1515
Annons

Klart: Stopp för permitteringsstöd för utdelare

Bolag som gör aktieutdelningar eller ger koncernbidrag är diskvalificerade för permitteringsstöd. Reglerna gäller för hela räkenskapsåret. Det har Tillväxtverket kommit fram till efter en juridisk utredning.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Debatten om aktieutdelningar har rasat sedan regeringen och samarbetspartierna sjösatte permitteringsstödet.

Riksdagens partier har varit enade i uppfattningen om att utdelningar inte ska göras när bolag tar del av statliga pengar för att korttidspermittera personal.

Nu har Tillväxtverket kommit fram till att aktieutdelningar under stödperioden, eller i nära anslutning till den, diskvalificerar bolag från att få ta del av de statliga medlen.

Även koncernbidrag eller stora värdeöverföringar, exempelvis inom en koncern med moderbolag i utlandet, leder till att bolag inte får permitteringsstödet.

”Ett bolag som anser sig ha en tillräcklig likviditet och ställning i övrigt för att besluta om en utbetalning av något slag, oavsett om det är en utbetalning till aktieägare eller annan som i praktiken innebär att förmögenhetsmassan i bolaget minskar, kan rimligen inte anses ha sådana allvarliga ekonomiska svårigheter att det skulle vara berättigat till stöd”, står det i ett uttalande.

Beslutet innebär att myndigheten nu sannolikt stänger dörren för dotterbolag som ägs av moderbolag i andra länder från att slussa ut pengarna, samtidigt som permitteringsstöd tas ut av den svenska staten. 

Ett sådant exempel är Scania och dess ägarbolag Traton, men även andra bolag med stor verksamhet i Sverige som tar del av permitteringsstöden kommer nu förhindras från att ge ut pengar till ägaren.

Har ett bolag gjort en utdelning eller överfört ett koncernbidrag innan den 16 mars, så är det dock grönt ljus för att få ta del av bidragen.

Vad gäller framtiden, den stora frågan, har myndigheten inte kommit fram till ett tydligt datum.

Huvudregeln är enligt myndigheten, och politiken, att utdelningar och koncernbidrag som görs ”i nära anslutning” till stödperioden, bör leda till att bolag inte får några pengar för korttidsarbete för staten.

Samtidigt hävdar Tillväxtverket att man kommer att väga in hela räkenskapsåret. Det stänger dörren för bolag som planerar utdelningar under hösten, när den akuta krisen på grund av corona kan vara förbi.

Bestämmelserna gäller både för små och stora bolag. De ägare av små bolag som i vanliga fall tar utdelning i stället för lön, eller kombinerar de två, får därmed tänka om under coronaåret 2020.

Den senaste beräkningen från finansdepartementet är att permitteringsstödet kommer att kosta staten 95 miljarder kronor.

Dagens industri har sökt Tim Brooks, ansvarig för frågan om permitteringsstöd på Tillväxtverket, för en intervju. Men myndigheten avböjer.

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

ECB-topp: ”Vi borde förlänga utdelningsstoppet för banker ett halvår”

ECB uppmanas utvidga sitt förbud mot bankutdelningar med ytterligare sex månader. 

Det säger Ed Sibley, topptjänsteman och medlem i ECB:s tillsynsnämnd, in en intervju med Bloomberg.

Kommentaren kastar en skugga över investerarnas förhoppningar om en återgång till utdelningar i början av nästa år.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera