ledare ser på de danska socialdemokraternas framgång i onsdagens folketingsval, där partiet gått framåt sedan de skärpt migrationspolitiken, säger han att det inte går att hitta en modell som fungerar i alla länder.

”Man måste hitta en modell i sitt land som fungerar i det land man är, i den politiska kontexten, den historiken, den strukturen. Det går inte att säga att nu gör vi likadant här. Det fungerar inte. Sedan vill jag också lägga till att i Danmark var de riktigt stora frågorna klimat och välfärd, och det är väldigt traditionellt socialdemokratiskt”, säger Löfven.

Senare under kvällen skulle statsministern tillsammans med Macron se Frankrike spela öppningsmatchen mot Sydkorea i fotbolls-VM.

”Frankrike har ett starkt lag, så de kommer nog att bli svårslagna”, säger Löfven.

TT: Vad tror du om Sveriges chanser?

”Vi har ett bra lag, ett väldigt duktigt lag. Får de till det så kan de gå långt. Det är tufft, ska man veta dock, det är några lag som är väldigt bra här, men våra är riktigt bra också, så jag tror att vi kan gå långt”.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?