1515
Annons

Klassiska Malmökrogen återuppstår efter pandemin

Anrika Sture i Malmö återuppstår i september under namnet Brasserie Sture 1912. 

Den tidigare stjärnkrogen stängde när corona slog till, men har fått nya ägare och kommer igen med annan inriktning och delvis annat namn.

Foto:Lars Jansson

Restaurangen grundades 1912 och har sedan 1915 legat på samma adress, Adelgatan 13 bakom hotell Savoy mitt i Malmö. 

Under nästan 100 år hette restaurangen Sturehof. 2006 ändrades namnet till Vendel at Sturehof, efter den dåvarande krögaren Anders Vendel, ett namn som därefter kortades till Sture. 

Nu var tanken att restaurangen skulle återuppstå under sitt ursprungliga namn, Sturehof, men så blir det inte. Den mer kända namnen på Stureplan i Stockholm, som är några år äldre, har varumärkesskyddat namnet Sturehof.

”Det varumärket är så starkt idag att vi hade riskerat att bli betraktade som en filial till Sturehof i Stockholm”, säger David Kallós, som tillsammans med arkitekten Jonas Lindvall och affärsmannen Kenneth Andrén är nya ägare till Brasserie Sture 1912.

Från vänster: David Kallós, Jonas Lindvall och Kenneth Andrén ska förvandla anrika Malmökrogen Sture till brasserie.
Från vänster: David Kallós, Jonas Lindvall och Kenneth Andrén ska förvandla anrika Malmökrogen Sture till brasserie.Foto:Lars Jansson

Restaurangens långa historia framhålls alltså genom årtalet i namnet, liksom den nya, enklare inriktningen. 

Gamla Sturehof var liksom Savoy i samma kvarter tidigare så kallade klassiska krogar, frekventerade av kända malmöiter, inte minst ur kulturella kretsar.

”I Stockholm kryllar det av sådana restauranger, som KB, Operabaren, Tennstopet med flera. I Malmö finns ingen klassisk restaurang längre”, konstaterar David Kallós, som blir operativt ansvarig, krögare och källarmästare, på nya Sture 1912, som han tror att krogen kommer att heta i folkmun. 

För den nya, moderna inredningen står Jonas Lindvall, som i restaurangsammanhang är känd för att ha inrett tvåstjärniga Gastrologik i Stockholm, den tidigare stjärnkrogen Bloom in the Park i Malmö och PM & Vänners hotell i Växjö. 

Av originalinredningen på Brasserie Sture 1912 återstår endast det gamla glastaket, samt taklister och stuckaturer i anslutning till det. De välvda fönstren mot gatan och entrén är också bevarade. 

”Jag och Jonas känner varandra sedan många år. Det gick fort att bestämma sig när vi insåg att det är en pärla som stod här, tom och övergiven”, säger David Kallós.

”Det kommer att bli ekpanel på väggarna och ett smårutigt klinkergolv, ett sådant som brukar finnas på brasserier ute i Europa. På höger sida från entrén bygger vi en över fyra meter lång bardisk i marmor”, berättar han.

Det blir ett 60-tal sittplatser och ett tiotal i baren. 

”Stolarna är nydesignade i ek av Jonas Lindvall och påminner med sin rundade sits och rygg om kaféstolar.”

Den tredje delägaren, Kenneth Andrén, kommer inte ha en lika handfast roll.

”Han har en tydlig och viktig roll i att vara gästens ombudsman. Under sitt yrkesliv, bland annat som vd för Egmont, har han varit en flitig kroggäst, och gästens ögon är något annat än krögarens ögon”, säger David Kallós.

Under en kort period, 2017–2018, hade Sture en stjärna i den franska krogguiden Guide Michelin. I det senaste krogtestet i Di Weekend, publicerat i september 2019, blev betyget mycket höga 22 av 25 möjliga poäng.

Några ambitioner åt fine dining-hållet har inte de nya krögarna, som bland annat värvat kocken Tore Gustafsson från Köpenhamn. Mellan 2011 och 2019 var han kökschef på Paté Paté, en av de äldsta och mest kända restaurangerna i Köpenhamns slakthusområde, Kødbyen, innan han gick över till Petter Stordalens nyöppnade hotell Villa Copenhagen. 

På Brasserie Sture 1912 kommer inriktningen att bli den motsatta till vad Malmös krogliv blivit känt för på senare år, mellanrätter och naturviner.

”Här blir det riktiga portioner och en klassisk vinlista”, säger David Kallós med eftertryck. 

”Men det kommer inte bli stabbigt att äta här, snarare fräscht men tidlöst”, tillägger han. 

Krögaren ser Sture 1912 som del i en trend där Björn Frantzéns Brasserie Astoria är Stockholms hetaste nytillskott hittills i år. 

