ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Klart: EU inför strafftullar på amerikanska varor

EU-kommissionen fattade på onsdagen det formella beslutet att införa strafftullar på 2,8 miljarder euro mot importvaror från den 22 juni.

Det sade kommissionens talesperson i handelsfrågor Daniel Rosario på Twitter.

Summan har beräknats på basis av värdet på den stål- och aluminiumexport som påverkas av USA:s tullar, som uppgår till 6,4 miljarder euro. Resterande 3,6 miljarder euro ska implementeras vid ett senare skede, uppger unionen. 

Listan på amerikanska varor inkluderar bland annat stål-, aluminium och jordbruksprodukter. 

"Vi ville inte hamna i den här situationen. Men USA:s unilaterala och oberättigade beslut om att införa stål- och aluminiumtullar för EU betyder att vi inte har något val", kommenterar EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Från och med nästa vecka får den europé som gillar att klä sig i jeans och t-shirt, spela poker, dricka Jack Daniels och köra Harley-Davidson-motorcykel med en Marlboro i mungipan betala mer för sitt nöje.

Det handlar också om varor som produceras i klassiskt republikanska delstater i USA, ett sätt för EU att sätta press på president Donald Trumps partikamrater att agera mot det hotande handelskriget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer