Annons

KKK-ledare tackar Assange för Trumps vinst

Den högerextreme debattören och politikern David Duke, som är engagerad i den rasistiska vit makt-organisationen Ku Klux Klan, har tidigare uttryckt sitt stöd för Donald Trumps kandidatur. Nu väljer han att tacka Wikileaks grundare Julian Assange för segern.

David Duke till vänster, Julian Assange till höger.
David Duke till vänster, Julian Assange till höger.Bild:TT

David Duke, som tidigare varit ledare för vit makt-rörelsen Ku Klux Klan, hyllar både Donald Trump och Wikileaks grundare Julian Assange efter valet.

Omedelbart efter att Trump utropats som vinnare började Duke fira segern på sitt Twitter-konto. Han beskrev Trump som "en gudagåva" och att det nu var "dags att vinna tillbaka USA".

Själv ställde David Duke upp i årets senatsval i delstaten Louisiana, utan att tillskansa sig några större andelar av rösterna.

Duke har också passat på att hylla webbplatsen Wikileaks grundare Julian Asssange. Wikileaks publicerade under valkampen en rad mejl som avslöjade såväl pinsamma som hemliga detaljer i Clintons kampanj.

Mejlen berättade att staben brottades med att reparera Clintons rykte, efter de tidigare kontroverser som uppstått när hon använt en personlig mejladress under sin tid som utrikesminister. 

"Gud välsigna Wikileaks", skrev Duke på mikrobloggen Twitter.

Julian Assange har sedan 2010 varit misstänkt för två sexualbrott i Sverige, men inte velat inställa sig för förhör, och i stället bott på den ecuadorianska ambassaden i London genom politisk asyl.

Enligt tidningen The Washington Post upplever Assange att det finns en enorm opinion som vill att han ska sluta publicera Clintons mejl.

”Publicera är det vi gör. Alternativet att undanhålla så viktiga publikationer fram till efter valet hade varit att favorisera någon av kandidaterna, och att ställa sig över folkets rätt att få veta sanningen”, har Assange tidigare sagt i uttalande.

Donald Trump lär dock inte ta till sig berömmet från högerextreme David Duke med öppna armar. Trumps stab har nämligen gjort ihärdiga försök att distansera sig från Duke, och andra vit makt-ledare, som hängivet uttryckt sitt stöd för den nu valda presidenten.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?