Google har brutit mot EU:s konkurrenslagstiftning när de tvingat Android-tillverkare och mobiloperatörer att använda deras appar, vilket cementerat deras position som den största söktjänsten på internet. Det skriver Europeiska kommissionen i ett beslut som presenteras på onsdagen.
Klockan 13 på onsdagen håller kommissionären Margrethe Vestager, som ansvarat för utredningen, en presskonferens där beslutet ska presenteras.
"Andorid är låst i ett Google-kontrollerat ekosystem", säger hon.
Google och deras moderbolag Alphabet kommer att överklaga beslutet. Det meddelar Farshad Shadloo, presstalesperson på Google Sverige, i ett mejl till Dagens industri.
”Android har gett större valfrihet för alla, inte mindre. Ett levande ekosystem, snabb innovation och lägre priser är klassiska tecken på robust konkurrens”, skriver han.
Det är tre typer av regelbrott som Google begått, och som samtliga syftat till att driva trafiken till deras sökmotor.
De har tvingat tillverkare att installera Googles sökapp och webbläsaren Chrome på telefonerna som ett villkor för att tillåta användandet av Play-butiken, som är Googles app-affär. Det har fungerat som ett sätt att utpressa tillverkarna.
"Det är ett starkt incitament för att få dem att acceptera Googles krav. Speciellt eftersom det är omöjligt för användarna att ladda hem Play-butiken själva", säger Margrethe Vestager.
De har betalat stora tillverkare för att det enbart ska vara deras appar som finns förinstallerade i telefonerna, och de har tvingat företag som vill sälja en telefon med Android, Googles operativsystem för mobiler, att inte använda sig av något annat operativsystem någonsin.
Kommissionen skriver i sitt beslut att Google tidigt förstått att allt mer trafik skulle komma att flyttas från datorer till mobiler, och att de genom att agera på det här sättet sett till att användarna fortsatt att använda deras söktjänst. 80 procent av alla telefoner använder i dag Andorid.
Kommissionen började granskningen efter att Fairsearch, en lobbyorganisation där bland annat finska mobiltillverkaren Nokia, mjukvarutillverkaren Oracle och operativssystemsjätten Microsoft ingår, lämnat in ett klagomål.
De menar att Google försöker uppnå samma nivå av monopol för andra marknader, så som smart-tv:s och Internet of Things.
"Där försöker de utestänga konkurrens med samma medel", säger deras talesperson Thomas Vinje till BBC.
EU dömer Google att betala en rekordbot på 4,34 miljarder euro. Det är dock en summa som Alphabet tjänade på 16 dagar under 2017.
Desto smärtsammare för Google är att de åläggs att inom 90 dagar sluta med sitt illegala agerande.
"Google har gjort att andra sökmotorer inte kunnat konkurrera baserat på meriter", säger Margrethe Vestager.
I beslutet står att Google inte får agera på ett liknande sätt igen, annars kommer de straffas ännu hårdare.
"Vårt beslut hindrar Google från att kontrollera vilka appar som installeras. Om Google inte följer våra regler kan Google straffas med böter på 5 procent av hela Alphatbets omsättning – dagligen", säger Margrethe Vestager.
Hon riktar ett varningens ord till andra IT-bolag att samma granskning kan ske hos dem. Hon uppmanar också till nya regleringar för att undvika liknande utveckling.
Margrethe Vestager menar att det finns andra sätt som Google kan tjäna tillbaka de pengar som det kostat att utveckla operativsystemet.
"Försäljningen av appar i Play-butiken ger en substantiell intäkt som bär räcka för att täcka kostanden", säger hon.
Tidigare har Google fått böter på 2,4 miljarder euro av kommissionen, och de pengarna har betalats via bankgarantier, uppger Margrethe Vestager.