1515

Klart: Stopp för permitteringsstöd för utdelare

Bolag som gör aktieutdelningar eller ger koncernbidrag är diskvalificerade för permitteringsstöd. Reglerna gäller för hela räkenskapsåret. Det har Tillväxtverket kommit fram till efter en juridisk utredning.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Debatten om aktieutdelningar har rasat sedan regeringen och samarbetspartierna sjösatte permitteringsstödet.

Riksdagens partier har varit enade i uppfattningen om att utdelningar inte ska göras när bolag tar del av statliga pengar för att korttidspermittera personal.

Nu har Tillväxtverket kommit fram till att aktieutdelningar under stödperioden, eller i nära anslutning till den, diskvalificerar bolag från att få ta del av de statliga medlen.

Även koncernbidrag eller stora värdeöverföringar, exempelvis inom en koncern med moderbolag i utlandet, leder till att bolag inte får permitteringsstödet.

”Ett bolag som anser sig ha en tillräcklig likviditet och ställning i övrigt för att besluta om en utbetalning av något slag, oavsett om det är en utbetalning till aktieägare eller annan som i praktiken innebär att förmögenhetsmassan i bolaget minskar, kan rimligen inte anses ha sådana allvarliga ekonomiska svårigheter att det skulle vara berättigat till stöd”, står det i ett uttalande.

Beslutet innebär att myndigheten nu sannolikt stänger dörren för dotterbolag som ägs av moderbolag i andra länder från att slussa ut pengarna, samtidigt som permitteringsstöd tas ut av den svenska staten. 

Ett sådant exempel är Scania och dess ägarbolag Traton, men även andra bolag med stor verksamhet i Sverige som tar del av permitteringsstöden kommer nu förhindras från att ge ut pengar till ägaren.

Har ett bolag gjort en utdelning eller överfört ett koncernbidrag innan den 16 mars, så är det dock grönt ljus för att få ta del av bidragen.

Vad gäller framtiden, den stora frågan, har myndigheten inte kommit fram till ett tydligt datum.

Huvudregeln är enligt myndigheten, och politiken, att utdelningar och koncernbidrag som görs ”i nära anslutning” till stödperioden, bör leda till att bolag inte får några pengar för korttidsarbete för staten.

Samtidigt hävdar Tillväxtverket att man kommer att väga in hela räkenskapsåret. Det stänger dörren för bolag som planerar utdelningar under hösten, när den akuta krisen på grund av corona kan vara förbi.

Bestämmelserna gäller både för små och stora bolag. De ägare av små bolag som i vanliga fall tar utdelning i stället för lön, eller kombinerar de två, får därmed tänka om under coronaåret 2020.

Den senaste beräkningen från finansdepartementet är att permitteringsstödet kommer att kosta staten 95 miljarder kronor.

Dagens industri har sökt Tim Brooks, ansvarig för frågan om permitteringsstöd på Tillväxtverket, för en intervju. Men myndigheten avböjer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?