Hoppa till innehållet

Annons

EU ger rekordböter till Google – men jätten överklagar

Google får en rekordbot på 4,34 miljarder euro för brott mot EU:s konkurrenslagstiftning.

Google uppger för Di att de kommer överklaga beslutet.

Foto: Margareta Gustafsson-Kubista /TT

Google har brutit mot EU:s konkurrenslagstiftning när de tvingat Android-tillverkare och mobiloperatörer att använda deras appar, vilket cementerat deras position som den största söktjänsten på internet. Det skriver Europeiska kommissionen i ett beslut som presenteras på onsdagen.

Klockan 13 på onsdagen håller kommissionären Margrethe Vestager, som ansvarat för utredningen, en presskonferens där beslutet ska presenteras. 

"Andorid är låst i ett Google-kontrollerat ekosystem", säger hon. 

Google och deras moderbolag Alphabet kommer att överklaga beslutet. Det meddelar Farshad Shadloo, presstalesperson på Google Sverige, i ett mejl till Dagens industri.

”Android har gett större valfrihet för alla, inte mindre. Ett levande ekosystem, snabb innovation och lägre priser är klassiska tecken på robust konkurrens”, skriver han.

Det är tre typer av regelbrott som Google begått, och som samtliga syftat till att driva trafiken till deras sökmotor. 

De har tvingat tillverkare att installera Googles sökapp och webbläsaren Chrome på telefonerna som ett villkor för att tillåta användandet av Play-butiken, som är Googles app-affär. Det har fungerat som ett sätt att utpressa tillverkarna.

"Det är ett starkt incitament för att få dem att acceptera Googles krav. Speciellt eftersom det är omöjligt för användarna att ladda hem Play-butiken själva", säger  Margrethe Vestager.

De har betalat stora tillverkare för att det enbart ska vara  deras appar som finns förinstallerade i telefonerna, och de har tvingat företag som vill sälja en telefon med Android, Googles operativsystem för mobiler, att inte använda sig av något annat operativsystem någonsin. 

Kommissionen skriver i sitt beslut att Google tidigt förstått att allt mer trafik skulle komma att flyttas från datorer till mobiler, och att de genom att agera på det här sättet sett till att användarna fortsatt att använda deras söktjänst. 80 procent av alla telefoner använder i dag Andorid.

Kommissionen började granskningen efter att Fairsearch, en lobbyorganisation där bland annat finska mobiltillverkaren Nokia, mjukvarutillverkaren Oracle och operativssystemsjätten Microsoft ingår, lämnat in ett klagomål. 

De menar att Google försöker uppnå samma nivå av monopol för andra marknader, så som smart-tv:s och Internet of Things. 

"Där försöker de utestänga konkurrens med samma medel", säger deras talesperson Thomas Vinje till BBC. 

EU dömer Google att betala en rekordbot på 4,34 miljarder euro. Det är dock en summa som Alphabet tjänade på 16 dagar under 2017. 

Desto smärtsammare för Google är att de åläggs att inom 90 dagar sluta med sitt illegala agerande. 

"Google har gjort att andra sökmotorer inte kunnat konkurrera baserat på meriter", säger Margrethe Vestager.

I beslutet står att Google inte får agera på ett liknande sätt igen, annars kommer de straffas ännu hårdare. 

"Vårt beslut hindrar Google från att kontrollera vilka appar som installeras. Om Google inte följer våra regler kan Google straffas med böter på 5 procent av hela Alphatbets omsättning – dagligen", säger Margrethe Vestager. 

Hon riktar ett varningens ord till andra IT-bolag att samma granskning kan ske hos dem. Hon uppmanar också till nya regleringar för att undvika liknande utveckling.

Margrethe Vestager menar att det finns andra sätt som Google kan tjäna tillbaka de pengar som det kostat att utveckla operativsystemet. 

"Försäljningen av appar i Play-butiken ger en substantiell intäkt som bär räcka för att täcka kostanden", säger hon. 

