1515

Klart: Sänkta arbetsgivaravgifter för unga

Arbetsgivaravgiften för unga kommer att sänkas tillfälligt i två år. 9 miljarder viks till insatsen, som kritiserats från flera håll för att vara ineffektiv.

”Ja, det kostar. Men det kostar också att inte göra något”, säger C-ledaren Annie Lööf.

Centerledaren Annie Lööf.
Centerledaren Annie Lööf.Foto:Amanda Lindgren

Sänkningen av avgifterna, som även omfattar de som redan har jobb, påstås av Centerpartiets partiledare Annie Lööf kunna bidra till att väcka den svenska ekonomin efter pandemin.

”Det vi nu genomför är en av Svenskt Näringslivs absoluta prioriteringar för att återstarta ekonomin. Företagare över hela landet lyfter hur viktigt det är att sänka kostnaderna i tider av kris, därför är satsningen tillfällig”, säger hon.

Förhoppningen är att nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för unga mellan 19 och 23 år ska leda till fler jobb eller att unga kan få behålla sina jobb.

Subventionerade jobb för unga har prövats tidigare. Mellan 2007 och 2009 sänkte Alliansregeringen arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år med nästan hälften. 

S-regeringen, med finansminister Magdalena Andersson (S) i spetsen, avskaffade avdraget 2016. Året dessförinnan kostade avdraget 18 miljarder kronor.

Flera tunga instanser, däribland Riksrevisionen, kom fram till att Alliansens sänkningar var ineffektiva. Enligt en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningsutvärdering, som återpublicerades 2018, genererades mellan 6.000 och 10.000 jobb. 

Varje nytt jobb hade dessutom en hög prislapp: mellan 1 och 1,6 miljoner kronor, fyra gånger den genomsnittliga anställningskostnaden för personer mellan 19 och 25 år.

Som Di tidigare rapporterat står sig den kritiken fortfarande och avdragen ifrågasätts av flera forskare. 

Annie Lööf pekar på nyare studier, bland annat från marknadsliberala tankesmedjan Timbro som kommit fram till att 18.000 arbeten skapades, som hon menar stärker tesen för att driva igenom åtgärden, med en prislapp på 9 miljarder kronor nästa år.

”Ja, det kostar. Men det kostar också att inte göra något. Att unga människor ska börja sitt liv i arbetslöshet har förödande konsekvenser för psykisk ohälsa. Men det har också nära koppling till ett annat samhällsproblem, rekrytering in i kriminella gäng. Vi måste ge unga människor framtidstro”, säger hon.

 


Innehåll från Intea Fastigheter ABAnnons

Genom ett evigt ägarperspektiv skapar Intea hållbar social infrastruktur

Intea Fastigheter AB (publ) investerar i och förvaltar fastigheter inom social infrastruktur, som sjukvård, högskolor och rättsväsende. Genom sitt långa ägarperspektiv kan bolaget arbeta långsiktigt för att nå bolagets mål för minskade utsläpp och förbrukning såväl som att skapa en trivsam miljö för hyresgästerna. 

Med en nära och trygg relation till sina hyresgäster är det lättare att kontinuerligt genomföra investeringar för en hållbar fastighetsdrift. Något som gynnar både bolag, investerare och sist men inte minst miljön. 

– Varaktiga hyresrelationer och en ”buy-and-hold” strategi ger oss en unik möjlighet att investera i hållbarhet. Vi vill ha en lång och förtroendefull relation som tillgodoser våra hyresgästers behov samtidigt som vi skapar en stabil avkastning, säger Henrik Lindekrantz, grundare och vd för Intea. 

Investerarna i Intea består av svenskt institutionellt kapital med långt ägarperspektiv. Dessa är framför allt pensionsstiftelser och statliga forskningsstiftelser med höga krav på en förutsägbar avkastning. 

Hållbarhet som genomsyrar det dagliga arbetet

I de fastigheter som Intea förvaltar finns egen personal på plats som på daglig basis arbetar med konkreta sakfrågor som främjar målen för minskade utsläpp och förbrukning.  

– Våra medarbetare på plats kan se och ta ansvar för hyresgästernas krav på sina lokaler, samt skapa hållbara rutiner i det dagliga arbetet. På så vis får vi bättre fart på det konkreta hållbarhetsarbetet och kan skapa ett större engagemang, säger Henrik Lindekrantz. 

En central del i bolagets verksamhet är att uppföra nya lokaler åt offentliga hyresgäster. I samtliga nybyggnadsprojekt är nya lösningar väsentliga för att uppnå bolagets miljömål. Detta medför investeringar i hållbara lösningar inom allt från miljö, materialval, arkitektur, och teknik. Miljöcertifiering av de nya husen är en självklarhet.

– Från att projektet startar jobbar vi nära våra hyresgäster för att tillgodose deras behov samtidigt som vi analyserar vilka tekniska lösningar och innovationer vi skulle kunna använda oss av i driften. Om man är ett bolag som jobbar med social infrastruktur, ofta med kritiskt samhällsviktiga funktioner, finns det ett ansvar som man måste ta, säger Henrik Lindekrantz. 

För att ytterligare lyfta hållbarhetsfrågan har Intea certifierat sig inom kvalitet och miljö (ISO 9001, ISO 14001). 

– Det här är en stor process att få igenom internt i bolaget. Det kräver ett nytt tankesätt och bidrar ytterligare till att lyfta upp hållbarhetsfrågorna på dagordningen i olika nivåer inom organisationen. Att ha fokus på dessa frågor på alla nivåer har varit en avgörande del för vårt aktiva hållbarhetsarbete. Genom att redan från Inteas grundande låta vår miljöpolicy godkännas av samtliga aktieägare säger någon om dess dignitet.  

Om Intea Fastigheter

Intea äger 30 fastigheter om drygt 420 000 kvm runt om i Sverige (per 30 juni 2021). Med en majoritet av hyresgäster inom offentlig sektor har Intea ett fokus på fastigheter inom rättsväsende, högre utbildning och sjukvård. Fastighetsportföljen har ett totalt marknadsvärde om ca 13,4 Mdkr.

Läs mer på intea.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Intea Fastigheter AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?