Klart: Stockholm bokar hotell för nyanlända

Kommunfullmäktige i Stockholms stad beslutade på måndagen att upphandla hotell och vandrarhem för nyanlända. Kostnaden blir mellan 20 och 40 miljoner kronor.

Bild:TT

Stockholms stad ska ta emot 2.810 nyanlända i år, men saknar fortfarande bostäder till drygt 800 personer. Eftersom man inte lyckats lösa bostäder på annat sätt röstade kommunfullmäktige på måndagen för att upphandla hotell och vandrarhem för nyanlända.

Kostnaden blir mellan 20 och 40 miljoner kronor.

"Vi har en bra arbetsmarknad, vilket kommer underlätta integrationen, men bostadsbristen är akut. Även om vi kraftigt höjt takten i byggandet jämfört med hur det var tidigare i Stockholm, så tar det tid att bygga i kapp den brist vi har", säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till Dagens industri.

Stockholms stad har tidigare ordnat bostäder i hotellhem och före detta servicehus men tvingades nyligen pausa planerna på att bygga nya modulhus. Nu återstår i princip bara två alternativ, sa Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör och bostadssamordnare för nyanlända, till Di tidigare under måndagen.

”Ska man hitta bostäder på den här korta tiden som är kvar på året så är det hotell och vandrarhem eller sovsalsliknande lösningar som gäller”, sa han.

Den röd-grön-rosa majoriteten tog beslutet uppbackat av allianspartier. Endast Kristdemokraterna motsatte sig beslutet.

"Jag tycker att det är olyckligt att man väljer en så dyr boendelösning. Det är dåligt både för skattebetalarna och för integrationen", säger Erik Slottner, kristdemokraternas gruppledare i Stockholms stad.

Förra året kom regeringen och alliansen överens om att alla kommuner måste ta emot nyanlända som fått uppehållstillstånd i Sverige, enligt ett särskilt kvotsystem.

Men många kommuner har brist på bostäder och hävdar att det inte går att bygga så snabbt och så mycket som krävs för att ta emot alla nyanlända.

Ekerö och Täby utanför Stockholm har meddelat att de inte tänker ta emot sin andel, med hänvisning till bostadsbristen. Andra har valt att köpa in bostadsrätter på den öppna marknaden, medan vissa satsar på modulhus och baracker.

Fredrik Jurdell anser inte att upphandlingen av hotell och vandrarhem är en långsiktig lösning.

”Nej, det är det givetvis inte, det är ur allas perspektiv bättre ju kortare det blir”, säger han.


Innehåll från Gateway DigitalAnnons

Möt Gateway som satsar stort på digitaliseringen av svenska företag

Ola Hammarlund, vd för Gateway Digital.
Ola Hammarlund, vd för Gateway Digital.

Med sitt säte i Pampas Marina, Solna och huvudkontor i Nederländerna och Indien är Gateway Digital ett företag vi i Sverige trots allt inte är särskilt bekanta med. Men den digitala vägledaren har i snart 15 år hjälpt svenska företag och start ups med innovation och digitalisering. Nu satsar de ytterligare i Sverige och gör det genom att fokusera på sin gyllene målgrupp; medelstora företag. 

Att ligga i framkant i sin digitalisering är i dag ett måste för att vara ett konkurrenskraftigt företag. I och med pandemin har värdet av digitala lösningar ökat ytterligare och behovet av att digitalisera sig är större än någonsin. Några som märker av detta är Gateway som hjälper sina kunder med denna resa. 

– Tekniken medför mängder med möjligheter men för att kunna utnyttja dessa behöver man förstå den samtidigt som det är minst lika viktigt att förstå hur den appliceras i sin verksamhet, och det är där vi kommer in i bilden. Vi hjälper våra kunder matcha detta för att uppnå konkreta resultat, säger Ola Hammarlund, vd för Gateway Digital. 

En praktisk och kostnadseffektiv lösning

Gateways mål är att driva digital transformation på ett praktiskt och prisvärt sätt. Det gör de tack vare sin långa branscherfarenhet och sin tekniska spetskompetens som finns hos över 1600 medarbetare världen över. 

– I dag är vi totalt sju anställda i det svenska bolaget och över 50 konsulter nearshore och offshore som jobbar för våra svenska kunder. Det nya normala har öppnat upp för möjligheten för företag att inte endast jobba med konsulter på plats, utan de kan få samma hjälp remote och dessutom till en avsevärt bättre kostnad, eller varför inte mer output, snabbare, för samma pengar, förklarar Ola Hammarlund och fortsätter:

– Genom att anlita oss, kan ett företag minska sina utveckling- och integrationskostnader med upp till 50 procent och samtidigt ha tillgång till samma driv och kompetens som tidigare.

Flexibelt, prisvärt & skalbart

Som kund hos Gateway Digital har du tillgång till professionella konsulter ifrån hela världen. Du kan till exempel i ditt team ha en projektledare som jobbar på plats i Sverige och som har koll på den svenska marknaden och kraven men utöver det få hjälp av konsulter som jobbar remote. 

– De större globala bolagen har länge använt sig av den här typen av offshore-struktur och resurspooler men lokala medelstora bolag som ofta säljer sina produkter och tjänster på en internationell marknad har många gånger inte tänkt på det som en lösning förrän nu. Här har corona helt klart drivit på utvecklingen och lett till ett ökat intresse för den här typen av leveransmodeller.

– Tillsammans med våra lokala och globala team kan ditt företag få en tydlig digital strategi tillsammans med teknisk kunskap och innovation för att driva igenom de nödvändiga förändringar som krävs för att möta kundernas krav och förväntningar, avslutar Ola Hammarlund. 

Om Gateway Digital

Med över 20 års erfarenhet digitaliserar Gateway Digital din verksamhet, ökar effektiviteten och ger dina kunder, medarbetare och leverantörer en upplevelse i världsklass. Deras innovativa förmåga och leverans av hållbara lösningar ger dig som kund konkurrensfördelar, i en marknad där allt fler ser digitalisering som både en förutsättning och framgångsfaktor.

Läs mer och ta kontakt på thegatewaydigital.com/se 

 

Mer från Gateway Digital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Gateway Digital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?