Annons

Kinesiska valutan tappar efter Trumpseger

Donald Trump har hackat på Kinas handelspolitik. Nu har han själv bidragit till att sänka den kinesiska valutan.

Bild:TT

Donald Trumps oväntade seger i förra veckans presidentval har skakat om valutamarknaden rejält. Mätt mot en valutakorg har den amerikanska dollarn stigit till 100,22 på måndagen, att jämföra med 97 dagarna före presidentvalet.

Ännu större är rörelsen mot kinesiska yuanen som tappat kraftigt mot dollarn. Kina centralbank PBOC satte på tisdagen valutakursen till 6,895 yuan per dollar, den lägsta nivån sedan 2008.

”Jag tror USA-dollarn har brutit genom nivåerna vi såg i december i fjol. Jag tror vi kommer se dollarn stärkas ytterligare vilket skulle försvaga yuanen ännu mer”, säger valutastrategen Roger Bridges till tv-kanalen CNBC.

Donald Trump har utlovat sänkta skatter och stora investeringar i infrastruktur, och då kommer han behöva låna pengar. De utlovade stimulanserna har drivit upp inflationsförväntningarna, räntorna och dollarn.

Samtidigt har Kinas valuta och handelspolitik varit ett slagträ i presidentvalskampanjen där Donald Trump anklagat Kina för manipulera valutan och hotat införa importtullar på kinesiska varor.

Ur den tillträdande presidentens synvinkel har alltså yuanen gått åt rakt fel håll den senaste veckan.

”Vem ska förklara för tillträdande president Trump att det är delvis på grund av hans politiska idéer som den kinesiska valutan försvagas, liksom andra valutor”, undrar Patrick Bennet, strateg på banken CIBC, rapporterar CNBC.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?