Annons

Klart: Över 800 får gå från Ericsson

820 personer sägs upp från Ericssons anläggningar i Kumla och Borås. Dessutom verkar det klart att produktionen helt försvinner i Kista.  IF Metalls ordförande Anders Ferbe är kritisk till beskedet.

 

Bild:Johan Jeppsson

Ericssons meddelade under tisdagen att all produktion försvinner i Borås då 460 personer sägs upp. Även Kumla drabbas hårt, 360 av fabrikens 420 anställda sägs upp. De återstående 60 ska arbeta med utvecklingen av den nya 5G-tekniken.

Anders Ferbe, förbundsordförande på IF Metall är kritisk till Ericssons besked och menar att det är fel strategi.

”Det är bedrövligt att Ericsson vill svälta sig ur problemen, jag hade hoppats att man skulle visa en större offensiv”, säger Anders Ferbe.

I Borås bildas en ny produktionsenhet med 175 tjänster. Den ska arbeta med logistik och mjukvaruutveckling. Dessutom ska 50 tjänster läggas ut på ett externt bolag.

”Som jag uppfattar det så kommer den verksamheten arbeta med försvarskoncernen Saab, som Ericsson har ett gammalt samarbete med”, säger Anders Ferbe.

Den 8 december presenteras övriga delar av sparpaketet. I Kista, där Ericsson har sitt huvudkontor, har produktionen bantats kraftigt de senaste 20 åren. 1997 fanns det 12.225 produktionsjobb där. I dag finns bara 30 tjänster kvar, men nu verkar det vara klart att även de försvinner, enligt uppgifter till Di.

”Jag har inga bra vibbar inför det beskedet”, säger Anders Ferbe.

De uppsagda erbjuds en förlängd arbetsbefriad uppsägningstid som, beroende på ålder och anställningstid, maximalt kan uppgå till 21 månader. Uppsagda erbjuds också stöd av Trygghetsrådet.

”Ericsson har genom åren lagt ner många verksamheter, men alltid ställt upp på ett bra sätt vad gäller villkor. Här tycker jag att de signalerar att man fortsätter den traditionen med att ge människor rimliga villkor för omställning”, säger Anders Ferbe.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?