Annons

Klart: Göteborg bygger linbana

På tisdagen gav byggnadsnämnden i Göteborg klartecken för den föreslagna linbanan mellan Järntorget och Hisingen rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg. Arbetet med detaljplanen påbörjas omgående.

Bilden visar en linbana i Juneau, Alaska.
Bilden visar en linbana i Juneau, Alaska.Bild:Kathy Matheson/TT

Ingrid Bergström som är arkitekt och projektledare för linbanan tror enligt radiokanalen att bygget kan sätta igång under hösten 2019.  Som Di tidigare rapporterat väntas kostnaden att landa mellan 850 och 1050 miljoner kronor.

”Detta innebär att vi kan få en kollektivtrafiklinje som går direkt från Järntorget till Lindholmen och Lundby som kommer bli en stor arbetsplats när Volvo bygger ut”, säger Ingrid Bergström till P4 Göteborg.

De cirka 500 meter som gondolerna svävar över älven är de 47–48 meter upp i luften – allt för att inte störa sjöfarten. Tornen kommer att bli cirka 70 meter höga, vilket förändrar stadens silhuett.

”Vi har valt den höjden att minska insynen så att inte de som åker linbanan kan titta rakt in i folks sovrum”, har Per Bergström Jonsson som är projektledare på trafikkontoret tidigare sagt till Di.

Idén kommer från att göteborgarna uppmanades att lämna in förslag inför firandet av Göteborg 400-årsjubileum. Ett trettiotal ville ha linbana.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?