ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Partiledarval i Liberalerna

Klart: Skåne och Västsverige sluter upp bakom Sabuni

Liberalerna i Västsverige och Skåne ställer sig helt och fullt bakom Nyamko Sabuni i valet av ny partiledare. 

”Valberedningen blir i praktiken tvungen att nominera Sabuni”, säger statsvetaren Svend Dahl.

Efter fredagens besked att L-medlemmar i Västsverige röstat fram Nyamko Sabuni framför rivalerna, beslutade länsförbundets styrelse på söndagen att helhjärtat sluta upp bakom henne.

”Hon kan samla vårt parti och ge det en tydlig profil”, säger Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna i Västsverige.

Även Skåneliberalerna valde att nominera Sabuni, i enlighet med utfallet i Skånes provval.

De bägge distrikten är andra respektive tredje tyngst efter Stockholm på det kommande landsmötet den 28 juni då partiledarvalet slutligen avgörs. De skickar vardera 22 respektive 33 och 40 ombud till landsmötets församlade 183.

”Vi närmar oss en situation där valberedningen i praktiken blir tvungen att nominera Sabuni”, säger Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån.

Det ställer partiet inför en svår situation varnar han, eftersom Erik Ullenhag har stort stöd i partieliten.

”Så vitt vi vet idag stöder en majoritet av landsmötesombuden Erik Ullenhag. Vi riskerar att få en skarp omröstning på landsmötet mellan två kandidater, med de risker för fortsatt splittring som det medför.”

Under veckan deklarerade även sju mindre förbund från Östergötland till Norrbotten Värmland och Sörmland att de förespråkar Sabuni.

Medtävlaren Erik Ullenhag har hittills nominerats av ett länsförbund, hans egen hemort Uppsala, efter att medlemmarna där gett honom tummen upp. Provvalen i Stockholm pekar mot att Ullenhag kan vinna nomineringen även från huvudstadsregionen, som väntas meddela sin nominering på måndagen.

Han har också stöd från Liberala ungdomsförbundet och Liberala kvinnor, vilka skickar ett par enstaka egna ombud till landsmötet.

Men såväl medlemsomröstningarna som förbundens nomineringar är endast rådgivande. I slutänden har ombuden på landsmötet rätt alltså att rösta efter eget huvud.

På många håll är det mycket jämnt mellan Sabuni och Ullenhag och medlemmarna är splittrade.

Länsförbundens medlemsomröstningar har också präglats av halvljummet valdeltagande. Vid sidan Uppsala där ”över 50 procent” av medlemmarna engagerat sig uppgår deltagandet till mellan 26 och 45 procent i de övriga förbund som hållit provval. I Västsverige deltog lite drygt var tredje medlem i provvalet, enligt en sammanställning gjord av partitidningen NU.

Partiet har inte heller lagt några riktlinjer för hur utfall i medlemsomröstningarna ska hanteras. Förbunden riskerar att gräsrötter känner sig överkörda både om nomineringen är en annan än provvalsvinnaren  - och om alla ombudröster läggs på vinnaren trots att en stor minoritet på vissa håll röstat på motståndarkandidaten.

Bland andra Skåneliberalernas företrädare anser medlemsviljan enligt provvalen behöver respekteras.

”Någonstans når man en gräns. Ett landsmötesbeslut som helt avviker från vad medlemmarna sagt i öppna processer blir i det närmaste omöjligt”, säger Skåneliberalernas ordförande Torkild Strandberg till TT.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer