1515
Annons

Klart med trafiksatsning i Stockholm för 25 miljarder

Ett nytt trafikpaket med en ny tunnelbanelinje och en ny tågtunnel ska bana väg för mer än 100.000 nya bostäder i Stockholm. Kostnaden för paketet ligger på 25 miljarder.

Di kunde redan i början av februari berätta om en ny stor trafiksatsning i Stockholm, med en ny tunnelbanelinje och en ny stor tågtunnel under centrala Stockholm.

På torsdagen presenterades uppgörelsen av Sverigeförhandlingen och de högsta politiska företrädarna för staden och länet.

Precis som Di rapporterat är paketet värt 25,1 miljarder kronor och består av fyra delar.

* En ny tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan: 12,6 miljarder.

* Spårväg syd, som är en ny spårvägslinje i södra länet: 4,2 miljarder.

* En förlängning av Roslagsbanan i norra länet, från Östra station till T-centralen: 7,1 miljarder.

* En ny tunnelbanestation vid Hagalund, längs den planerade tunnelbanelinjen mellan Odenplan och Solna: 1,2 miljarder.

”Samtliga objekt kommer att vara projektstartade senast 2026”, säger HG Wessberg, som leder Sverigeförhandlingen.

Som en följd av de nya trafiksatsningarna har de berörda kommunerna i länet lovat att kraftigt öka bostadsbyggandet. Totalt handlar det om drygt 100.000 nya bostäder som kopplas till paketet till 2035.

Nästan hälften, 48.000, ska byggas i Stockholms stad.

”Det kommer vi att klara galant. De flesta kommer att byggas i söderort runt Älvsjö och Liljeholmen men även en hel del i västerort”, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

Utbyggnaden av kollektivtrafiken är helt avgörande för regionens framtida tillväxt, anser Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Stockholm växer med cirka 40.000 invånare varje år och då behövs bättre trafikförbindelser i hela länet.

”Det är ungefär 25 nya hållplatser och stationer i det här paketet”, säger Irene Svenonius.

Staten ska stå för 15,9 miljarder av kostnaderna, varav 7,5 miljarder tas från trängselskatterna.

Enligt uppgörelsen mellan Sverigeförhandlingen och de politiska företrädarna i Stockholm ska trängselskatterna byggas ut och höjas.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/11492AvClSvJ/

Boeing kände till brister – får böta två miljarder

Flygplanstillverkaren Boeing visste om säkerhetsbristerna på flygplansmodellen 737 Max, men hävdade att planen var säkra. Nu tvingas bolaget och dess förra vd betala miljardböter.

Boeing och bolagets förre vd Dennis Muilenburg har gått med på att betala böter till den amerikanska värdepappersmyndigheten Securities and Exchange Commission, SEC, rapporterar CNN.

Boeing och Muilenburg anses ha misslett marknaden om säkerheten för Boeings flygplan 737 Max.

Två krascher inträffade 2018 och 2019 där hundratals människor dog. Efter krascherna stoppades alla flygningar med flygplanstypen över hela världen, ett stopp som varade till i januari 2021. Bland annat det norska bolaget Norwegian drabbades hårt av stoppet.

Enligt SEC visste Boeing och Muilenburg att det fanns problem med 737 Max. Ändå sade bolaget och dess vd att testerna var okej, och att flygplanstypen var säker att flyga.

SEC har därför bestämt att Boeing ska betala böter. SEC och Boeing har kommit överens om att Boeing ska betala 200 miljoner dollar (2,2 miljarder kronor) och att Muilenburg ska betala 1 miljon dollar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera