ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Klassiska bilar frånkörda – tvärnit för prisutvecklingen

Ett generationsskifte sker inom andrahandsmarknaden för bilar. Där de klassiska modellerna från 1940 till 1960-talen ser sig frånkörda av yngre förmågor.   

Marknaden för de klassiska bilarna är i förändring, rapporterar Bloomberg. Det är de klassiska bilarna från 1940 till 1960-talen som visar minst tecken på prisuppgång. Medan modeller från 1970 till 1990-talen visar en motsatt trend. 

Sammanställningen är utförd av Hagerty, ett försäkringsbolag för klassiska bilar. De har jämfört modellerna utifrån nytecknade försäkringar, aktivitet på auktionssajter och försäljningsdata.

Resultatet visar att bilmodellerna från 1970- och 80-talen tillsammans haft störst prisutveckling, där hela 38 procent av fordonen från de två årtiondena genomgått en omfattande prisökning. Jämfört med bilmodeller från 1940 till 1960-talen som i 82 procent av fallen istället visar en prissänkning eller ett avstannande pris på andrahandsmarknaden.     

Det innebär att klassiska modeller som Mercedes SL, Chevrolet Corvette och Porsches 911 Turbo och 924, troligtvis inte kommer att öka i värde inom den närmsta framtiden. 

Anledningen till prisutvecklingsskiftet beror enligt Bloomberg på flera olika orsaker. Dels handlar det om kulturella trender, där konsumenterna vill köpa den bilmodell de längtade efter att äga som barn. Dels beror det på att flera av de äldre modellerna redan är högt prissatta. De nyare klassiska modellerna ser fortfarande en prisutveckling som går upp, medan de äldre befunnit sig på höga andrahandsnivåer under en längre tid. 

Dessutom får de äldre modellerna pisk av de allra nyaste. Särskilt bland segmentet sportbilar, blir fenomenet tydligt. Där modeller som Porsche 911 Turbo och Ferrari 308 helt enkelt inte lever upp till fartförmågorna 2010-talets utbud av bilmodeller erbjuder, och istället ser sig omsprungna. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies