1515
Annons

EU ger rekordböter till Google – men jätten överklagar

Google får en rekordbot på 4,34 miljarder euro för brott mot EU:s konkurrenslagstiftning.

Google uppger för Di att de kommer överklaga beslutet.

Foto:Margareta Gustafsson-Kubista /TT

Google har brutit mot EU:s konkurrenslagstiftning när de tvingat Android-tillverkare och mobiloperatörer att använda deras appar, vilket cementerat deras position som den största söktjänsten på internet. Det skriver Europeiska kommissionen i ett beslut som presenteras på onsdagen.

Klockan 13 på onsdagen håller kommissionären Margrethe Vestager, som ansvarat för utredningen, en presskonferens där beslutet ska presenteras. 

"Andorid är låst i ett Google-kontrollerat ekosystem", säger hon. 

Google och deras moderbolag Alphabet kommer att överklaga beslutet. Det meddelar Farshad Shadloo, presstalesperson på Google Sverige, i ett mejl till Dagens industri.

”Android har gett större valfrihet för alla, inte mindre. Ett levande ekosystem, snabb innovation och lägre priser är klassiska tecken på robust konkurrens”, skriver han.

Det är tre typer av regelbrott som Google begått, och som samtliga syftat till att driva trafiken till deras sökmotor. 

De har tvingat tillverkare att installera Googles sökapp och webbläsaren Chrome på telefonerna som ett villkor för att tillåta användandet av Play-butiken, som är Googles app-affär. Det har fungerat som ett sätt att utpressa tillverkarna.

"Det är ett starkt incitament för att få dem att acceptera Googles krav. Speciellt eftersom det är omöjligt för användarna att ladda hem Play-butiken själva", säger  Margrethe Vestager.

De har betalat stora tillverkare för att det enbart ska vara  deras appar som finns förinstallerade i telefonerna, och de har tvingat företag som vill sälja en telefon med Android, Googles operativsystem för mobiler, att inte använda sig av något annat operativsystem någonsin. 

Kommissionen skriver i sitt beslut att Google tidigt förstått att allt mer trafik skulle komma att flyttas från datorer till mobiler, och att de genom att agera på det här sättet sett till att användarna fortsatt att använda deras söktjänst. 80 procent av alla telefoner använder i dag Andorid.

Kommissionen började granskningen efter att Fairsearch, en lobbyorganisation där bland annat finska mobiltillverkaren Nokia, mjukvarutillverkaren Oracle och operativssystemsjätten Microsoft ingår, lämnat in ett klagomål. 

De menar att Google försöker uppnå samma nivå av monopol för andra marknader, så som smart-tv:s och Internet of Things. 

"Där försöker de utestänga konkurrens med samma medel", säger deras talesperson Thomas Vinje till BBC. 

EU dömer Google att betala en rekordbot på 4,34 miljarder euro. Det är dock en summa som Alphabet tjänade på 16 dagar under 2017. 

Desto smärtsammare för Google är att de åläggs att inom 90 dagar sluta med sitt illegala agerande. 

"Google har gjort att andra sökmotorer inte kunnat konkurrera baserat på meriter", säger Margrethe Vestager.

I beslutet står att Google inte får agera på ett liknande sätt igen, annars kommer de straffas ännu hårdare. 

"Vårt beslut hindrar Google från att kontrollera vilka appar som installeras. Om Google inte följer våra regler kan Google straffas med böter på 5 procent av hela Alphatbets omsättning – dagligen", säger Margrethe Vestager. 

Hon riktar ett varningens ord till andra IT-bolag att samma granskning kan ske hos dem. Hon uppmanar också till nya regleringar för att undvika liknande utveckling.

Margrethe Vestager menar att det finns andra sätt som Google kan tjäna tillbaka de pengar som det kostat att utveckla operativsystemet. 

"Försäljningen av appar i Play-butiken ger en substantiell intäkt som bär räcka för att täcka kostanden", säger hon. 

Tidigare har Google fått böter på 2,4 miljarder euro av kommissionen, och de pengarna har betalats via bankgarantier, uppger Margrethe Vestager. 


Nya Natosamtal väntar under helgen

Ytterligare försök att förhandla fram en lösning kring Turkiets motstånd mot Natomedlemskap för Sverige och Finland ska göras under helgen.

Men att lösa allt i tid till nästa veckas toppmöte lär bli svårt.

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Wiktor Nummelin/TT

Efter midsommarens EU-toppmöte i Bryssel laddar statsminister Magdalena Andersson (S) för att nästa vecka vara med i Natos stora toppmöte i Madrid.

Och hon har ännu inte gett upp om att Sverige i tid till det ska ha fått status som ”invitee” – inbjuden eller blivande medlem – i militäralliansen.

”Det återstår att se. Vi har en dialog med Turkiet och den kommer att fortsätta nu under helgen så får vi se vad det leder till. Om vi inte når en invitee-status före eller vid toppmötet då kommer vi att fortsätta dialogen”, säger Andersson efter EU-mötet i Bryssel.

Att räknas som ”invitee” öppnar dörrarna till deltagande i fler möten under Natoveckan.

”Det har inte så stor praktisk betydelse. Men det finns ju många Natoländer som gärna ser att vi får invitee-status och också jobbar för att så ska bli fallet”, säger statsministern. 

I Turkiet har samtidigt utrikesminister Mevlut Cavusoglu upprepat tidigare krav på Sverige och Finland.

”Ni öppnar era dörrar och står värd för terroristorganisationer, tillåter alla typer av deras aktiviteter, blundar för deras finansiering”, säger Cavusoglu på ett möte i Malatya, enligt det engelskspråkiga turkiska regeringsorganet Daily Sabah.

I samma framträdande tar han även upp hur Grekland i 15 år blockerade Nordmakedonien från medlemskapsförhandlingar med EU. Magdalena Andersson tycks dock inte vara orolig för att någon liknande ska drabba Sverige i Nato.

”Vi har hela tiden sagt från regeringens sida att man får förvänta sig att det tar lite tid från att man ansöker om medlemskap i en internationell organisation till det att man blir medlem. Det är ju därför viktigt att vi har sett till att vi har de här säkerhetsförsäkringarna från USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike bland andra. Vi har ju på så sätt förberett oss för en sådan här situation”, säger Andersson.

”Med det sagt så är det också så att 29 medlemsstater (av 30 i Nato) ser att Sverige och Finland skulle vara starka bidragsgivare för att öka säkerheten för hela Nato. Så det är klart att det finns poänger med att det inte tar för lång tid innan vi blir medlemmar”, säger Andersson.

Enligt Daily Sabah kritiserar Turkiets utrikesminister i sitt tal i Malatya även Sverige för intervjuer som SVT gjort med kurdiska företrädare.

”Vi har en självständig och oberoende public service i Sverige”, fastslår dock statsministern i Bryssel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?