Klen finansiering hindrar läkemedelsutveckling

Antalet svenska läkemedelsprojekt i kliniska studier växer. Men bristen på finansiering får många att fastna på vägen.
Branschorganisationen Swedenbio efterfrågar därför ökade insatser från staten.

Sedan 2011 har antalet svenska läkemedelskandidater i kliniska studier ökat från 63 till 144, enligt Swedenbios årliga pipelinerapport som kartlägger läkemedelsprojekten i Sverige.

”Det är glädjande att se att det råder så hög aktivitet i den här branschen. Många bolag har hållit på länge och först nyligen nått till klinik med sina projekt”, säger Sara Gunnerås som har ansvarat för rapporten.

Ett hinder i läkemedelsutvecklingen tycks vara det kliniska fas II-stadiet – år efter år återfinns där flest kandidater.

”Vi har frågat företagen varje år vad som krävs för att ta sig vidare och svaret är finansiering eller att hitta en partner. Det råder uppenbarligen svårigheter att hitta kapital”, säger Sara Gunnerås.

Läkemedel tar i genomsnitt tolv år att utveckla och en fas II-studie kostar mellan 40 och 60 miljoner kronor att genomföra, enligt Swedenbios sammanställning. Samtidigt ger läkemedelskandidaten ingen inkomst under tiden och få av dem når hela vägen till marknaden.

Enligt Sara Gunnerås hoppas nu branschen på att gynnas av omstöpningen av det statliga riskkapitalet.

”Eftersom risken är så hög är det svårt att locka privat riskkapital i ett tidigt skede. Vill vi ha nya läkemedel så bör vi överväga att investera mer statligt kapital. Nu när Saminvest startar önskar vi att 1,5 miljarder viks till life science. Det är inte mycket pengar, men vi hoppas att en sådan satsning ska katalysera att mer utländskt kapital letar sig hit”, säger Sara Gunnerås.

En alternativ finansieringsmodell till riskkapital är att ingå partnerskap med de stora läkemedelsföretagen.

”Det finns få större bolag kvar i Sverige. De flesta är forskningstunga mikrobolag som inte ens har ambitionen att utveckla läkemedlet hela vägen. De stora bolagen har kompetensen att göra det.”

Det gör att det finns ett behov av mötesplatser, där bolagen kan möta investerare och samarbetspartner. Menar regeringen allvar med att life science är ett prioriterat innovationsområde så borde den ge mer stöd på den fronten, anser Sara Gunnerås.

”Vi måste påminna världen om att vi är duktiga och en ökad satsning på marknadsföring från staten skulle göra skillnad. Sverige har inte ens en paviljong på BIO i USA, det största internationella partneringmötet för sektorn”, säger hon.

Att det finns intresse från utlandet är tydligt. Nytt för årets rapport är att Swedenbio har kartlagt projekt även i preklinisk studie. Enligt Sara Gunnerås sker det bland annat på uppmaning av utländska investerare.

”Vi har under åren fått en hel del propåer från utländska investerare och globala företag, de är intresserade av all forskning som bedrivs och vill komma i kontakt med bolagen i ett tidigt skede”, säger Sara Gunnerås.

För första gången har man alltså en helhetsbild av pågående forsknings- och utvecklingsprojekt. Kartläggningen visar att det finns 144 bolag som har 369 läkemedelskandidater i preklinisk eller klinisk studie.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Strategin: Så ska ännu fler få köra laddbara bilar

57 procent av försäljningen i år, 80 procent nästa år.

Kias offensiva satsning för att få ännu fler att köra laddbara bilar fortsätter.

Snart lanseras dessutom den populära familjesuven Kia Sorento som laddhybrid vilket lär ge extra fart till den positiva utvecklingen. 

– Vi vill att många – inte bara några få – ska kunna köra laddbara bilar, säger Jonas Nilsson, marknadschef på Kia Motors Sweden.

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid.  

Kia blir allt populärare på den svenska bilmarknaden.

För tredje året i rad är den Sydkoreanska biltillverkaren Sveriges tredje största bilmärke – till och med störst om man enbart räknar försäljning till privatpersoner. Sedan flera år är Kia dessutom en av de allra största när det gäller laddbara bilar i Sverige.

Bakom försäljningsökningen och den ledande positionen ligger bland annat en offensiv satsning på att utöka produktportföljen med nya laddbara alternativ.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro och e-Soul.

Kia e-Niro.
Kia e-Niro.

Och snart är det Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den sjusitsiga suven Kia Sorento.

– Vårt utbud av laddbara bilar blir allt mer komplett. Vi vill att fler ska kunna köra elektrifierade bilar och minimera sin klimatpåverkan, oavsett familjesituation, tycke och smak, säger Jonas Nilsson.

8 000 tekniker jobbar med utveckling

Redan i år har Kia i genomsnitt det lägsta koldioxidutsläppet av Sveriges tio största biltillverkare.

57 procent av Kias totala försäljning på svenska marknaden utgöras av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent redan nästa år.

För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbas det intensivt på Kias forsknings- och utvecklingscenter utanför Seoul i Sydkorea. Sammanlagt arbetar 8 000 tekniker med att utveckla framtidens fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Kia XCeed.
Kia XCeed.

Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten stärka Kias position som ett ledande elbilsmärke.

– Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

Premiär för Kia Sorento Plug-In Hybrid

Nästa steg för att komplettera utbudet av laddbara modeller tas med lanseringen av nya Kia Sorento – en sjusitsig familjesuv som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt populärare modell i sitt segment. 

Dieselversionen som just lanserats är först ut och redan nu går det att förboka modellen som laddhybrid med leverans under första kvartalet nästa år.

Fjärde generationen av Sorento (den första kom 2002) har tagit ett rejält teknik- och designsprång. Modellen har fått ett mer massivt utseende, större utrymmen, uppkopplade tjänster samt de senaste förarassistentsystemen. 

Kias nya laddhybrid Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju års nybilsgaranti

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?