1515

Klart nedåt på Wall Street – Facebook straffades tungt

New York-börserna handlas klart lägre på måndagen även om de till slut återhämtade sig något från bottennoteringarna under handelsdagen. Inför Federal Reserves räntesignaler på onsdagskvällen fortsatte mycket av nyhetsflödet att ha med eventuella tullar och risk för handelskrig att göra.

Flera bedömare pekade just på en redan känd trio faktorer som tyngde handelshumöret. Risk för handelskrig, karusellen kring USA-presidenten Donald Trumps administration samt om den amerikanska centralbanken kommer att höja styrräntan tre eller fyra gånger i år.       

Dow Jones industriindex och S&P 500 slutade båda ned 1,4 procent medan det teknikorienterade Nasdaq backade ännu mer, minus 1,8 procent. 

Sektormässigt hamnade alltså teknikaktier under press. Även oljerelaterat backade. Verkstadsbolag och banker klarade sig relativt bättre i den allmänna motvinden, och föll mindre än börssnittet.  

Bland enskilda bolag utmärkte sig Facebook som riskerar att dömas till höga böter som följd av att tjänsten låtit analysföretaget Cambridge Analytica få tillgång till information om 50 miljoner Facebook-användare. Cambridge Analytica har tidigare gjort sig känt när det hjälpte Donald Trump på hans väg mot Vita huset. Facebook föll nästan 7 procent.

Bland övriga teknikjättar retirerade Googles moderbolag, Alphabet, kring 3 procent. Apple och Cisco föll 1,5 respektive 1,6 procent.  

Elbilstillverkaren Tesla backade i sin tur med 2,4 procent sedan Goldman Sachs sagt sig räkna med att leveranserna för det första kvartalet kommer att bli en besvikelse och investmentbanken upprepade sitt sälj-råd.

Newell Brands föll 6,5 procent trots att det sent i fredags blivit känt att ägaraktivisten Carl Icahn gått in i bolaget som redan ska ha slutit en överenskommelse om den framtida utvecklingen med finansmannen. Flera analyshus påpekade att problemen knappast är över för det. Det ska nog bli sämre innan det blir bättre menade exempelvis JP Morgan. 

Den amerikanska tioårsräntan noterades till 2,85 procent, en uppgång med 1 räntepunkt.


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?