1515

Klart: Pensionärer får tillägg och sänkt skatt

Uppemot 600 kronor mer i månaden.

Regeringen går vidare med sitt förslag om ett pensionstillägg till dem som har de lägsta nivåerna på den allmänna pensionen.

Foto:Henrik Montgomery/TT

”Vi kommer att både höja pensionerna, men också sänka pensionärsskatten”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff på fredagen.

”Nio av tio av Sveriges pensionärer kommer få mer pengar i plånboken nästa år”, tillägger hon.

Förslaget kan ge som högst 600 kronor per månad till personer med inkomster mellan 11.000 och 14.000 kronor från allmän pension. Men det ger även ett något lägre tillägg till andra grupper med pensionsinkomster upp till 17.000 kronor.

Pensionen är för låg för dem som har kämpat och slitit ett helt yrkesliv, enligt socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

”Tjänstepension ska inte minska pensionstillägget”, säger han.

”Det är totalt 1,2 miljoner pensionärer som får del av det här”, tillägger han.

Bostadstillägg till pensionärer ska inte heller minskas på grund av den nya förmånen.

Förslaget bygger på en uppgörelse i den så kallade pensionsgruppen, där förutom den rödgröna regeringen även stödpartierna C och L samt oppositionspartierna KD och M finns med. Det har varit ute på remiss sedan i våras och har bland annat kritiserats av Pensionsmyndigheten för att det bryter mot principen att pensioner ska finansieras med avgifter till pensionssystemet och inte över budgeten.

Planen är att pensionstillägget ska börja betalas ut om ett år, i september 2021. Det beräknas kosta staten cirka två miljarder 2021 och öka till 6 miljarder 2022 och 5,7 miljarder 2023.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?