ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Klart: Så ska EU slå tillbaka mot Trumps tullar

EU-kommissionen antog på onsdagen ett förslag till lista på amerikanska produkter som får strafftullar som repressalie.

Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vid en presskonferens på onsdagen.

Tullarna införs om USA:s president Donald Trump gör allvar av hotet den 1 mars och beslutar införa 25-procentiga tullar på stål och 10-procentiga tullar på aluminium från EU.

Så länge beslutet inte är fattat hoppas vi att det inte blir av, sade hon.

"Ett handelskrig har inga vinnare. Vi vill inte eskalera läget, men vi kan heller avstå från att reagera", sade hon.

Hon nämnde bourbon whiskey, jordnötssmör, apelsinjuice och tranbärsjuice som produkter.

Beträffande Donald Trumps hot om att svara på EU:s strafftullar med egna strafftullar på europeiska bilar sade hon att det stämmer att EU:s tullar på personbilar är lite högre än USA:s. Å andra sidan är USA:s tullar på lastbilar högre.

"Vi försökte hantera detta i förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP", sade Cecilia Malmström.

EU:s lista omfattar tre områden: stål, livsmedel och övriga produkter. Enligt EU-källor uppgår värdet på produkterna 2,8 miljarder euro som får en tull på 25 procent.

Värdet av de importerade stål- och järnprodukterna 2017 uppgick till 854 miljoner euro. Bland dem finns plattvalsade rostfria produkter, stänger och rör.

Jordbruksprodukterna hade ett värde av 347 miljoner euro och processade livsmedel 604 miljoner. Hela 560 miljoner utgörs av bourbon whiskey och Scotch whiskey.

I gruppen övriga finns kläder och skor, bland annat jeans till ett värde av 88 miljoner euro. Där finns också vissa industrivaror, som nöjesbåtar, motorcyklar och makeup till ett värde av 937 miljoner euro.

Listan är preliminär och kommer att diskuteras med EU-länderna innan den fastställs, sade Cecilia Malmström.

Kommissionen är övertygad om att motåtgärderna är förenliga med Världshandelsorganisationens regler (WTO).

EU måste besluta om strafftullarna inom 90 dagar, men kan sedan avvakta med att låta dem träda i kraft. Detta kan vara aktuellt beroende på hur USA agerar och när USA:s tull träder i kraft.

Hur länge USA:s tull kommer att finnas är oklart och givetvis en viktig parameter, sade handelskommissionären.

EU kan välja att införa sina strafftullar i två omgångar, förklarade hon.

Kommissionen arbetar också på två andra spår, en anmäla om tvistelösning till WTO och skyddsåtgärder för att förhindra att stål och aluminium ämnade för USA omdirigeras till EU:s marknad.

Kommissionen diskuterar med andra handelspartner för att dessa skyddsåtgärder inte ska drabba dem, sade Cecilia Malmström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer