1515

Klar högerseger i Madrid – vänsterledare avgår

Högerpartiet Partido Popular och dess regionala ledare Isabel Díaz Ayuso vann en klar seger i tisdagens val i Madrid.

Utgången var en tydlig markering mot Spaniens vänsterregering i coronapandemins tid – och under natten avgick vänsterpartiet Podemos grundare Pablo Iglesias.

Foto:Bernat Armangue

Díaz Ayuso gjorde ett mycket framgångsrikt regionalval och mer än fördubblade PP:s platser i det regionala parlamentet. När så gott som samtliga röster räknats ser det dock ut som att hon kommer att behöva få stöd från ytterligare ett parti för att behålla makten, då PP är några platser korta för att nå en absolut majoritet, enligt spanska tidningen El País.

Men valresultatet visar tydligt att väljarna stöttat den regionala ledaren över den socialdemokratiska spanska centralregeringen. Regionpresidenten Díaz Ayusos har konsekvent valt en ren konfrontationspolitik gentemot regeringen, speciellt i åtgärder mot coronapandemin.

”Denna dag innebär en vändpunkt för den nationella politiken”, sade PP:s ledare Pablo Casado. Han kallade Ayuso för ”den ledare som Madrid förtjänar”. 

Medan den spanska regeringen, ledd av socialdemokratiska PSOE, har beordrat nedstängningar för att förhindra smittspridning, så har Ayusos gått motsatt väg i Madrid och tillåtit restauranger, museer och institutioner att hålla öppet.

Aysos säger att valet står mellan ”frihet”, sådan som hon utlovar, och vänsterns ”kommunism” eller ”socialism” som styrande PSOE med dess ledare Pedro Sánchez och vänsterpartiet Podemos med dess ledare Pablo Iglesias ska stå för.

Regionalvalet i Madrid, där högerpartiet PP har styrt sedan 1995, är därför en tydlig mätare på motsättningarna i det djupt politiskt polariserade Spanien.

Vänsterpolitikern Iglesias i sin tur lämnade sin post som vice statsminister för att ställa upp mot Ayuso i regionalvalet – utan att få det stöd han hade hoppats på och under valnatten avgick han abrupt.

”Vi har misslyckats, sade han till reportrar”, rapporterar Reuters.

”Jag lämnar politiken helt och hållet. Jag kommer inte att vara ett hinder för den förnyelse av ledarskapet som vår politiska rörelse behöver.”

42-årige Igelsias ritade om den politiska kartan i Spanien när han 2014 bildade Podemos och därmed bröt de stora partierna PP:s och PSOE:s dominans. 

När 99,9 procent av rösterna räknats har PP fått 65 av de 136 platserna i Madrids regionala parlament. Det behövs 69 platser för absolut majoritet.

PP fick 30 platser vid förra valet 2019, även om antalet parlamentsledamöter i det regionala parlamentet då var något färre.

PSOE skramlar ihop till 24 platser och har gjort ett katastrofval. I valet 2019 fick PSOE 37 platser. Röstdeltagandet ser ut att vara omkring 76 procent.

Det högerextrema partiet Vox, som kallar sig patriotiskt, lurar vid sidlinjen, och hoppas att bli inbjudet av PP till en allians för att styra staden. Partiet får troligen 13 platser i det regionala parlamentet och om PP bjuder in till samarbete skulle det fortsätta att förstärka den skarpa polariseringen i Madrid – och i Spanien.

Men enligt de första analyserna förväntas PP försöka styra utan Vox, med förhoppning om att det extrema högerpartiet lägger ned sina röster i kammaren.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?