1515
Annons

Klartecken för vargjakt 2017

Högsta förvaltningsdomstolen stoppar inte 2017 års licensjakt på varg. Domstolen slår även fast att länsstyrelsen i Värmland hade fog för sina beslut om licensjakt efter varg 2016.

Jakten startar därmed på måndag den 2 januari.

Bild:TT

De aktuella länsstyrelsernas beslut att tillåta jakt har tidigare överklagats av bland annat Naturskyddsföreningen i förvaltningsrätten och av en miljöorganisation i kammarrätten.

"Vad klagandena anfört och åberopat föranleder inte kammarrätten till annan bedömning än den förvaltningsrätten gjort", skrev kammarrätten i sitt domslut den 23 december.

Totalt omfattar licensjakten 24 vargar i Dalarna, Gävleborg, Värmland och i ett område mellan Värmlands och Örebro län.

Domen omfattar både 2016 och 2017 års jakt, eftersom den tidigare fortsatt vara aktuell i juridisk mening.

Licensjakten på varg planeras starta den 2 januari.

Fyra länsstyrelser har tagit beslut om licensjakt. Det gäller sex vargar i Dalarna, sex i Gävleborg, sex i Värmland och sex i ett område runt gränsen mellan Värmland och Örebro län.

För ett år sedan blev vargjakten efter överklaganden föremål för rena myllret av domstolsbeslut, varav en del tillfälliga. I vissa län genomfördes jakten, på andra håll stoppades den.

Jaktförordningen har ändrats så att beslut från hela landet avgörs i samma domstolar på respektive nivå. Besluten överklagades därför först till förvaltningsrätten i Luleå och sedan till kammarrätten i Sundsvall. Båda domstolarna gick dock på länsstyrelsernas linje.

I kammarrättens domar ges också två ytterligare föreningar — Nordulv respektive Wolf Association — så kallad talerätt, det vill säga att organisationerna har rätt att vara parter i vargjaktmål.

2016 fälldes 14 vargar i Gävleborg och Dalarna under licensjakten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?