Hoppa till innehållet

Annons

Klart: Nytt frihandelsavtal mellan EU och Vietnam

Avgifterna på nästan alla varor slopas i ett nytt frihandelsavtal mellan Europeiska unionen och Vietnam.

Foto:Jesper Frisk

Det nya frihandelsavtalet, som undertecknades på söndagen, infaller mitt under ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina. Situationen har fått flera företag att vända sig till Sydostasien för att etablera sig där i stället.

Avtalet gynnar Vietnams exportberoende ekonomi, och väntas öka försäljningen av främst textiler, skor, smarta telefoner och datordelar till Europa. Europeiska länder har också visat ett ökat intresse för Vietnams växande och alltmer köpkraftiga befolkning.

Under underteckningsceremonin på söndagen hyllade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström det nya avtalet som en viktig milstolpe mellan EU och Vietnam.

”Vi vill se till att EU:s handel med den här regionen har positiva effekter, så vi har implementerat höga standarder i avtalet”, sade Malmström.

EU har tidigare kritiserats för att vara mesigt i förhållande till enpartistaten Vietnam, där regimkritiker riskerar förföljelse.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera