ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kinesiskt kursras efter spionerianklagelser

  • Foto: STEPHEN SHAVER/BLOOMBERG NEWS

Vd:n för det kinesiska börsbolaget China Innovation Investment har belagts med resförbud av Taiwan. Beskedet kommer efter att en kinesisk man, som säger att han är spion, hoppat av till Australien och pekat ut bolaget som en front för spionage.

Aktien föll 7 procent på beskedet.

I helgen sändes en 60 minuter lång intervju i australiensisk tv med en person som uppger sig vara en avhoppad kinesisk spion. Redan i oktober tog Wang Liqiang kontakt med det australiensiska kontraspionaget Asio (Australian Security Intelligence Organisation). Han hade då kommit till Australien på ett turistvisum och sökt politisk asyl. Hans berättelser handlar om att företaget han arbetade på, China Innovation Investment Limited, drivs av spioner. 

Berättelserna handlar vidare om påverkansoperationer kring valet i Taiwan, vid studentupproren i Hongkong och till och med om bortförandet av dissidenter, bland andra den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

I samma veva uppdagades ett påstått försök av en kinesisk spionring att påverka det australiensiska parlamentsvalet. Enligt uppgifterna ska en Nick Zao ha blivit erbjuden 1 miljon australiska dollar, 6,5 Mkr, för att ställa upp i det federala valet. Han ska då ha kontaktat underrättelsetjänsten och senare hittats död i ett hotellrum. Det är tv-programmet 60 minutes Australia som står för avslöjandet. 

Wang Liqiang befinner sig fortsatt i Australien, där uppgifternas sanningshalt fortfarande utreds. Från kinesiskt håll utpekas Wang Liqiang som en lögnare och han påstås vara dömd för bedrägeri i Kina 2016. 

Alex Joske, analytiker på den oberoende tankesmedjan Australian Strategic Policy Institute’s International Cyber Policy Centre, som grundats av den australiensiska regeringen och som delvis finansieras av försvarsdepartementet, skriver i en analys att den fulla sanningen kanske aldrig kommer fram, men att det finns mycket tveksamheter kring just den påstådda bedrägeridomen. Bland annat så visade hans visumansökan från 2019 inget brottsregister. 

Klart är i alla fall att Xiang Xin, vd:n för Hongkong-listade China Innovation Investment, samt direktören Kung Ching förbjudits att lämna Taiwan. Det rapporterar både Reuters och Financial Times. De stoppades båda två på flygplatsen i Taipei när de försökte lämna landet.

Både China Innovation Investment och Xiang Xin har enligt Financial Times förnekat Wang Liqiang anklagelser. På Hongkongbörsens hemsida uppges bolaget syssla med utrustning för militär och civil användning. Aktien föll 6,7 procent på tisdagen. Det senaste halvåret har bolaget förlorat mer än en femtedel av sitt börsvärde.

De båda kinesiska direktörerna fick 2017 avslag från Taiwan på att starta ett fastighetsbolag. Orsaken var hänsyn till nationell säkerhet, uppger Taiwans finansministerium för Reuters.

Som Di tidigare har rapporterat anser Säpo att Kina bedriver spionage i Sverige. Ur Säpos årsbok framgår att Kinas position som global supermakt etableras allt mer. 

”Hotbilden ökar kopplat till Kina, som arbetar för att få ekonomiska fördelar via cyberangrepp och uppköp av företag. Förebyggande insatser krävs – företag och myndigheter behöver bli medvetna om hotbilden och juridiska förutsättningar behöver ses över”, skriver Säpo i rapporten. 

Risker som Säpo pekar på är att civila kinesiska företag måste dela med sig av teknologi till landets försvarsmakt. Landets medborgare är även skyldiga att vara underrättelsetjänsten behjälplig. 

”Säkerhetspolisen kan konstatera att kinesiska underrättelsetjänster under 2018 bedrivit en omfattande och djupgående underrättelseverksamhet globalt sett, även i Sverige och mot svenska intressen – allt i syfte att nå landets politiska mål”, står det vidare i rapporten.

Säpos presstjänst uppger för Di att det finns ett stort internationellt samarbete med andra myndigheter och andra säkerhetstjänster runt om i världen, men exakt hur det ser ut eller vilken information som delas kan Säpo inte berätta om. 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer