Annons

Kinnevik skriver ned värdering i Quikr efter bedrägerihärva

Den indiska annonstjänsten Quikr, som Kinnevik äger till 17 procent, har gjort sig av med cirka hälften av arbetsstyrkan om tidigare totalt runt 3.000 anställda i kölvattnet av den bedrägerihärva som nu håller på att nystas upp.  

Det uppger Kinneviks kommunikationsdirektör Torun Litzén.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Redan i julas började indisk media rapportera om bedrägerierna som drabbat Quikr, och i förlängningen även delägaren Kinnevik som gjort en stor nedskrivning av värdet på innehavet, enligt delårsrapporten på torsdagen.  

Ett lager av mellanchefer på Quikr har enligt den lokala rapporteringen varit inblandade i bedrägerierna som varit centrerade till plattformens bil- och bostadsgrenar. I dessa vertikaler har Quikr inte bara erbjudit annonsering utan även deltagit i olika typer av transaktioner, med tillhörande risker. 

”Där har det funnits mellanhänder som utnyttjat detta och lurat bolaget”, säger Torun Litzén. 

De konstlade affärerna får dubbla konsekvenser för Quikr. Dels har tidigare redovisade intäkter varit för stora, dels har det stulits pengar som Quikr skjutit till i de olika transaktionerna och som bolaget eventuellt inte får tillbaka.

Nu har bolaget stängt de berörda delarna och enligt Torun Litzén vidtagit ”kraftfulla” åtgärder. Quikrs affärsmässiga fokus ligger nu på det som en gång var ursprunget, delar som inte är lika transaktionsbaserade utan mer annonsfokuserade. 

Kinnevik har justerat ned sin värdering av innehavet med runt 750 miljoner till 941 miljoner och nu ligger investmentbolagets värdering nära investerat kapital. 

”Den värderingen känner vi oss trygga med”, säger Kinneviks kommunikationschef. 

I höstas hade Quikr intäkter på cirka 65 dollar i en beräknad årstakt. 

”Det är ungefär 25 procent av det som försvinner”, säger Torun Litzén. 

Visar inte detta risken med att investera i ganska omogna bolag på andra sidan jordklotet?
”Våra nya investeringar går som vi tidigare sagt till Europa med fokus på Norden, och till USA. Det är en förhöjd risk på tillväxtmarknader, med sämre kontrollmekanismer och en fragmenterad marknad”, säger Torun Litzén. 

Kinnevik gjorde sina första investeringar i bolaget kring årsskiftet 2013-2014. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?