1515
Annons

Klen finansiering hindrar läkemedelsutveckling

Antalet svenska läkemedelsprojekt i kliniska studier växer. Men bristen på finansiering får många att fastna på vägen.
Branschorganisationen Swedenbio efterfrågar därför ökade insatser från staten.

Sedan 2011 har antalet svenska läkemedelskandidater i kliniska studier ökat från 63 till 144, enligt Swedenbios årliga pipelinerapport som kartlägger läkemedelsprojekten i Sverige.

”Det är glädjande att se att det råder så hög aktivitet i den här branschen. Många bolag har hållit på länge och först nyligen nått till klinik med sina projekt”, säger Sara Gunnerås som har ansvarat för rapporten.

Ett hinder i läkemedelsutvecklingen tycks vara det kliniska fas II-stadiet – år efter år återfinns där flest kandidater.

”Vi har frågat företagen varje år vad som krävs för att ta sig vidare och svaret är finansiering eller att hitta en partner. Det råder uppenbarligen svårigheter att hitta kapital”, säger Sara Gunnerås.

Läkemedel tar i genomsnitt tolv år att utveckla och en fas II-studie kostar mellan 40 och 60 miljoner kronor att genomföra, enligt Swedenbios sammanställning. Samtidigt ger läkemedelskandidaten ingen inkomst under tiden och få av dem når hela vägen till marknaden.

Enligt Sara Gunnerås hoppas nu branschen på att gynnas av omstöpningen av det statliga riskkapitalet.

”Eftersom risken är så hög är det svårt att locka privat riskkapital i ett tidigt skede. Vill vi ha nya läkemedel så bör vi överväga att investera mer statligt kapital. Nu när Saminvest startar önskar vi att 1,5 miljarder viks till life science. Det är inte mycket pengar, men vi hoppas att en sådan satsning ska katalysera att mer utländskt kapital letar sig hit”, säger Sara Gunnerås.

En alternativ finansieringsmodell till riskkapital är att ingå partnerskap med de stora läkemedelsföretagen.

”Det finns få större bolag kvar i Sverige. De flesta är forskningstunga mikrobolag som inte ens har ambitionen att utveckla läkemedlet hela vägen. De stora bolagen har kompetensen att göra det.”

Det gör att det finns ett behov av mötesplatser, där bolagen kan möta investerare och samarbetspartner. Menar regeringen allvar med att life science är ett prioriterat innovationsområde så borde den ge mer stöd på den fronten, anser Sara Gunnerås.

”Vi måste påminna världen om att vi är duktiga och en ökad satsning på marknadsföring från staten skulle göra skillnad. Sverige har inte ens en paviljong på BIO i USA, det största internationella partneringmötet för sektorn”, säger hon.

Att det finns intresse från utlandet är tydligt. Nytt för årets rapport är att Swedenbio har kartlagt projekt även i preklinisk studie. Enligt Sara Gunnerås sker det bland annat på uppmaning av utländska investerare.

”Vi har under åren fått en hel del propåer från utländska investerare och globala företag, de är intresserade av all forskning som bedrivs och vill komma i kontakt med bolagen i ett tidigt skede”, säger Sara Gunnerås.

För första gången har man alltså en helhetsbild av pågående forsknings- och utvecklingsprojekt. Kartläggningen visar att det finns 144 bolag som har 369 läkemedelskandidater i preklinisk eller klinisk studie.


Innehåll från P&B RiskkonsulterAnnons

Säkra verksamheten med oberoende riskanalys

Tobias Ekberg, VD och riskkonsult på P&B Riskkonsulter.
Tobias Ekberg, VD och riskkonsult på P&B Riskkonsulter.Foto:P&B Riskkonsulter.

För många företag kan ett längre driftstopp vara förödande. P&B Riskkonsulter erbjuder oberoende riskanalyser som hjälper företag att ta kontroll över sin riskhantering, förebygga avbrott, optimera sitt försäkringsskydd och säkra varumärket. 

– Att följa lagar och regler, till exempel när det gäller brandskydd, räcker inte för att kontrollera risker för egendomsskada och avbrott i den utsträckning som krävs idag. Försäkringbolag, ägare, kunder och andra intressenter i verksamheten förväntar sig att den verksamhetsspecifika risken har analyserats, säger Tobias Ekberg, VD på P&B Riskkonsulter.

Behålla sitt försprång  

Tobias Ekberg ser en snabbt växande efterfrågan på tjänster för effektiv och hållbar riskhantering. Utvecklingen drivs dels av ökande försäkringspremier och försäkringbolagens fokus på riskurval med ökade krav på risktekniska underlag. Men också av företag som vill undvika produktionsstörningar i en tid av Lean, Singel Sourcing, Just-In-Time och snabbfotade konkurrenter i hela världen. 

– Företagens sårbarhet för avbrott har ökat. Därför behöver alla en god bild av vilka risker som kan förebyggas alternativt försäkras bort. På så sätt blir våra tjänster inom riskhantering och kontinuitetsplanering viktiga verktyg för att utveckla interna rutiner, sänka kostnader och hålla hög kvalitet och leveranssäkerhet. I förlängningen handlar det om att förvalta sitt varumärke. 

Osäkerhet ökar kostnaderna

Den tekniska beskrivningen av risken bör vara oberoende av vem som tar fram den. Det som skiljer sig åt är hur olika parter värderar risken. 

– Otydliga eller undermåliga riskbeskrivningar innebär en osäkerhet för både försäkringstagare och försäkringsbolag. Detta kan leda till konservativa antaganden från försäkringbolagen eller missriktade åtgärder för riskkontroll hos försäkringstagaren, som i sin tur leder till ökade och onödiga kostnader.

Tobias Ekberg framhåller värdet i oberoende riskingenjörstjänster. 

– Ett relevant och trovärdigt risktekniska underlag erbjuder förutsättningarna för en transparent dialog kring risker. Då ökar också förutsättningarna för såväl optimerade åtgärder för riskkontroll som kostnader för försäkring. Det skapar bäst förutsättningar för hållbar riskhantering.

Om P&B Riskkonsulter 

Vi är oberoende specialister på industriell och försäkringsteknisk riskhantering. Våra uppdragsgivare är försäkringbolag, mäklare och försäkringstagare inom främst industri och lager.

Företaget har 15 anställda i Sverige och ingår i ett nätverk med drygt 100 riskkonsulter i hela världen.

Läs mer på pob.se 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med P&B Riskkonsulter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?