”Jag tror att det finns en längtan bland människor att umgås, man vill tillbaka till sorlet och skramlet. Vi kommer ha öppet sju dagar i veckan från 11.30 till midnatt”, säger David Kallós.


Två veckor för att flytta hela centrum

LULEÅ. 

I början av september är det dags. På några få dagar flyttar handlare och restauranger till Kirunas nya centrum.

”Vi har beställt 6.000 flyttkartonger”, säger Linus Niva, LKAB:s avdelningschef för samhällsomvandlingen. 

Nya Kiruna centrum.
Nya Kiruna centrum.Foto:Kiruna kommun
Snart historia
Snart historiaFoto:Mostphotos

Varje natt mullrar det till från underjorden i Kiruna. Det är ett ljud som hörs här varje natt, år efter år. Ljudet från sprängningarna långt under staden är en del av vardagen för invånarna,  som har en rätt krass syn på sin stad. Utan gruvan, inget Kiruna, brukar de säga. 

I slutet av 2003 meddelade gruvbolaget LKAB att sprickbildningen under staden gick snabbare än vad man hade trott. Året efter gick kommunen ut med ett historiskt pressmeddelande: ”Vi flyttar en stad” löd rubriken.

Under de 18 år som passerat sedan dess har järnvägen flyttats, liksom E10 och en rad pampiga kulturbyggnader. Andra byggnader som Bolagshotellet och Kirunas klassiska stadshus, och hela bostadskvarter, har rivits. 

Nu väntar den kanske största förändringen hittills under stadsomvandlingen. När sommaren blir höst ska Kirunas nya centrum tas i drift på allvar. Redan i dag är verksamheten i gång i det nya stadshuset, kulturhuset och det nya hotellet, men den första helgen i september flyttar centrumhandeln och restaurangerna in. 

Och fort ska det gå. 

”Själva flytten börjar skarpt den 15 augusti. Sedan har vi två och en halv vecka på oss att flytta över. Grundtanken är att majoriteten av handeln öppnar upp på nytt den 1 september”, berättar Linus Niva.

Gamla Kiruna.
Gamla Kiruna.

I flera år har kommunledningen och LKAB varit inne på att centrumflytten ska gå snabbt. Ingen näringsidkare vill vara ensam första affär på en byggarbetsplats och ingen vill vara den som är sist kvar i gamla centrum. Handlarna vill dessutom vara i ordning i sina butiker i god tid före julhandeln. 

Nystarten för nya centrum kommer att firas stort i Kiruna den första helgen i september. 

”Det här är en jättemilstolpe i samhällsomvandlingen. Vi ser fram emot att visa upp nya Kiruna för Kirunaborna”, säger Linus Niva. 

Nya centrums mittpunkt kommer vara torget där stadshuset, kulturhuset och hotellet finns. Från torget sträcker sig gatorna ut som fingrar mot den omgivande naturen.

”Det är en ny stad som ser ut på ett annat sätt, vilket vi tror ger mycket bättre förutsättningar för det lokala näringslivet. Det är en förändringsresa, inte minst mentalt. Det har gått från att det funnits en oro till att det finns en längtan att komma till nya centrum, helst nu på en gång”, säger Linus Niva.

Flytten ska förenklas av att lokalerna från början är byggda för sitt ändamål. 

”Vi har nyckelfärdiga lokaler som är inredda och färdiga, både butiker och lager. Man behöver inte bygga om eller ställa i ordning för att komma i gång med verksamheten”, säger Linus Niva. 

Totalt är det 38 handlare och restauranger som flyttar samtidigt. Utöver näringsidkarna är det ett 20-tal andra arbetsplatser som lämnar gamla Kiruna. Det kräver minutiös planering från LKAB som finansierar och organiserar samhällsomvandlingen. 

”Vi har beställt 6.000 flyttkartonger. Det är vad vi behöver i augusti. Det är ett jättearbete att säkra logistiken. Allt från att vi har kapaciteten med flyttfirmor till att det det finns vägar in till fastigheterna”, säger Linus Niva. 

Allt från parkeringar till toaletter måste fungera när många fordon och människor ska röra sig i området samtidigt. 

”Det är väldigt mycket som måste klaffa. Vi kommer behöva trafikvakter som kan se till att det inte parkeras hur som helst. Det krävs en ganska finmaskig planering”, säger Linus Niva.

För honom väntar bråda dagar i augusti. 

”Det svåra är att vi har kort om tid, det är många inblandade och mycket som ska koordineras. Vi har förberett oss under en längre tid, men nu ska det ske. Så det är klart att det finns en anspänning. För oss som jobbat med det här länge är det som en delfinal”, säger Linus Niva. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?