Restaurangen grundades 1912 och har sedan 1915 legat på samma adress, Adelgatan 13 bakom hotell Savoy mitt i Malmö.
Under nästan 100 år hette restaurangen Sturehof. 2006 ändrades namnet till Vendel at Sturehof, efter den dåvarande krögaren Anders Vendel, ett namn som därefter kortades till Sture.
Nu var tanken att restaurangen skulle återuppstå under sitt ursprungliga namn, Sturehof, men så blir det inte. Den mer kända namnen på Stureplan i Stockholm, som är några år äldre, har varumärkesskyddat namnet Sturehof.
”Det varumärket är så starkt idag att vi hade riskerat att bli betraktade som en filial till Sturehof i Stockholm”, säger David Kallós, som tillsammans med arkitekten Jonas Lindvall och affärsmannen Kenneth Andrén är nya ägare till Brasserie Sture 1912.

Restaurangens långa historia framhålls alltså genom årtalet i namnet, liksom den nya, enklare inriktningen.
Gamla Sturehof var liksom Savoy i samma kvarter tidigare så kallade klassiska krogar, frekventerade av kända malmöiter, inte minst ur kulturella kretsar.
”I Stockholm kryllar det av sådana restauranger, som KB, Operabaren, Tennstopet med flera. I Malmö finns ingen klassisk restaurang längre”, konstaterar David Kallós, som blir operativt ansvarig, krögare och källarmästare, på nya Sture 1912, som han tror att krogen kommer att heta i folkmun.
För den nya, moderna inredningen står Jonas Lindvall, som i restaurangsammanhang är känd för att ha inrett tvåstjärniga Gastrologik i Stockholm, den tidigare stjärnkrogen Bloom in the Park i Malmö och PM & Vänners hotell i Växjö.
Av originalinredningen på Brasserie Sture 1912 återstår endast det gamla glastaket, samt taklister och stuckaturer i anslutning till det. De välvda fönstren mot gatan och entrén är också bevarade.
”Jag och Jonas känner varandra sedan många år. Det gick fort att bestämma sig när vi insåg att det är en pärla som stod här, tom och övergiven”, säger David Kallós.
”Det kommer att bli ekpanel på väggarna och ett smårutigt klinkergolv, ett sådant som brukar finnas på brasserier ute i Europa. På höger sida från entrén bygger vi en över fyra meter lång bardisk i marmor”, berättar han.
Det blir ett 60-tal sittplatser och ett tiotal i baren.
”Stolarna är nydesignade i ek av Jonas Lindvall och påminner med sin rundade sits och rygg om kaféstolar.”
Den tredje delägaren, Kenneth Andrén, kommer inte ha en lika handfast roll.
”Han har en tydlig och viktig roll i att vara gästens ombudsman. Under sitt yrkesliv, bland annat som vd för Egmont, har han varit en flitig kroggäst, och gästens ögon är något annat än krögarens ögon”, säger David Kallós.
Under en kort period, 2017–2018, hade Sture en stjärna i den franska krogguiden Guide Michelin. I det senaste krogtestet i Di Weekend, publicerat i september 2019, blev betyget mycket höga 22 av 25 möjliga poäng.
Några ambitioner åt fine dining-hållet har inte de nya krögarna, som bland annat värvat kocken Tore Gustafsson från Köpenhamn. Mellan 2011 och 2019 var han kökschef på Paté Paté, en av de äldsta och mest kända restaurangerna i Köpenhamns slakthusområde, Kødbyen, innan han gick över till Petter Stordalens nyöppnade hotell Villa Copenhagen.
På Brasserie Sture 1912 kommer inriktningen att bli den motsatta till vad Malmös krogliv blivit känt för på senare år, mellanrätter och naturviner.
”Här blir det riktiga portioner och en klassisk vinlista”, säger David Kallós med eftertryck.
”Men det kommer inte bli stabbigt att äta här, snarare fräscht men tidlöst”, tillägger han.
Krögaren ser Sture 1912 som del i en trend där Björn Frantzéns Brasserie Astoria är Stockholms hetaste nytillskott hittills i år.
”Jag tror att det finns en längtan bland människor att umgås, man vill tillbaka till sorlet och skramlet. Vi kommer ha öppet sju dagar i veckan från 11.30 till midnatt”, säger David Kallós.