ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kinneviks vd: Det här var den bästa lösningen

Kinnevik delar ut hela sitt MTG-innehav till Kinneviks aktieägare som ett led i att ”säkra affären” mellan Tele2 och Com Hem.

”Det här är den bästa lösningen. Det säkrar först och främst transaktionen mellan Tele2 och Com Hem och möjliggör för våra aktieägare att vara fortsatta ägare i MTG”, säger Kinneviks vd Georgi Ganev i Di TV:s Börsmorgon.

Tidigt på torsdagsmorgonen meddelade investmentbolaget Kinnevik att man vill dela ut hela sitt innehav i mediekoncernen MTG till Kinneviks aktieägare. Detta för att påskynda fusionen mellan Kinnevikkontrollerade teleoperatören Tele2 och kabel-tv och bredbandsjätten Com Hem.

”Vårt åtagande har varit att stöta den här transaktionen och att stämpla om våra aktier i MTG och sedan dela ut dem till Kinneviks aktieägare anser vi vara den bästa lösningen för den här affären”, säger vd Georgi Ganev.

Det här gör det möjlighet för Kinneviks aktieägare att vara fortsatt ägare i MTG och de två bolag som bildats, Nordic Entertainment Group och MTG, menar vd:n.

På frågan varför Kinnevik inte vill vara med och satsa på den hyllade e-sport-del som finns i MTGx svarar Georgi Ganev att huvudanledningen till utdelningen trots allt är att minska risken för att regelverk ska sätta stopp för affären mellan Tele2 och Com Hem och att den här lösningen maximerar värdet för Kinneviks aktieägare.

Att bara dela ut innehavet i MTG:s tv-del, Nordic Entertainment Group, som främst kan ses som en konkurrent i fusionen mellan Tele2 och Com Hem, kan ha varit ett alternativ. Vd Georgi Ganev säger i Börsmorgon att de ”laborerat med olika scenarier”.

”Vi har haft en kontinuerlig dialog med kommissionen och vi har samarbetat med Tele2 och Com Hem under en längre tid och sagt att vi ska göra det vi kan. Det här har varit den lösning som vi anser vara bäst, kombinationen att både kunna skapa en större säkerhet i transaktionen mellan Tele2 och Com Hem och se till att våra ägare kan fortsätta att äga MTG”.

Det rör på sig rejält inom Kinnevik. I förra veckan gick e-handelskoncernen Qliro, där Kinnevik är huvudägare, ut med att verksamheten ska delas upp i tre delar. Georgi Ganev håller med om att det har hänt mycket sedan han klev på sin vd-post vid årsskiftet.

”Ja, men vi har gått ut med att vi ska fortsätta att vara en aktiv ägare. Jag tycker mig kunna säga att vi har ledartröjan vad det gäller att driva den nordiska konsolideringen inom telekom och media. Qliro var en helt annan fråga men även det något som mottogs positivt på börsen. Som större ägare tycker vi att styrelsen i Qliro föreslog helt rätt sak.”

Håller Kinnevik på att monteras ner eller byggas om?
”Nej, det finns inga samband mellan de två delarna. Jag tror man kan gå tillbaka till det vi sa om aktivt ägare. Vi har som förmåga som storägare i de här bolagen att göra det vi anser är bäst både utifrån ett kundperspektiv men också utifrån aktieägarnas perspektiv. När du är storägare i ett bolag kommer det också ett ansvar att göra det som är bäst och det gör vi i de här fallen, helt oberoende av varandra. Att det händer mycket inom Kinnevik, det är väl inget som är ovanligt. Vi är kända för att inte vara rädda för att agera.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies