1515
Annons

Klart: Altor sväljer Transcom

Altor hade per den 10 mars fått in över 68 procent av kapitalet i Transcom i det erbjudande som lades i december 2016. Tillsammans med de aktier Altor hade innan budet lades, kontrollerar Altor nu mer än 90 procent i Transcom.

"Samtliga villkor för fullföljandet av erbjudandet har således uppfyllts och Altor AB förklarar därför erbjudandet ovillkorat och fullföljer erbjudandet", heter det i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Sammanräkning av accepter pågår fortfarande och Altor kommer att offentliggöra det exakta utfallet av erbjudandet så snart som möjligt.

Altor har beslutat att förlänga acceptfristen till klockan 17.00 den 22 mars 2017,

Altor avser att påkalla tvångsinlösen avseende de Transcom-aktier som inte lämnats in e Erbjudandet, samt att verka för en avnotering av Transcom-aktien från Stockholmsbörsen.

Milda sanktioner väntas från Kina – ”nästan alltid symboliska”

HONGKONG Den diplomatiska relationen mellan USA och Kina har pressats till den lägsta nivån på årtionden i och med Nancy Pelosis besök till Taiwan. Men Pekings ekonomiska vedergällningar väntas bli milda. På sociala medier i Kina anklagas regeringen för att vara för vek.

Foto:Jabin Botsford

När den amerikanska kongressens talman Nancy Pelosi besökte Taiwan förra veckan rasade regeringen i Kina och hotade med en rad ekonomiska och politiska sanktioner mot USA och Taiwan. Nu när de värsta vågorna lagt sig står det klart att de kinesiska sanktionerna inte blir mer än en näsknäpp, åtminstone för tillfället.

Taiwans finansdepartement sa på tisdagen att den politiska och militära turbulensen som uppstått kring Nancy Pelosis kontroversiella besök troligen inte kommer påverka handeln mellan Taiwan och Kina.

”Vi tror att det är väldigt liten chans att Kina kommer införa strikta ekonomiska sanktioner mot taiwanesiska företag då våra respektive ekonomier är så beroende av varandra”, sa Beatrice Tsai, chefstatistiker vid departementet, under en presskonferens.

Hon framhöll särskilt att de högteknologiska sektorerna i de båda ekonomierna är tätt knutna till varandra och att Taiwan är Kinas största källa för inköp av halvledare, en nyckelkomponent i allt från mobiltelefoner till missiler.

Nästan 40 procent av Taiwans export går till Kina och Hongkong, enligt Taiwans finansdepartement. Taiwan rapporterade stigande export i juli för den 25:e månaden i rad, en ökning med 14 procent på årsbasis. Exporten till Kina och Hongkong ökade med 3 procent under perioden.

De sanktioner som Peking hittills infört mot Taiwan, kopplade till Nancy Pelosis besök, har varit inriktade på olika frukter, fiskprodukter och sand. Jordbrukssektorn stod för endast 0,6 procent av Taiwans export förra året.

”Vi måste dock vara uppmärksamma på om Peking breddar handelshindren till att även omfatta Taiwans tillverkningsindustri, speciellt halvledare och elektronikprodukter”, säger Ma Tieying, seniorekonom på den Hongkongbaserade banken DBS, till Bloomberg.

Bedömare har också framhållit att amerikanska företag med verksamhet i Kina kan komma att utsättas för ökad press som indirekta vedergällningar.

Det Pekingbaserade analyshuset Trivium China skriver i en kommentar att Kinas ekonomiska svar mot USA dock väntas vara försiktiga. Peking har meddelat att de avbryter flera bilaterala samtal med Washington, och inför sanktioner mot Nancy Pelosi.  

”Medan amerikanska sanktioner ofta är inriktade mot affärsintressen, så svarar Kina vanligtvis med att sanktionera politiker. Dessa sanktioner är nästan alltid symboliska, eftersom amerikanska regeringstjänstepersoner sällan har tillgångar i Kina som kan frysas”, skriver Trivium.

Kinas militär meddelade i början av veckan att landets militärövningar runt Taiwan kommer att fortsätta och Taiwans utrikesminister Joseph Wu anklagade på tisdagen Peking för att förbereda en invasion. Men en tjänsteman vid Pentagon uppger för Reuters att USA står fast vid sin bedömning att Kina inte kommer att försöka invadera Taiwan under de kommande två åren. Och trots militärens vapenskrammel har Pekings svar mött kritik inom landet.

”Till och med vakten i vårt hus som tjänar 1.500 yuan i månaden gör ett bättre jobb; om han säger att du inte får komma in, så kommer du inte in”, skriver en person på Twitter-liknande Weibo med referens till att Nancy Pelosi flög till Taiwan trots att Peking upprepade gånger sa att hon inte borde.

En annan person skriver: ”Vi har skrikit om motåtgärder i dagar, vad är det här för slags motåtgärd?”

Taiwan är ett demokratiskt självstyrt örike som Peking gör anspråk på som kinesiskt territorium, och konflikten är regionens mest laddade geopolitiska fråga.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera