Klart: Så stor blir miljardnotan för Ericssons mutbrott

Ericsson har nått en uppgörelse i mutskandalen och kommer betala drygt 1 miljard dollar i böter, det framgår av ett pressmeddelande från amerikanska justitiedepartementet, DOJ.

”Att nå en uppgörelse med de amerikanska myndigheterna gör det möjligt att avsluta detta kapitel i vår historia. Vi kan nu gå vidare och bygga ett starkare bolag”, säger Ericssons vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

Foto:Martina Huber

”I dag har den svenska telekomjätten Ericsson ERIC B +2,37% Dagens utveckling erkänt korruptionsbrott över flera års tid i fem länder för att stärka sitt grepp om telekommunikationsmarknaden”, säger den amerikanska åklagaren Geoffrey Berman i ett pressmeddelande från det amerikanska justitiedepartementet, DOJ.

Ericssons böter består av två delar. Den första delen berör straffrättsliga överträdelser av reglerna i U.S. Foreign Corrupt Practices Act, FCPA. Det handlar om överträdelser i totalt fem länder, bland annat mutbrott i den östafrikanska staten Djibouti. Ericsson betalar drygt 520 miljoner dollar i böter för överträdelserna.

Dessutom är Ericsson överens med den amerikanska finansinspektionen SEC angående - som Ericsson skriver i ett pressmeddelande- ”påstådda överträdelser” av FCPA:s regler gällande bokföring och redovisning samt mutor. De påstådda överträdelserna rör bland annat mutbrott i Kina och har åtminstone fått den svenska telekomjätten att gå med på att betala ytterligare 540 miljoner dollar i böter till SEC. 

Utöver böter har Ericsson också gått med på att att ha en så kallad ”överrock” i tre år, en oberoende granskare som ska övervaka bolagets regelefterlevnad.

Det totala beloppet, 10,1 miljarder kronor, innebär att Ericsson tar över det mindre smickrande svenska rekordet i grenen internationella korruptionsböter. Det är däremot mindre än den avsättning på 11,5 miljarder kronor som togs i det tredje kvartalet, där räknade bolaget dock med kostnader för advokater och en extern granskare.

”Ericssons korrupta beteende involverade höga chefer och sträckte sig över 17 år och minst fem länder, allt för att på ett felaktigt sätt försöka öka vinsten”, säger USA:s biträdande justitieminister Brian Benczkowski i pressmeddelandet.

Åklagaren Geoffrey Berman konstaterar att Ericsson har genomfört sina affärer med den övergripande principen att ”money talks”.

”Dagens erkännande och straffet på över 1 miljard dollar i samlade böter bör tydligt kommunicera till alla företag som gör affärer på detta sätt att det inte kommer accepteras”, säger han.

DOJ skriver att Ericsson har bättrat sig och lovat att ytterligare förbättra sig vad gäller regelefterlevnad och interna kontroller. Därmed, skriver DOJ, har också den totala straffavgiften minskats med 15 procent från botten av de gällande straffrättsliga riktlinjerna.

Samtidigt som Ericsson har pressats av den amerikanska notan har bolaget gått starkt. Som Di tidigare har rapporterat går telekomkoncernen mot sin bästa lönsamhet på nästan tio år. 

Under lördagsmorgonen kommer Ericsson hålla en telefonkonferens där vd Börje Ekholm, finanschef Carl Mellander och chefsjurist Xavier Dedullen kommenterar uppgörelsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?