1515

Klarna slopar avgifter och ”evighetskrediter”

Betaljätten Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski, som nyligen kritiserat sin bransch gör slag i saken och inför fler påminnelser samt längre betaltider. Därtill slopas delbetalningskonton, som varit en kassako för företaget. Det rapporterar Svenska Dagbladet.  

Foto:Josefine Stenersen

Sebastian Siemiatkowski gick nyligen ut med en debattartikel i Dagens Nyheter och efterfrågade fler regleringar av kreditbranschen. Bland annat vill han att det ska införas ett centralt skuldregister där kreditgivare får en överblick över en persons totala skulder och ett räntetak på krediter. Anledningen uppges vara en oro för att branschen bidrar till att bygga upp stora skulder bland kunderna.

För att dra sitt strå till stacken kommer Klarna på egen hand att vidta ett par åtgärder ämnade att hjälpa kunderna, enligt Sebastian Siemiatkowski. Fler påminnelser, längre betaltider och slopade avgifter ska leda till färre påminnelseavgifter och till att göra krediter billigare.

Företaget kommer också att sluta använda sig av delbetalningskonton, en produkt där kunden bara behöver betala en tjugofjärdedel av skulden varje månad.

”Många kunder betalar dessa krediter under väldigt lång tid. Ibland betalar de till och med mer i räntor och avgifter än vad varan kostade. Det riskerar att bli en evighetskredit”, säger Sebastian Siemiatkowski till SvD.

Tilltaget kommer innebära förlorade intäkter på kortsikt, enligt Sebastian Siemiatkowski. Den uttalade avsikten är att bli ledande i vad han kallar hållbara krediter.

Klarna har inte satt ett datum på när de förslagna åtgärderna ska börja gälla. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?