Kinnevik skriver ned värdering i Quikr efter bedrägerihärva

Den indiska annonstjänsten Quikr, som Kinnevik äger till 17 procent, har gjort sig av med cirka hälften av arbetsstyrkan om tidigare totalt runt 3.000 anställda i kölvattnet av den bedrägerihärva som nu håller på att nystas upp.  

Det uppger Kinneviks kommunikationsdirektör Torun Litzén.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Redan i julas började indisk media rapportera om bedrägerierna som drabbat Quikr, och i förlängningen även delägaren Kinnevik KINV B +1,12% Dagens utveckling som gjort en stor nedskrivning av värdet på innehavet, enligt delårsrapporten på torsdagen.  

Ett lager av mellanchefer på Quikr har enligt den lokala rapporteringen varit inblandade i bedrägerierna som varit centrerade till plattformens bil- och bostadsgrenar. I dessa vertikaler har Quikr inte bara erbjudit annonsering utan även deltagit i olika typer av transaktioner, med tillhörande risker. 

”Där har det funnits mellanhänder som utnyttjat detta och lurat bolaget”, säger Torun Litzén. 

De konstlade affärerna får dubbla konsekvenser för Quikr. Dels har tidigare redovisade intäkter varit för stora, dels har det stulits pengar som Quikr skjutit till i de olika transaktionerna och som bolaget eventuellt inte får tillbaka.

Nu har bolaget stängt de berörda delarna och enligt Torun Litzén vidtagit ”kraftfulla” åtgärder. Quikrs affärsmässiga fokus ligger nu på det som en gång var ursprunget, delar som inte är lika transaktionsbaserade utan mer annonsfokuserade. 

Kinnevik har justerat ned sin värdering av innehavet med runt 750 miljoner till 941 miljoner och nu ligger investmentbolagets värdering nära investerat kapital. 

”Den värderingen känner vi oss trygga med”, säger Kinneviks kommunikationschef. 

I höstas hade Quikr intäkter på cirka 65 dollar i en beräknad årstakt. 

”Det är ungefär 25 procent av det som försvinner”, säger Torun Litzén. 

Visar inte detta risken med att investera i ganska omogna bolag på andra sidan jordklotet?
”Våra nya investeringar går som vi tidigare sagt till Europa med fokus på Norden, och till USA. Det är en förhöjd risk på tillväxtmarknader, med sämre kontrollmekanismer och en fragmenterad marknad”, säger Torun Litzén. 

Kinnevik gjorde sina första investeringar i bolaget kring årsskiftet 2013-2014. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HyrexAnnons

Så minimerar Hyrex dyra fastighetsskador

Projekt Brf Täppan. Ställning och väderskydd för påbyggnad av våningar samt fasadrenovering. Foto: Tommy Berglund
Projekt Brf Täppan. Ställning och väderskydd för påbyggnad av våningar samt fasadrenovering. Foto: Tommy Berglund

När det uppstår fastighetsskador under ett byggprojekt gäller det att agera snabbt. Här kan Hyrex rycka in och minimera kostsamma konsekvenser.

Ställningsföretaget Hyrex har monterat och hyrt ut ställningar, väderskydd, rullställningar och stängsel sedan 1979 och jobbat sig fram till en marknadsledande position i Stockholm och Uppsala. I dag består koncernen av Hyrex AB samt Hyrex Industri – dotterbolaget med fokus på industri och infrastruktur samt nyproduktionsprojekt.

Sedan början av 80-talet har Hyrex jourverksamhet tagit sig an akuta uppdrag som uppstår vid till exempel brand eller annan olycka. Företaget har bemanning som svarar dygnet runt. Vid hårt väder kan jourverksamheten åka ut för en extra översikt, övervaka arbetsplatserna och se till att allting fungerar som det ska.

- Vi kan snabbt infinna oss på platsen för att säkra upp fastigheten, hålla fukt och regn borta samt se till att arbetarna får jobba oberoende av väder och vind. På så sätt minimeras skadorna, det skapas en bättre arbetsmiljö, det blir en snabbare återuppbyggnad och i slutändan även tidigare återinflyttning, säger bolagens vd Mats Söderkvist. 

Efterfrågan på väderskydd vid ”icke-akuta” situationer växer stadigt, berättar Mats Söderkvist. Allt fler upptäcker fördelarna med att tillfälligt täcka över en yta där man arbetar med till exempel renovering av en byggnad eller anläggning. Ett väderskydd kan få positiva effekter förbyggprojektet både ur ekonomisk synpunkt och för arbetsmiljön.

- Historiskt sett har Hyrex varit väldigt fokuserade på ROT och renovering och vi är något av en pionjär inom väderskydd. Arbetet blir enklare med våra väderskydd. De skyddar både personal och material från väder och vind vilket sparar in tid och bidrar till en positiv stämning på arbetsplatsen. Genom användning av väderskydd minimeras även risken för mögelskador som kan bli kostsamma längre fram, säger Mats Söderkvist.

Vid kontakt med Hyrex jourverksamhet samt vid bokning av väderskydd får man också direkt tillgång till en gedigen kompetens kring KMA, kvalitets-, miljö-, och arbetsmiljöfrågor samt 40 års erfarenhet av byggprojekt och väderskydd.

- Mervärdet blir effektivare arbete, kortare byggtid samt bättre projektekonomi. Vi håller oss uppdaterade på de senaste teknikerna och ser till att ta fram den bäst anpassade lösningen för varje specifikt projekt, säger Mats Söderkvist.

Om Hyrex AB: 

Hyrex AB är ett av de ledande ställningsföretagen i Stockholm och Uppsala. Under 2020 utökades verksamheten med dotterbolaget Hyrex Industri.Hyrex är medlemmar i Stockholms Byggmästareförening, Byggföretagen samt STIB-auktoriserade.

Läs mer om Hyrex här.

Mer från Hyrex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hyrex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?