1515

Klart: Så stor blir miljardnotan för Ericssons mutbrott

Ericsson har nått en uppgörelse i mutskandalen och kommer betala drygt 1 miljard dollar i böter, det framgår av ett pressmeddelande från amerikanska justitiedepartementet, DOJ.

”Att nå en uppgörelse med de amerikanska myndigheterna gör det möjligt att avsluta detta kapitel i vår historia. Vi kan nu gå vidare och bygga ett starkare bolag”, säger Ericssons vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

Foto:Martina Huber

”I dag har den svenska telekomjätten Ericsson ERIC B +2,15% Dagens utveckling erkänt korruptionsbrott över flera års tid i fem länder för att stärka sitt grepp om telekommunikationsmarknaden”, säger den amerikanska åklagaren Geoffrey Berman i ett pressmeddelande från det amerikanska justitiedepartementet, DOJ.

Ericssons böter består av två delar. Den första delen berör straffrättsliga överträdelser av reglerna i U.S. Foreign Corrupt Practices Act, FCPA. Det handlar om överträdelser i totalt fem länder, bland annat mutbrott i den östafrikanska staten Djibouti. Ericsson betalar drygt 520 miljoner dollar i böter för överträdelserna.

Dessutom är Ericsson överens med den amerikanska finansinspektionen SEC angående - som Ericsson skriver i ett pressmeddelande- ”påstådda överträdelser” av FCPA:s regler gällande bokföring och redovisning samt mutor. De påstådda överträdelserna rör bland annat mutbrott i Kina och har åtminstone fått den svenska telekomjätten att gå med på att betala ytterligare 540 miljoner dollar i böter till SEC. 

Utöver böter har Ericsson också gått med på att att ha en så kallad ”överrock” i tre år, en oberoende granskare som ska övervaka bolagets regelefterlevnad.

Det totala beloppet, 10,1 miljarder kronor, innebär att Ericsson tar över det mindre smickrande svenska rekordet i grenen internationella korruptionsböter. Det är däremot mindre än den avsättning på 11,5 miljarder kronor som togs i det tredje kvartalet, där räknade bolaget dock med kostnader för advokater och en extern granskare.

”Ericssons korrupta beteende involverade höga chefer och sträckte sig över 17 år och minst fem länder, allt för att på ett felaktigt sätt försöka öka vinsten”, säger USA:s biträdande justitieminister Brian Benczkowski i pressmeddelandet.

Åklagaren Geoffrey Berman konstaterar att Ericsson har genomfört sina affärer med den övergripande principen att ”money talks”.

”Dagens erkännande och straffet på över 1 miljard dollar i samlade böter bör tydligt kommunicera till alla företag som gör affärer på detta sätt att det inte kommer accepteras”, säger han.

DOJ skriver att Ericsson har bättrat sig och lovat att ytterligare förbättra sig vad gäller regelefterlevnad och interna kontroller. Därmed, skriver DOJ, har också den totala straffavgiften minskats med 15 procent från botten av de gällande straffrättsliga riktlinjerna.

Samtidigt som Ericsson har pressats av den amerikanska notan har bolaget gått starkt. Som Di tidigare har rapporterat går telekomkoncernen mot sin bästa lönsamhet på nästan tio år. 

Under lördagsmorgonen kommer Ericsson hålla en telefonkonferens där vd Börje Ekholm, finanschef Carl Mellander och chefsjurist Xavier Dedullen kommenterar uppgörelsen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?