1515
Annons

Klart: Regeringen stänger gränsen mot Norge – ”ett exceptionellt beslut”

Regeringen har beslutat om ett inreseförbud från Norge för att minska risken för smittspridning. Och resor till Norge avråds av samma skäl.

Foto:TT

”Förbudet gäller från midnatt och till och med den 14 februari och kan förlängas vid behov”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en digital pressträff.

Regeringens beslut vid ett extra regeringssammanträde på söndagen kommer efter en rekommendation av Folkhälsomyndigheten (FHM).

Inreseförbudet från Storbritannien och Danmark förlängs också till och med den 14 februari.

Samtidigt återinför utrikesdepartementet avrådan från icke nödvändiga resor till Norge. Beslutet gäller tills vidare.

På frågan om risken för att svenskar ändå reser till Norge, och sedan som svenska medborgare inte kan nekas att återvända till Sverige, svarar Mikael Damberg:

”Jag tror att de flesta vet att vi är i ett osäkert läge och väntar med att resa.”

Undantag från regeringens beslut gäller för dem som jobbar i Sverige eller har trängande familjebehov samt för godstrafik.

Mikael Damberg påpekar att de nya stränga norska restriktionerna kan få följdeffekter i Sverige och det är därför gränserna stängs:

”När norska butiker och systembolag stänger ner finns det en risk att norrmännen kommer till Sverige och bidrar till smittspridning och trängsel här.”

”Det är ett exceptionellt beslut”, konstaterar han, inte minst med tanke på den långa landgränsen mellan länderna.

Nu gäller det att noga följa utvecklingen av hur det muterade viruset sprids i Norge, påpekar Mikael Damberg.

På lördagen införde den norska regeringen en rad mycket stränga restriktioner i Oslo och ytterligare nio kommuner. Orsaken är ökad smittspridning av den virusvariant (B117) som först upptäcktes i Storbritannien.

”Från början var det inte så säkert om varianten verkligen var mer smittsam, men nu visar mer och mer på det”, sade Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, till TT i helgen.

I Sverige har 55 smittfall med B117 konstaterats efter provtagning fritt ute i samhället. Men sådan provtagning genom så kallad sekvensering har inte varit så omfattande.

Såväl Danmark som Norge genomför fler analyser av dna-sekvenser, som visar om coronaviruset muterat, påpekar Joacim Rocklöv.

Mikael Damberg anser att kapaciteten för att spåra virusmutationer som byggts upp i Sverige behöver byggas ut ytterligare.

Enligt avdelningschef Karin Tegmark-Wisell på FHM är det oklart om den virusmutation som upptäckts i Norge kan vara lika spridd i Sverige. Därför vill FHM öka sekvenseringen för att få en bättre bild av hur spridningen av B117 och andra virusmutationer ser ut.

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera