Bakom kampanjen står förlaget Fandrake som drivs av Jimmy Wilhelmsson och Orvar Säfström. Tidigare har de via Kickstarter lyckats få finansiering av nostalgiska diamanter som ”Mutant: Minnen från den förbjudna zonen” och nördiga böcker om datorn Commodore 64.
Nu handlar det om ett brädspel som på Tradera kan kosta närmare 2.000 kronor.
”Vi hade 200.000 kronor som mål, men nådde 1,5 miljoner kronor efter ett dygn”, säger Jimmy Wilhelmsson.
Han är en försiktig general trots att så många som 2.940 personer hittills sagt sig vara beredda att lägga totalt nästan 2,8 Mkr för en nyutgåva av spelet och kringmaterial som illustrationer och klistermärken.
”Det ser bra ut, men allt kan hända. Jag har jobbat med startup-bolag och sett att inget är klart förrän rundan är stängd och pengarna är på banken.”
Speltillverkaren Alga, som ägs av Brio, hade inga invändningar när de presenterade idén i höstas.
”Vi skrev avtal i början av året. Vi är licenstagare och betalar royalties till Alga. Det är ett bra avtal. De kramar inte pengarna ur det här. De äger varumärket och ser att det här ger det fortsatt värde framåt.”
Spelet Drakborgen var ett av spelkoncernen Algas dyraste att göra. Det tog fem år att utveckla och släpptes 1985. Bakom stod uppfinnaren Jakob Bonds, spelprofilen Dan Glimne och illustratören Anders Jeppsson. Tajmingen då var perfekt, men också resultatet av god framförhållning.
”I början av 1980-talet anade Alga att det var en rollspelsvåg på gång i kraft av fantasyfilmer som ”Conan”,” Dark Crystal” och ”Den oändliga historien”. När spelet släpptes var scenen satt. Det kom mitt i den allra största fantasyboomen. Det var nog en kombo av bra tajming och lite flyt”, säger Jimmy Wilhelmsson.
Spelet ”Drakborgen” är väldigt visuellt. Man spelar en fantasyhjälte som ska ta sig in i borgens mitt, där det – förstås – vilar en stor drake som vaktar en enorm skatt. Du ska roffa åt dig så mycket som möjligt utan att väcka draken, vilket är minst sagt knepigt. Spelet blev känt för sin mördande svårighetsgrad, varpå man smög med ett klistermärke i lådan som sade ”Jag överlevde Drakborgen”.
”Om det klistermärket finns med i exemplar som säljs begagnat brukar de inbringa rätt mycket mer pengar”, säger Jimmy Wilhelmsson.
Hur ser gräsrotsfinansiärerna, de som gått in med pengar, i projektet ut?
”Framför allt är det early adopters – de som läser våra böcker och gillar 1970-, -80 och 90-tals nostalgi. Men många av dem som är med har aldrig ”kickstartat” någon gång tidigare. Vi får lägga rätt mycket tid på att förklara hur det fungerar. Men det som triggat är att det ska ges ut igen”, säger Jimmy Wilhelmsson.
Han hävdar att intresset för att investera har varit ett självspelande piano.
”Vi har jobbat med en helt organisk spridning. Vi betalade inget för annonser i sociala medier utan har använt oss av klassisk spridning inom målgruppen. Det är svårt att göra i dag, men det här ett lyckat exempel.”
Är du förvånad över intresset?
”Det var svårt veta om spelet 35 år efter det kom var en död häst eller något som folk gått och väntat på. Vi hade hoppats att nå 1 Mkr, men hastigheten vi nådde, 1,5 Mkr efter ett dygn, överraskade verkligen.”