Klassiska militärfordon går på auktion

Nu har du chansen att lägga beslag på en alldeles egen kamouflerad terrängbil. Eller är du kanske i större behov av en tvättstuga på hjul? Fram till slutet av mars pågår en stor auktion av gamla militärfordon på nätet.

Bandvagn 206 från Hägglunds går på auktionen.
Bandvagn 206 från Hägglunds går på auktionen.Bild:Privat/Tradera
Volvo L3304, den så kallade "pv-jeepen".
Volvo L3304, den så kallade "pv-jeepen".Bild:Privat/Tradera
Tvättvagn med ångpanna, tvättmaskiner, torktumlare, pump med mera.Bild:Privat/Tradera
Volvo L 485 46A, även betecknad LTGBIL 958A SH, årsmodell 1964.Bild:Privat/Tradera
Volvo L22041, även betecknad Stabstgb 935.
Volvo L22041, även betecknad Stabstgb 935.Bild:Trad

I höstas lade Statens försvarshistoriska muséer, SFMH, för första gången ut gamla militärfordon på auktion. Intresset var stort och flera av fordonen såldes vidare till privatpersoner för över 100.000 kronor styck.

Nu får den militärintresserade, som förra gången gick bet, en ny chans att kamma hem en lumparbil till sitt garage. En av Sveriges största privata samlare har nämligen valt att sälja flera rariteter till högstbjudande på Tradera. 

Det handlar bland annat om Bandvagn 206 som fortfarande används av Försvarsmakten för att transportera trupper. Fordonet, som byggdes 1980, klarar bland annat av att köra genom djup snö, sumpmarker och vattendrag.

Dessutom kan du buda hem den sällsynta ”pv-jeepen”, egentligen Volvo L3304, som bara tillverkades i 367 exemplar. Parkerad i diken eller bakom höjder användes jeepen vid överraskningsanfall mot fientliga fordon, eftersom att den en gång i tiden var utrustad med en pansarbrytande kanon.

För den som har behov av lyfthjälp finns också den så kallade Myrsloken ute till försäljning. Dess riktiga namn Terrängkran 202 vittnar om fordonets olika användningsområden: som pjäsdragare, broterrängbil eller bärgare. Modellen tillverkades i begränsad upplaga mellan 1956-1962 och kvar finns bara 440 exemplar.

Sammanlagt sju olika budgivningar pågår. Det handlar förutom tidigare nämnda klassiker också om flera militärbilar och en tvättvagn fullt utrustad med så väl ångpanna, tvättmaskiner som pump. 

Bud i 150.000-kronorsklassen har redan lagts på flera av fordonen – men för att sitta i förarsätet när det kommer till budgivningen om tvättvagnen räcker det i skrivande stund att erbjuda drygt 10.000 kr.

Auktionerna pågår till och med den 26 mars.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?