1515
Annons

Kinnunen fälls för bokföringsbrott

Riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD) fälls i hovrätten för bokföringsbrott till villkorlig dom och böter, men får behålla riksdagsplatsen. Kinnunen är överraskad och vill överklaga domen.

Bild:TT

Svea hovrätt anser att Kinnunen inte tog sitt ansvar, som ende styrelseledamot i Sverigedemokraternas mediebolag Samtid & Framtid, att kontrollera att bokföringen sköttes enligt lag och regler under 2013. Hovrätten anser inte att han gjorde det med uppsåt, men att det var oaktsamt.

Rätten hänvisar till en e-postväxling som Kinnunen hade med partiets då nye ekonomi- och kanslichef där denne (chefen) ställer frågor om bokföringen i bolaget. Den borde ha fått Kinnunen att göra mer än vad han sedan gjorde.

E-postväxlingen avslöjades av Expressen i samband med att rättegången i tingsrätten, där Kinnunen var åtalad för både grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Men tingsrätten friade honom och åklagaren valde att överklaga endast domen som gällde bokföringsbrott, med e-postväxlingen som ny bevisning.

"Jag blev överraskad av domen", säger Martin Kinnunen till TT.

Han anser att hovrätten har gjort en "extremt strikt" bedömning och att den har lagt alldeles för stor vikt vid enstaka ord i mejlkonversationen. Kinnunen säger att han har pratat med sin advokat Thomas Olsson och avser att överklaga och att försöka få Högsta domstolen att ta upp målet.

"Min advokat tycker att det finns en öppning", säger Kinnunen.

Han gör klart att han tänker fortsätta sitt uppdrag som riksdagsledamot som om inget hänt.

"Det är jag överens om med partiet", säger han.

Hovrätten anser att brottet har ett straffvärde på tre månaders fängelse. Med tanke på att Kinnunen tidigare är ostraffad, har ordnade förhållanden, att brottet var oaktsamhet och att straffvärdet är begränsat, döms han till villkorlig dom.

Företagsboten för bolaget sätts till 300 000 kronor, något som enligt rätten motsvarar ett straffvärde om tre månader.

Martin Kinnunen ska betala 150 dagsböter på 560 kronor, det vill säga 84 000 kronor. Han får också betala kostnaden för sin försvarare i hovrätten, en summa om 32 805 kronor.

Hovrätten tar upp frågan om Kinnunens ställning som riksdagsledamot. Det ska ställas höga krav på en riksdagsledamot, anser domstolen, men skriver samtidigt: "Det kan emellertid inte sägas att Martin Kinnunen genom att göra sig skyldig till oaktsamt bokföringsbrott på sätt som framgår av denna dom har visat sig uppenbart olämplig att inneha uppdraget som riksdagsledamot. Det saknas därmed skäl att skilja Kinnunen från uppdraget."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?