Tidigare har Google fått böter på 2,4 miljarder euro av kommissionen, och de pengarna har betalats via bankgarantier, uppger Margrethe Vestager. 

Innehåll från OKQ8Annons

Stor satsning på publika snabbladdare: “Vi gör det enklare för elbilsförare i hela landet”

Sedan 2020 har antalet nyregistrerade elbilar nästan tredubblats. Och i takt med den fortsatta tillväxten ökar även behovet av laddlösningar kraftigt. För att öka tillgängligheten bygger OKQ8, tillsammans med Skellefteå Kraft, just nu ut Sveriges största publika nätverk för supersnabbladdning – ihopkopplat med ett enkelt och smidigt betalsystem.

Läs mer om OKQ8:s elbilsladdning

– Laddning har varit, och är till stor del fortfarande, en flaskhals då det tar tid att bygga ut det nationella elnätet. Men med vår stora satsning på svensk laddinfrastruktur, med nya generationens publika snabbladdare, gör vi det enklare för elbilsförare i hela landet, säger Svante Fredin, som är produktchef för e-mobility på OKQ8.

Genom den snabba utbyggnaden bidrar OKQ8 och Skellefteå Kraft också till minskade koldioxidutsläpp från transporter, vilket är en viktig del i omställningen mot en hållbar framtid.

– Tillsammans med våra olika samarbetspartners inom energilösningar har vi en stark drivkraft att förbättra och utveckla Sveriges infrastruktur. Det är viktigt för oss att vara proaktiva och kontinuerligt investera i grön teknik och samarbeten för att vara en relevant och konkurrenskraftig aktör i den elektrifierade framtidens fordonsmarknad.

Svante Fredin, produktchef för e-mobility på OKQ8.
Svante Fredin, produktchef för e-mobility på OKQ8.

Supersnabbladdare på 300 stationer

Sedan 2021 samarbetar Skellefteå Kraft och OKQ8 i en satsning på laddinfrastruktur som ökar tillgängligheten för elbilsförare i hela landet – genom 800 laddpunkter fördelat på 300 OKQ8-stationer till 2026. OKQ8 upplåter plats vid sina stationer och står för den smidiga betallösningen, medan Skellefteå Kraft investerar, driver och underhåller laddplatserna. Det innebär att de båda bolagen blir en av Sveriges ledande aktörer i den nya generationens publika snabbladdare.

Med hjälp av appen OKQ8 Elbilsladdning kan föraren enkelt se var närmaste laddstation finns och om den är ledig. Det går även filtrera på olika typer av laddning.

– I dag finns mer än 1 200 laddstationer över hela Sverige knutna till appen, såväl våra egna laddstationer som stationer som tillhör en annan operatör i vårt nätverk, säger Svante Fredin.

Kortet knyter samman allt

Appen är kopplad till OKQ8:s unika helhetslösning där ett företagskort utgör själva navet. Kortet samlar alla drivmedelsköp, både flytande och el, och kunden får allt på en och samma faktura. Kortet kan dessutom användas på alla enheter, både på arbetsplatsen, hemma och på stationen.

– I och med att allt fler människor kommer behöva snabbladda sin elbil publikt är det viktigt att ha ett rikstäckande och etablerat nätverk av snabbladdare med ett enkelt och smidigt betalsystem. Det kommer att underlätta omställningen till elektrifierade fordon.

Bland de 1 200 laddstationerna som är knutna till appen OKQ8 Elbilsladdning finns också företag som vill att deras laddare på företagsparkeringen också ska vara öppna för allmänheten.

– Att sälja laddning är något som intresserar många företag. Därför har vi tagit fram en lösning som möjliggör det och säkerställer att det sker på ett skattemässigt korrekt sätt. Det enda företaget behöver göra är att bestämma hur deras laddare ska användas, vilka av sina laddare de vill ska vara öppna för allmänheten och vilket pris de vill ta för laddningen.

Läs mer om OKQ8:s publika laddning

 

Mer från OKQ8

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OKQ8 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera