1515
Annons

Kinnevik tar rejäl smäll på Black Earth-fiaskot

Kinnevik har nettoinvesterat cirka 790 miljoner kronor i Black Earth Farming, investeringar som gjordes under 2006-2010, drygt dubbelt så mycket som bolaget bedöms kunna få ut av den förestående likvideringen.

Kinneviks huvudägare Cristina Stenbeck.
Kinneviks huvudägare Cristina Stenbeck.Bild:Jack Mikrut

Det uppger investmentbolagets informationschef Torun Litzén till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen, strax efter att Black Earth Farming (BEF) har tillkännagjort sin avsikt att sälja och dela ut sina ryska tillgångar samt verka för en likvidation av bolaget.

I sin kommentar till årsredovisningen 2007 nämnde dåvarande vd:n Mia Brunell Livfors att den sammanlagda investeringen under 2006-2007 uppgick till 493 miljoner kronor – för 20 procent av bolaget – och i slutet av 2007 värderades till 1.208 miljoner kronor.

Under 2008 investerade Kinnevik ytterligare 37 miljoner kronor, men värdet av investeringen rasade med 64 procent till 470 miljoner kronor under det årets finansturbulens på den ryska marknaden. Mia Brunell Livfors sade dock till Svenska Dagbladet i samband med niomånadersrapporten att Kinnevik trodde på stor potential i sina innehav på tillväxtmarknader framöver, med hög tillväxt i konsumentnära sektorer som jordbruk.

Kinneviks ägarandel på 24,6 procent av bolaget är i skrivande stund, då depåbeviset handlas till kursen 6:85 kronor, värt 357,5 miljoner kronor, strax under hälften av det nettoinvesterade beloppet.

Det motsvarar knappt en halv procent av substansvärdet, och bolaget omnämns förutom i värderingstabeller inte ens i fredagens bokslutskommuniké.

BEF-styrelsens bedömning är dock att cirka 7:20-7:50 kronor per depåbevis kommer att kunna överföras till ägarna.

Det innebär 373-389 miljoner kronor för Kinneviks del, och att investmentbolaget därmed har chans att få tillbaka nästan hälften av det investerade beloppet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?