1515
Annons

Klart: Abramovitj säljer Chelsea – går själv lottlös

Fotbollsklubben Chelsea har gjort klart med en ny ägare efter den ryske oligarken Roman Abramovitj. 

Köpare är den amerikanske finansmannen Todd Boehly och ett av honom kontrollerat konsortium, meddelar klubben.

Den ryske oligarken Roman Abramovitj och amerikanske finansmannen Todd Boehly.
Den ryske oligarken Roman Abramovitj och amerikanske finansmannen Todd Boehly.

Den brittiska regeringen har sedan tidigare godkänt ett bud på 53 miljarder kronor på fotbollsklubben Chelsea, som tvingats fram som en del av landets sanktioner mot Ryssland och ryska oligarker.

Klubbens tidigare ägare Roman Abramovitj ska, förutom att ha tvingats ge upp sitt ägande, inte heller få tjäna något på affären. Vinsten ska istället skänkas till de som drabbats av kriget i Ukraina.

Under lördagen bekräftade Chelsea på sin hemsida att ett definitivt avtal har skrivits under och att transaktionen väntas vara genomförd på måndag.

Abramovitj har ägt Londonklubben i 19 år och under hans tid har laget vunnit Premier League fem gånger, Champions League två gånger och samlat ihop totalt 21 olika turneringssegrar.

”Det har varit mitt livs ära att vara en del av den här klubben. Jag vill tacka alla tidigare och nuvarande spelare, personal och naturligtvis fans för dessa otroliga år”, säger Roman Abramovitj själv i ett uttalande.

”Mitt mål har varit att se till att nästa ägare har en inställning som möjliggör framgångar för både herr- och damlaget, såväl som viljan och drivkraften att fortsätta utveckla andra nyckelaspekter av klubben, såsom akademin och det viktiga arbetet med Chelsea Foundation”, skriver han vidare.

Todd Boehly är finansmannen bakom det egna konglomeratet Eldrigde Industries. Han är i dag delägare i det amerikanska fotbollslaget Los Angeles Dodgers och utöver det engagerad i underhållningsindustrin, bland annat som vd för Hollywood foreign press association, vilka årligen delar ut film- och tv-priserna ”Golden globes”.

Affären med Chelsea är villkorad av att 1,75 miljarder pund investeras i hemmaarenan Stamford Bridge samt arenan Kingsmeadow som används av dam- och ungdomslag. 

Affären backas också av Kalifornienbaserade riskkapitalbolaget Clearlake Capital, rapporterar Bloomberg.


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?