Annons

Klart sämre resultat för Engelska skolan – justerar finansiella mål

Skolföretaget Engelska skolan redovisar ett resultat efter skatt på 31,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (54,3) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Exklusive effekter av IFRS 16 uppgick det till 45,9 Mkr (54,3) Resultatet per aktie uppgick till 0:78 kronor (1:35).

Rörelseresultatet blev 89,3 miljoner kronor (71). Justerat för poster av engångskaraktär om -1,0 miljoner kronor (0) relaterade till spanska förvärv och exklusive effekter av IFRS 16 uppgick rörelseresultatet till 78,4 miljoner (71,0).

Nettoomsättningen var 810 miljoner kronor (757), varav organisk tillväxt låg på 3,5 procent.

Ingen utdelning föreslås. Året innan delades 1,16 kronor per aktie ut. 

Engelska skolans styrelse har utvärderat och justerat de finansiella målen med hänsyn till redovisningsstandarden IFRS 16 Leasing och med hänsyn tagen till att IES är ett betydligt större bolag i dag jämfört med 2016 när de tidigare målen sattes.

För tillväxten är det nya justerade finansiella målet 8 procent i årlig organisk tillväxt, med potential för ytterligare tillväxt genom förvärv. 

Målet att växa med i genomsnitt två-tre skolor per år i Sverige behålls, men eftersom IES är ett betydligt större bolag i dag och växer organiskt främst i Sverige medan övervägande genom förvärv i Spanien har målet för den årliga organiska tillväxten sänkts från 10 procent till 8 procent. I tillägg finns många förvärvsmöjligheter i Spanien vilka IES avser att aktivt utvärdera kommande år, skriver bolaget. 

För lönsamheten bibehålls målet om minst 8 procent i justerad rörelsemarginal exklusive IFRS 16.

Vidare sätts ett mål om att IES ska ha en kapitalstruktur som säkerställer bolagets långsiktiga finansiella stabilitet och verksamhet men som även ger möjlighet att ta tillvara attraktiva tillväxtmöjligheter. Tidigare hade IES ett soliditetsmål men IFRS 16 gör detta mått mindre relevant för att visa finansiella styrka varför styrelsen valt att betona bolagets prioritering av finansiell stabilitet i ord i stället, heter det. 

Utdelningspolicyn är oförändrad.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?