1515

Klart: Nytt frihandelsavtal mellan EU och Vietnam

Avgifterna på nästan alla varor slopas i ett nytt frihandelsavtal mellan Europeiska unionen och Vietnam.

Foto:Jesper Frisk

Det nya frihandelsavtalet, som undertecknades på söndagen, infaller mitt under ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina. Situationen har fått flera företag att vända sig till Sydostasien för att etablera sig där i stället.

Avtalet gynnar Vietnams exportberoende ekonomi, och väntas öka försäljningen av främst textiler, skor, smarta telefoner och datordelar till Europa. Europeiska länder har också visat ett ökat intresse för Vietnams växande och alltmer köpkraftiga befolkning.

Under underteckningsceremonin på söndagen hyllade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström det nya avtalet som en viktig milstolpe mellan EU och Vietnam.

”Vi vill se till att EU:s handel med den här regionen har positiva effekter, så vi har implementerat höga standarder i avtalet”, sade Malmström.

EU har tidigare kritiserats för att vara mesigt i förhållande till enpartistaten Vietnam, där regimkritiker riskerar förföljelse.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?